Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

ΛΙΒΥΗ: Γκρίνια στο ΝΑΤΟ μετά τις απώλειες αμάχων

«Το ΝΑΤΟ θέτει στο στόχαστρο τους αμάχους επίτηδες» υποστήριξε, χτες, η λιβυκή ηγεσία, καταγγέλλοντας ότι έχει, ήδη, σκοτώσει 700 αμάχους σε σειρά αεροπορικών επιδρομών, για τις οποίες επιφυλάσσεται να προσκομίσει σειρά στοιχείων. Επίσης, στην ίδια ανακοίνωση, η λιβυκή ηγεσία κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι «έχει εκπονήσει σχέδια για να πλήξει τις κατοικίες όλων των παιδιών του συνταγματάρχη Καντάφι», συμπληρώνοντας ότι «η πληροφορία αυτή προκύπτει από υποκλοπή τηλεφωνικής συνδιάλεξης αξιωματούχων του ΝΑΤΟ».

Παρά το γεγονός ότι οι επικεφαλής της επιχείρησης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη Λιβύη προσπαθούν επισταμένα να υποβαθμίσουν τις καταγγελίες για απώλειες μεταξύ των αμάχων, επιλέγοντας να μιλήσουν «για πιθανότητα λαθών», χωρίς, όμως, να επιβεβαιώνουν τίποτε συγκεκριμένο, η γκρίνια έχει, ήδη, αρχίσει στους κόλπους του ΝΑΤΟ. Αρχής γενομένης από τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, σειρά αξιωματούχων επισημαίνουν ότι «αν υπάρξουν και άλλα θύματα μεταξύ αμάχων, τότε υποσκάπτεται το κύρος και ο στόχος της ΝΑΤΟικής επιχείρησης στη Λιβύη».

Η συγκεκριμένη «γκρίνια» βέβαια είναι σύμπτωμα και της κόπωσης που πολλοί αναλυτές επισημαίνουν στους κόλπους του ιμπεριαλιστικού οργανισμού τρεις μήνες μετά την έναρξη της επέμβασης, η οποία δεν έχει, μέχρι στιγμής, αποφέρει τα αναμενόμενα. Ταυτόχρονα, δεν καταγράφονται νέοι «πρόθυμοι» να συνεισφέρουν με χρήματα ή αεροσκάφη και η σχετική ανησυχία δεν μπορεί να καμφθεί από τις νέες διαβεβαιώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Κάμερον ότι τα στρατεύματα της χώρας του μπορούν να συνεχίσουν να συμμετέχουν στην επιχείρηση «για όσο χρειαστεί». Και όλα αυτά, την ημέρα που το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι «έχασε» στη Λιβύη ένα μη επανδρωμένο πανάκριβο αεροσκάφος παρακολούθησης.

Στο μεταξύ, στο Πεκίνο έφθανε, χτες, ο επικεφαλής του αντικαθεστωτικού του Μεταβατικού Συμβουλίου, προκειμένου, όπως ανακοινώθηκε από την κινεζική πλευρά, «ν' ανταλλαχθούν απόψεις για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο ζήτημα της Λιβύης το συντομότερο δυνατό γιατί ο λαός της χώρας έχει υποφέρει πολύ». Ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ επρόκειτο να συναντηθεί, καταρχάς, με τον υπουργό Εξωτερικών Γιανγκ Τζιετσί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου