Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

ΚΥΠΡΟΣ: Συνεχίζονται οι πιέσεις από τους οίκους αξιολόγησης


«Ο λαός με εξέλεξε και είμαι υπόλογος στο λαό, όχι στα ΜΜΕ», δήλωσε χαρακτηριστικά χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, απαντώντας σε όσους απαιτούν μέσω τηλεοπτικών δηλώσεων την παραίτησή του, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί. Αναφορικά δε με τις πιέσεις που δέχεται η Κυπριακή Δημοκρατία, από οίκους αξιολόγησης και συμφέροντα, που εμφανίζουν την οικονομία της ως παρακμάζουσα, προκειμένου να ενταχθεί στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, υπογραμμίζοντας ότι «έως τώρα η Κύπρος έχει καταφέρει να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες έως τα τέλη του έτους. Αρα μην το παίρνετε ως δεδομένο ότι η Κύπρος θα προσφύγει σε μηχανισμούς στήριξης».
Χτες ο Κύπριος Πρόεδρος ζήτησε και έλαβε τις παραιτήσεις όλων των υπουργών, κατά τη διάρκεια έκτακτου Υπουργικού Συμβουλίου, ενημερώνοντας για την πρόθεσή του να προχωρήσει σε ευρύ ανασχηματισμό, που θα ανακοινωθεί σύντομα, αφού διαβουλευθεί με τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ. Παράλληλα, ο Δ. Χριστόφιας είχε χτες την πρώτη του συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Μάριο Κάρογιαν, αναφορικά με την παραμονή του κόμματός του στην κυβέρνηση. Η συζήτηση όπως δήλωσε ο Μ. Κάρογιαν «θα συνεχιστεί», ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Φώτης Φωτίου, υποστήριξε ότι είναι διατεθειμένοι να παραμείνουν στην κυβέρνηση «αν γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις τους». Το ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής, δηλώνει ότι αναμένει την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του προέδρου του ΔΗΚΟ Μάριου Κάρογιαν, για να διατυπώσει τις δικές του απόψεις.
Την ίδια στιγμή σε συνέχεια των πιέσεων που ασκούνται μέσω των οίκων αξιολόγησης στην κυπριακή οικονομία, ο Moody's προχώρησε στην υποβάθμιση κατά δύο μονάδες της Τράπεζας Κύπρου και της Marfin Λαϊκής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου