Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Ακόμα πιο επιθετικό και επικίνδυνο το ΝΑΤΟ - Οριστικοποιήθηκε στις Βρυξέλλες η νέα δομή διοίκησης της λυκοσυμμαχίας

Ακόμα πιο επιθετικό και ετοιμοπόλεμο δηλώνει το ΝΑΤΟ, με την εφαρμογή της νέας δομής διοίκησης των δυνάμεών του, που αποφασίστηκε προχτές το βράδυ στις Βρυξέλλες, στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας των χωρών μελών του. Το νέο σχήμα διοίκησης της λυκοσυμμαχίας, είναι στη βάση του νέου στρατηγικού δόγματος που αποφασίστηκε τον περασμένο Νοέμβρη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα και προωθεί την ενιαία δομή διοίκησης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων πέρα από τα εθνικά σύνορο των χωρών μελών του, μέσα στο πλαίσιο ενός ενοποιημένου επιχειρησιακού χώρου.


Στη Σύνοδο αυτή πήρε μέρος και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευ. Βενιζέλος. Σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε χτες, αναφέρεται ότι «οι υπουργοί Αμυνας αποφάσισαν το γεωγραφικό προσδιορισμό των Στρατηγείων και των άλλων επιτελικών οντοτήτων της Νέας Δομής Διοίκησης του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Λισαβόνας του περασμένου Νοεμβρίου. Η Νέα Δομή Διοίκησης είναι πιο λιτή και προσαρμοσμένη στα νέα δημοσιονομικά δεδομένα όλων των κρατών μελών της Συμμαχίας».

Οι βασικές αλλαγές που επέρχονται, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι οι εξής:
Καταργείται το Αεροπορικό Στρατηγείο της Σμύρνης (CC Air) και αντικαθίσταται από ένα Χερσαίο Στρατηγείο, επίσης στη Σμύρνη, που μεταφέρεται από την Ισπανία.
Το μοναδικό πλέον Αεροπορικό Στρατηγείο (CC Air) θα εδρεύει στη Γερμανία (Ramstein), ενώ το μοναδικό Ναυτικό Στρατηγείο (CC MAR) θα εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο (Northwood).
Στον αεροπορικό τομέα, παραμένουν δύο μόνο CAOC (από τα επτά υφιστάμενα), αυτά του Uedem (Γερμανία) και της Torrejοn (Ισπανία), ενώ το Αναπτυσσόμενο Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων μεταφέρεται από την Ολλανδία (Millingen) στην Ιταλία (Poggio Renatico).

Από την ελληνική πλευρά προβάλλεται το γεγονός ότι απομακρύνεται το Αεροπορικό Στρατηγείο της Σμύρνης, που ως γνωστόν εμπλεκόταν στα ζητήματα του επιχειρησιακού ελέγχου στο Αιγαίο. Ωστόσο, σκόπιμα αποκρύβεται ότι σε κάθε περίπτωση, η ουσία αναφορικά με τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο, που στηρίζονται από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, σε τίποτα δεν αλλάζει, αφού το πρόβλημα περνάει πιο σθεναρά στα κεντρικά ΝΑΤΟικά όργανα, το οποία ελέγχουν τον ενιαίο επιχειρησιακό χώρο των ΝΑΤΟικών χωρών και κατά περίπτωση αναθέτουν την επιχειρησιακή ευθύνη.

Μάλιστα στην ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας προβάλλεται και το γεγονός ότι «στην ενοποιημένη στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ, εκτός από τις οντότητες της Δομής Διοίκησης περιλαμβάνονται και αυτές της Δομής Δυνάμεων, στις οποίες η Ελλάδα μετέχει με το CAOC της Λάρισας, το NDC-GR (Γ' Σώμα Στρατού - Θεσσαλονίκη) και το Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής (Χανιά). Σημειώνεται ότι το CAOC Λάρισας θα λειτουργεί υπό μόνιμη ελληνική διοίκηση και όχι με εναλλαγή Ελληνα και Τούρκου διοικητή, όπως είχε συμφωνηθεί από τη χώρα μας στις αρχές του 2009».

Δηλαδή, παρόλο που το Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στη Λάρισα (CAOC-7) δε θα λειτουργεί ως τμήμα της ΝΑΤΟικής δομής, θα συνεχίσει να λειτουργεί στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και συνολικά των Ενόπλων Δυνάμεων στο ΝΑΤΟικό ιμπεριαλιστικό οικοδόμημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου