Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

ΕΚΘΕΣΗ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα η πρώτη έκθεση του νέου οργάνου των Ηνωμένων Εθνών «ΟΗΕ Γυναίκες» (συστάθηκε την 1η Γενάρη του 2011, επικεφαλής του οποίου είναι η πρώην Πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπατσελέ) με τον τίτλο «Οι πρόοδοι των γυναικών στον κόσμο», όπου ουσιαστικά γίνεται μια καταγραφή της πραγματικότητας που βιώνουν οι σημερινές γυναίκες. Οι ταξικές διακρίσεις, που προέρχονται από την εκμεταλλευτική καπιταλιστική κοινωνία και στοχεύουν ενάντια στους εργαζόμενους - άνδρες και γυναίκες - με τις συνέπειες που απορρέουν στην καθημερινή τους ζωή, φυσικά απουσιάζουν.

Στην έκθεση σημειώνεται μεταξύ άλλων πως το 53% - περίπου 600 εκατομμύρια εργαζόμενες γυναίκες - απασχολούνται σε λιγότερο ασφαλείς εργασίες, συχνά έξω από κάθε νόμο, ενώ σε 117 χώρες, όπου επικυρώνονται με νόμο τα ίσα εργασιακά δικαιώματα των γυναικών, παρατηρείται μια διαφορά έως και 30% στους μισθούς των γυναικών σε σχέση με αυτών των ανδρών.

Επιπλέον, αναφέρεται πως στις περισσότερες από τις μισές χώρες στον κόσμο - συνολικά 603 εκατομμύρια γυναίκες - δεν τιμωρείται ο βιασμός εντός του γάμου και σε περίπου το ένα τρίτο από αυτές οι γυναίκες στερούνται του δικαιώματος στην άμβλωση. Ανάμεσα στα άλλα σημειώνεται πως νόμοι που βασίζονται σε έθιμα και τη θρησκεία, που συνυπάρχουν με την κρατική νομοθεσία, συχνά περιορίζουν τα δικαιώματα των γυναικών μέσα στην οικογένεια, στο γάμο, στο διαζύγιο, στο δικαίωμα κληρονομιάς της περιουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου