Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

ΛΙΒΥΗ:Η ιμπεριαλιστική επέμβαση παίρνει άλλη μορφή


Τον επίσημο τερματισμό των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, υπό τη μορφή των αεροπορικών επιδρομών, κήρυξε, χθες από τη λιβυκή πρωτεύουσα ο γγ της Συμμαχίας. Ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν έφτασε στην Τρίπολη, όπου επρόκειτο να έχει σειρά συναντήσεων με τη «νέα λιβυκή ηγεσία». Στις πρώτες δηλώσεις του, χαρακτήρισε την επιχείρηση κατά της Λιβύης ως «μία από τις πλέον πετυχημένες στην 62χρονη ιστορία του ΝΑΤΟ».

Τερματισμός των επιχειρήσεων δε σημαίνει και τερματισμό της παρουσίας του ΝΑΤΟ, αλλά και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στη Λιβύη, που εξάλλου τώρα θα αρχίσει η φαγωμάρα για τα νέα συμβόλαια της εκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου της χώρας, αλλά και το φιλέτο της ...ανοικοδόμησης των καταστραμμένων από τους βομβαρδισμούς πόλεων. Πάντως, επισήμως, είναι γνωστό ότι στη Λιβύη βρίσκονται Αμερικανοί, Βρετανοί, Γάλλοι «στρατιωτικοί σύμβουλοι», ενώ πριν λίγες μέρες ο αρχηγός ΓΕΣ του Κατάρ παραδέχτηκε ότι, εκτός από «συμβούλους», έχει και πολλούς στρατιώτες και ότι πρόκειται να ηγηθεί μιας «νέας δύναμης στην οποία θα συμμετάσχουν 13 χώρες και θα αναλάβει να εκπαιδεύσει τις νέες λιβυκές δυνάμεις». Στις νέες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, επίσης, έχει δηλώσει ότι θα συμμετέχει και η ελληνική κυβέρνηση.

«Ιδιαίτερα περίπλοκο» χαρακτήρισε το έργο της «νέας λιβυκής ηγεσίας», σε συνέντευξή της στην «Ουάσιγκτον Ποστ», η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα ελέγχου των αμέτρητων ξεχωριστών ομάδων ενόπλων, που επιδίδονται, όπως καθημερινά αποκαλύπτεται, σε πράξεις αντεκδίκησης και σε πλιάτσικο κατά όσων θεωρούν υποστηρικτές του Καντάφι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η παρεμπόδιση 25.000 κατοίκων της πόλης Ταουέργκα, να επιστρέψουν στις εστίες τους, επειδή στήριξαν τον Καντάφι, από ενόπλους της γειτονικής Μιζράτα.

Χθες επίσης το λεγόμενο Εθνικό Συμβούλιο ονόμασε ως νέο μεταβατικό πρωθυπουργό το μέλος του, Αμπτέλ Ραχίμ ελ Κεέμπ.

Στο περιθώριο όλων αυτών, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται, εμμέσως, σε επαφή με τον Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι, προκειμένου να παραδοθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου