Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΑ «ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ» ΕΛΛΑΔΑΣ - ΝΑΤΟ

Προς ψήφιση και κύρωση προωθούνται ρυθμίσεις που εξειδικεύουν τα όσα συμφωνήθηκαν στη Λισαβόνα και τη νέα δομή της λυκοσυμμαχίας

Με γοργούς ρυθμούς προωθείται η ομογενοποίηση του ΝΑΤΟικού χώρου, με στόχο την επιβολή ενός ενιαίου πλαισίου λειτουργίας των στρατιωτικών δυνάμεων εντός των χωρών - μελών του, κάτω από κοινή κεντρική διοίκηση και κοινούς κανόνες.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση και κύρωση μια σειρά νέων «μνημονίων κατανόησης», που στην ουσία αποτελούν τους «εφαρμοστικούς νόμους» του νέου «στρατηγικού δόγματος του ΝΑΤΟ», το οποίο επικυρώθηκε τον περασμένο Νοέμβρη στη Λισαβόνα. Αλλά και της νέας δομής διοίκησης της λυκοσυμμαχίας, που πρόσφατα συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες από τους υπουργούς Αμυνας των 28 χωρών - μελών, χαρακτηριστικό της οποίας είναι η δημιουργία μιας ενιαίας - κεντρικής δομής διοίκησης.

Βασικός στόχος των προς κύρωση μνημονίων, είναι η διευκόλυνση της συγκρότησης, από τις χώρες - μέλη, ευέλικτων και ταχυκίνητων δυνάμεων, αλλά και η καθιέρωση τέτοιων δομών διοίκησης που θα υπηρετούν τον ενιαίο επιχειρησιακό χώρο του ΝΑΤΟ. Δηλαδή, συγκεντρωτικές δομές και ενιαίες διοικήσεις πάνω από τις χώρες - μέλη, ώστε τα στελέχη και οι επιμέρους μονάδες του ΝΑΤΟ, μαζί με τον εξοπλισμό και τις υποδομές του, να μην υπόκεινται σε εθνικούς περιορισμούς, αλλά να υπάγονται κατευθείαν στα ΝΑΤΟικά όργανα.


Τα προωθούμενα μνημόνια

Τα προς κύρωση μνημόνια, που συζητούνται σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αφορούν:

1. «Κύρωση της Τεχνικής Διευθέτησης μεταξύ της Διοίκησης Συμμαχικών Δυνάμεων της Νάπολης και του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας, σχετικά με την Εγκαθίδρυση της Προωθημένης Βάσης Διοικητικής Μέριμνας στο Λιμένα της Σούδας». Αναφέρεται στη διεξαγωγή επιχειρήσεων/ασκήσεων του ΝΑΤΟ και στην υποστήριξη του «Εθνους Υποδοχής», δηλαδή της Ελλάδας, προς τις δυνάμεις «οι οποίες αναπτύσσονται για την Επιχείρηση ΕΝΕΡΓΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ (ACTIVE ENDEAVOUR)». Είναι η γνωστή επιχείρηση ελέγχου της Μεσογείου στο πλαίσιο του «αντιτρομοκρατικού πολέμου» που κήρυξαν οι ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτέμβρη 2001.

2. «Κύρωση του Πέμπτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου στη Συμφωνία για την Πολυεθνική Ειρηνευτική Δύναμη Νοτιοανατολικής Ευρώπης». Είναι η δύναμη MPFSEE, η βασική συμφωνία για την οποία υπεγράφη στα Σκόπια - ΠΓΔΜ στις 26 Σεπτέμβρη 1998. Σκοπός της υπό κύρωση συμφωνίας είναι η «κάλυψη των ζητημάτων ανάπτυξης του Στρατηγείου της Ταξιαρχίας ΝΑ Ευρώπης (NQ SEEBRIG) στο Αφγανιστάν και η ικανοποίηση των παρατηρήσεων, που καταγράφηκαν κατά την Επιχειρησιακή Αξιολόγηση της Ταξιαρχίας από το ΝΑΤΟ τον Οκτώβριο 2004».

3. «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας σχετικά με τη Διεξαγωγή Στρατιωτικών Ασκήσεων και Εκπαίδευσης και την Παροχή Υποστήριξης Φιλοξενούντος Εθνους». Ανάμεσα στα άλλα, προβλέπονται «διευκολύνσεις και απαλλαγές των ΕΔ από φόρους, δασμούς, διόδια, εισφορές και άλλες συναφείς χρεώσεις δεν βρίσκονται σε αντίθεση με τη νομοθεσία μας».

4. «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ της Κυβέρνησης της Ρουμανίας και της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας όσον αφορά στην παροχή Υποστήριξης Εθνους Υποδοχής για την Εκτέλεση Επιχειρήσεων και Ασκήσεων του ΝΑΤΟ».

Το έδαφος έχει στρωθεί από καιρό

Το πλαίσιο αυτό μέσα στο οποίο κινούνται τα παραπάνω, έχει εδώ και καιρό διαμορφωθεί για τη χώρα μας με τα κάθε λογής «μνημόνια συνεργασίας» με το ΝΑΤΟ. Υπενθυμίζεται ότι το 2009, η τότε κυβέρνηση της ΝΔ την τελευταία μέρα του κοινοβουλευτικού της βίου, ψήφισε στο Θερινό Τμήμα της Βουλής, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, το «Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την ευρωπαϊκή διοίκηση του ΝΑΤΟ (SHAPE)», μέσω του οποίου εδραιώνεται στο εσωτερικό της χώρας η επιβολή του ιμπεριαλιστικού «Δικαίου», διαμορφώνοντας έτσι και σε νομικό επίπεδο έναν ενιαίο ΝΑΤΟικό χώρο, όπως αυτό συντελείται και σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Εχουν προηγηθεί, ανάμεσα σε άλλα:

Η συμφωνία για την ετεροδικία των Αμερικανών με τη «Συνολική Τεχνική Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ» για τις βάσεις, που υπογράφηκε στις 13 Ιούνη 2001 από τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γ. Παπανδρέου και τον Αμερικανό ομόλογό του, Κ. Πάουελ. Η συμφωνία αυτή καθιερώνει γενικευμένη ετεροδικία για όλους τους Αμερικανούς που βρίσκονται με αποστολή στην Ελλάδα.
Η επικύρωση του μνημονίου για το ΝΑΤΟικό στρατηγείο «χαμηλής ετοιμότητας» HQ-NDC/GR, στη Θεσσαλονίκη (πρώην Γ΄ Σώμα Στρατού), το σχετικό «μνημόνιο κατανόησης» πέρασε από τη Βουλή στα μέσα Δεκέμβρη 2008 με τη συναίνεση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ. Η Ελλάδα, με τη συγκεκριμένη συμφωνία περί ίδρυσης και λειτουργίας του ΝΑΤΟικού επιτελείου στη Θεσσαλονίκη, αναλαμβάνει την υποχρέωση να φιλοξενεί στο έδαφός της πυρηνικά, βιολογικά και χημικά όπλα του ΝΑΤΟ για τις ανάγκες και τους σκοπούς των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.
Το μνημόνιο για τη λειτουργία του ΝΑΤΟικού Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στο χώρο της Βάσης της Σούδας, όπου το σχετικό μνημόνιο για τη λειτουργία του ψηφίστηκε από τη Βουλή το Σεπτέμβρη του 2008, από τους βουλευτές της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑ.Ο.Σ. Το συγκεκριμένο Κέντρο πολεμικής προετοιμασίας για τον «αντιτρομοκρατικό πόλεμο», καθώς και για αποστολές καθαρά κατασταλτικής δύναμης, λειτουργεί από το 2005, ενώ η αρχική συμφωνία έγινε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2003.
Τα δυο «μνημόνια κατανόησης», σχετικά με κέντρα εκπαίδευσης στρατιωτικών επιχειρήσεων σε αβαθή ύδατα, καθώς και δύο συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με τη Σλοβενία και την Αρμενία, που επικυρώθηκαν από τη Βουλή στις 15 Μάρτη 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου