Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

ΗΠΑ - ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ: Συνομιλίες με επίκεντρο τα πυρηνικά


Στα γραφεία της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη συνεχίζονται σήμερα, Παρασκευή, για δεύτερη μέρα οι κρίσιμες συνομιλίες ανάμεσα σε Αμερικανούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους, με επικεφαλής της αμερικανικής πλευράς τον απεσταλμένο της κυβέρνησης Ομπάμα στην Κορεατική Χερσόνησο, Στέφεν Μπόσγουορθ, και τον επικεφαλής της βορειοκορεατικής αντιπροσωπείας, υφυπουργό Εξωτερικών της ΛΔ Κορέας, Κιμ Κίγε Γκουάν.
Χτες, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ, υπαινίχθηκε τις μεγάλες πλην συγκρατημένες προσδοκίες της Ουάσιγκτον αφού, όπως είπε, οι ΗΠΑ δεν κάνουν συνομιλίες μόνο και μόνο για χάρη κουβέντας αλλά για να δουν εάν η ΛΔ Κορέας είναι πραγματικά έτοιμη να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που είχε δώσει το 2005 υπογράφοντας τη Διακήρυξη για τον πυρηνικό αφοπλισμό και τις επιθεωρήσεις των πυρηνικών σταθμών της από ειδικούς της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Διακηρυγμένος στόχος των διήμερων συνομιλιών ΗΠΑ - ΛΔ Κορέας θεωρείται η επανάληψη των εξαμερών συνομιλιών του Πεκίνου για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου και η πιθανότητα μεσοπρόθεσμης υπογραφής αμερικανο-βορειοκορεατικής συνθήκης για τον επίσημο τερματισμό του Κορεατικού Πολέμου (1950-'53).
Πάντως, χτες, σε συζήτηση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τον πυρηνικό αφοπλισμό, ο Βορειοκορεάτης πρέσβης στον ΟΗΕ, Σιν Σον Χο, προκάλεσε τις ΗΠΑ, που τις χαρακτήρισε «τη χώρα με το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο, που θέλει να σταματήσει τη διάδοση των πυρηνικών όπλων», να δώσουν το καλό παράδειγμα και να προσχωρήσουν στη Συνθήκη για την Κατάργηση των Πυρηνικών Οπλων...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου