Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

ΙΝΔΙΑ - ΗΠΑ: «Στρατηγική συνεργασία» και «αντιτρομοκρατική» συμφωνία


Επενδύσεις και «τρομοκρατία» έχει η ατζέντα της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ινδία. Μία επίσκεψη με στόχο «στρατηγικές συνομιλίες» αναφορικά τόσο με στρατιωτικές συμφωνίες όσο και με την επιδίωξη των ΗΠΑ για πιο δυναμική είσοδο στην ινδική αγορά, με διεύρυνση των εμπορικών συμφωνιών και των επενδύσεων.

Στις χτεσινές επαφές της με τον Ινδό ομόλογο της Σ.Μ. Κρίσνα, τον πρωθυπουργός της χώρας Μανμόχαν Σινγκχ, αλλά και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Σιβσανχάρ Μενόν, η Χ. Κλίντον επικεντρώθηκε στο ζήτημα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας» και της ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, με δεδομένη και την έναρξη της μείωσης των κατοχικών στρατευμάτων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Η Χ. Κλίντον σε δήλωσή της σημείωσε με αφορμή και την πρόσφατη επίθεση στη Μουμπάι ότι η «ανάγκη να υπάρξουν αποτελέσματα» στην καταπολέμηση της «τρομοκρατίας» είναι επιτακτική, σημειώνοντας ότι έχει διατυπωθεί απαίτηση και προς το Πακιστάν να καταστείλει τις «εξτρεμιστικές ομάδες». Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ τόνισε ιδιαίτερα ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις συνομιλίες μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν αναφορικά με την επίλυση των διαφορών μεταξύ τους, προκρίνοντας την εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων.

Παράλληλα, η Χ. Κλίντον ζητά εκ μέρους των ΗΠΑ την αλλαγή της νομοθεσίας της χώρας όσον αφορά τα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας και την αγορά αντιδραστήρων. Η ινδική νομοθεσία είναι ιδιαίτερα αυστηρή στο συγκεκριμένο θέμα και δεν επιτρέπει σε αμερικανικές εταιρείες να προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές στους αντιδραστήρες, για τα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας, που προωθούνται, δεδομένης και της συμφωνίας που έχει υπογραφεί επί προεδρίας Τζορτζ Μπους για την ανάπτυξη μονάδων πυρηνικής ενέργειας για «μη στρατιωτικούς λόγους». Κάτι που η επίσκεψη Κλίντον προσδοκά να εξασφαλίσει ότι θα αλλάξει, δίνοντας νέο πεδίο δράσης στα αμερικανικά κεφάλαια.

Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ δίνοντας το στίγμα των επιδιώξεών της, σημείωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να ανοίξουν οι αγορές, με άρση των εμποδίων, για καλύτερες ευκαιρίες οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, πιέζοντας παράλληλα το Νέο Δελχί, για μεγαλύτερες εισαγωγές όπλων από τις ΗΠΑ, για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέας ασφάλειας των δύο χωρών, προσδοκώντας μεγαλύτερα κέρδη για τις αμερικανικές βιομηχανίες όπλων.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας της Ινδίας, Σ. Μπανέρζι, δημοσιοποίησε έρευνες σύμφωνα με τις οποίες στο κρατίδιο Αντρα Πραντές, ενδέχεται να υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα ουρανίου στον κόσμο, χωρίς ωστόσο - σύμφωνα με τους επιστήμονες - ακόμα και αν επιβεβαιωθεί να καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου