Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ: Η κοινή ανακοίνωση της 2ης τριμερούς Συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη

Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, η Επιτροπή Ειρήνης της Τουρκίας και η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη πραγματοποίησαν τη δεύτερη τριμερή Συνάντησή τους στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2011, που φιλοξενήθηκε από την Επιτροπή Ειρήνης της Τουρκίας και με την υποστήριξη του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ). Ως αδερφικές Επιτροπές Ειρήνης των τριών γειτονικών χωρών, απευθύνουμε αγωνιστικούς χαιρετισμούς και ένα αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα φιλίας και αλληλεγγύης στους Ελληνες εργαζόμενους που αγωνίζονται ενάντια στην επιθετική πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΔΝΤ με πρόσχημα την παγκόσμια καπιταλιστική οικονομική κρίση.

Σε μια ιστορική στιγμή, που η επανένωση της Κύπρου μπαίνει στην πολιτική ατζέντα, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους φίλους της ειρήνης της Κύπρου και των δύο κοινοτήτων, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Είναι καθήκον μας να αποκρυπτογραφήσουμε τις επιθέσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που είναι υπεύθυνες για τη διαιώνιση του Κυπριακού προβλήματος και των εθνικιστικών δυνάμεων που έχουν κλιμακώσει τις προσπάθειές τους να καταβάλουν τις προοδευτικές δυνάμεις της Κύπρου και έχουν εντείνει τις πιέσεις τους προς τον Πρόεδρο Χριστόφια.
Αξιολογούμε τις προσπάθειες αυτές για να παρουσιάσουμε την εντεινόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας, ως μια αντίδραση ενάντια στο Ισραήλ και κάποιες φορές ως μια ανεξάρτητη γραμμή από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης της, με στόχο να αποπροσανατολίσει τους λαούς της Μέσης Ανατολής. Εκφράζουμε την αγωνιστική μας αλληλεγγύη στις προοδευτικές λαϊκές αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Τουρκίας στον αγώνα τους ενάντια στο επεκτατικό και αντιλαϊκό καθεστώς καθοδηγούμενο από την υπάρχουσα κυβέρνηση. Η πρωτοβουλία της τουρκικής κυβέρνησης να στείλει μαχητικά πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο είναι απαράδεκτη και οι αφορμές είναι εντελώς παράνομες.

Τα τρία κινήματα ειρήνης εκφράζουν επίσης την αλληλεγγύη τους στην Παλαιστίνη, που κατέθεσε αίτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για πλήρη συμμετοχή ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών, για την αναγνώριση της Παλαιστινιακού Κράτους από τη διεθνή κοινότητα. Καταδικάζουμε τις θέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ να μπλοκάρουν όλες τις διμερείς διαπραγματεύσεις εδώ και πολλά χρόνια αλλά και την τελευταία άρνηση στις απαιτήσεις του παλαιστινιακού λαού από τις ΗΠΑ.
Για ακόμη μία φορά επισημαίνουμε τη θέση μας για μια λύση του ζητήματος στη βάση δύο κρατών και χαιρετίζουμε την πάλη του παλαιστινιακού λαού για ανεξαρτησία στη βάση των συνόρων του Ιουνίου του 1967 και τις σχετικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, δίνοντας τέλος στην κατοχή των εδαφών των γειτονικών χωρών από το Ισραήλ, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα το δικαίωμα των Παλαιστινίων προσφύγων στην επιστροφή στην πατρίδα τους. Προειδοποιούμε τους λαούς της περιοχής για τον υποκριτικό χαρακτήρα της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, αλλά και καταδικάζουμε τη στρατηγικής σημασίας στρατιωτική και πολιτική συνεργασία ανάμεσα στις κυβερνήσεις του Ισραήλ και της Ελλάδας.

Ως αντιιμπεριαλιστικά κινήματα της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας, που συναντιούνται κάτω από αυτές τις συνθήκες ενώ οι ιμπεριαλιστές προσπαθούν να υλοποιήσουν εξαιρετικά επικίνδυνα σχέδια στις χώρες μας αλλά και στα Βαλκάνια και ειδικά στη Μέση Ανατολή στις Αραβικές χώρες, έχουμε συνείδηση του γεγονότος ότι η ύπαρξη μόνιμου και στενού συντονισμού επιβάλλεται και είναι άρρηκτα δεμένη με την αποφασιστική συνεισφορά στην αντιιμπεριαλιστική πάλη. Καλούμε την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα σε κοινή πάλη ενάντια στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα που οδηγεί σε κρίσεις και πολέμους. Επιπλέον καλούμε όλους τους λαούς της περιοχής να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και να δημιουργήσουν αντίβαρο ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Με την ευκαιρία, θα θέλαμε να τονίσουμε την αποφασιστικότητά μας να συνεχιστούν αυτές οι τριμερείς Συναντήσεις κάθε χρόνο, με την πρώτη να έχει πραγματοποιηθεί το 2010 στη Μυτιλήνη/Ελλάδα και τη δεύτερη σήμερα, στην Κωνσταντινούπολη/Τουρκία, και εκφράζουμε την κοινή μας πρόθεση να πραγματοποιηθεί η τρίτη Συνάντηση στην Λευκωσία/Κύπρο του χρόνου.

Πραγματοποιήσαμε την τριμερή Συνάντησή μας σε μια περίοδο που η Συρία βρίσκεται εν μέσω αιματηρών συγκρούσεων. Ως κινήματα ειρήνης των τριών χωρών, πιστεύουμε, ότι η βασική αιτία των δραματικών αυτών συγκρούσεων στη Συρία είναι το σχέδιο των ιμπεριαλιστών και ειδικά των ΗΠΑ να επιβάλλουν αλλαγές ακολουθώντας τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για τη «Νέα Μέση Ανατολή». Σαν μέρος του σχεδίου αυτού οι ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις προσπάθησαν, με την υποστήριξη της Τουρκίας, να εκμεταλλευθούν τα εσωτερικά κοινωνικά προβλήματα της Συρίας, τα οποία είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής και των λαθών, οπλίζοντας τις αντιδραστικές δυνάμεις και οδηγώντας τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο. Ωστόσο, η άποψη ότι η αντίσταση στη Συρία αποτελείται από αυτούς που υπερασπίζονται τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα εργατικά δικαιώματα είναι εντελώς αβάσιμη. Από την άλλη μεριά, οι εκπρόσωποι του παγκόσμιου καπιταλισμού δεν κρύβουν καν ότι σειρά θα έχει το Ιράν, σε περίπτωση που τα ιμπεριαλιστικά σχέδια ενάντια στη Συρία πετύχουν.

Ως φιλειρηνικά, αντιιμπεριαλιστικά κινήματα Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου που αγωνίζονται στα πλαίσια του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, προειδοποιούμε την τουρκική κυβέρνηση να μη συμμετάσχει στα στρατιωτικά σχέδια ενάντια στη Συρία. Μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Συρίας μπορεί να οδηγήσει σε γενική σύρραξη και σε αιματηρούς πολέμους στην περιοχή. Η αντίσταση που εκφράστηκε εντός της Τουρκίας ενάντια στα σχέδια αυτά, που καθοδηγήθηκε από τις φιλειρηνικές δυνάμεις της Τουρκίας σε συνεργασία με τις αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις, εκφράζει τις θέσεις του παγκόσμιου αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.

Ενσωματώνοντας τα αντικαθεστωτικά κινήματα της Μέσης Ανατολής στα σχέδιά τους, εγκαθιδρύοντας ένα νέο θρησκευτικό και ολοκληρωτικό καθεστώς στην Αίγυπτο, βομβαρδίζοντας τη Λιβύη και χρησιμοποιώντας τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις που ήταν πρώην συνεργάτες του Καντάφι, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (ΗΠΑ, Γαλλία, Μ. Βρετανία, Ιταλία, ΝΑΤΟ και ΕΕ) στοχεύουν στον πλήρη έλεγχο της περιοχής, ανταγωνιζόμενες άλλες μεγάλες δυνάμεις. Κύριος υπεύθυνος για την αιματοχυσία είναι ο ιμπεριαλισμός, που προσπαθεί να βρει αφορμές για στρατιωτική επέμβαση.

Η επανένωση της Κύπρου έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία σήμερα που η Τουρκία ενισχύει την πολιτική της αλλαγής του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού αυξάνοντας τον αριθμό των εποίκων στην Κύπρο, μετατρέποντας τους Τουρκοκύπριους σε μια μικρή μειοψηφία στην ίδια τους τη χώρα. Η μεγάλη ανάγκη για επανένωση εκφράζεται επίσης από την εντατικοποίηση των πολύχρονων αγώνων των προοδευτικών Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, για ένωση και ειρήνη. Από την άλλη μεριά, ΕΕ και ΗΠΑ πιέζουν την Κύπρο και ψάχνουν τρόπους επεμβαίνοντας να επιβάλλουν μια λύση που θα εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να διαφυλαχθεί το ιμπεριαλιστικό status quo. Καταδικάζουμε τις πρόσφατες πιέσεις ειδικά από το εσωτερικό αλλά και από το εξωτερικό της Κυπριακής Δημοκρατίας να κάνει αίτηση στο ΝΑΤΟικό πρόγραμμα «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη», που μπλοκαρίστηκε επιτυχώς από την Προεδρία της Κύπρου σε αντιστοιχία με τα συμφέροντα των λαών της περιοχής. Καταδικάζουμε ταυτόχρονα τις προσπάθειες ανατροπής του δημοκρατικά εκλεγμένου Προέδρου Χριστόφια.

Την ίδια στιγμή οι πολεμικές απειλές της Αγκυρας και η χειραγώγηση των νόμιμων ενεργειών της Κύπρου για εξερεύνηση φυσικού αέριου ή υδρογονάνθράκων ως αφορμή για να κλιμακώσει τις εντάσεις, είναι απαράδεκτες. Καταδικάζουμε τις προσπάθειες αυτές κλιμάκωσης της έντασης απειλώντας στρατιωτικά την Κύπρο. Το πρόβλημα δεν βρίσκεται στη δυνατότητα πρόσβασης της Κύπρου στο φυσικό της πλούτο ως κυρίαρχο κράτος, αλλά στη συνεχιζόμενη για 37 χρόνια διαίρεση και κατοχή του 37% της Νήσου. Το Κυπριακό δεν έχει δημιουργηθεί από τις αδελφικές κοινότητες που απαρτίζουν οι κάτοικοι του νησιού, ούτε από τους λαούς της Τουρκίας και της Ελλάδας, αλλά από τον ιμπεριαλισμό που θέλει να διατηρήσει την ισχύ του και να δυναμώσει την ηγεμονία του στην περιοχή ενάντια στους λαούς.

Η τριμερής μας Συνάντηση υποστηρίζει τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως έχει οριστεί στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, τις συμφωνίες κορυφής μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων το 1977 και το 1979 και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Είναι απαραίτητο να εντατικοποιήσουμε την πάλη μας για μια λύση που θα οδηγήσει σε μια ενωμένη χώρα με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία κυριαρχία που θα εξασφαλίζει τις θεμελιώδεις ελευθερίες, τα λαϊκά συμφέροντα και τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους Κυπρίους, μια χώρα χωρίς ξένους στρατούς και βάσεις. Υπενθυμίζουμε ότι αυτή είναι η βασική απαίτηση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, και ο μοναδικός δρόμος για μια δίκαιη - υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες - λύση για το Κυπριακό. Οπως τονίστηκε και πέρσι στη συνάντησή μας στη Λέσβο, οι φιλειρηνικές δυνάμεις της Κύπρου, της Τουρκίας και της Ελλάδας θα 'πρεπε να δημιουργήσουν «μία κουλτούρα κοινής πάλης» μεταξύ των λαών των τριών χωρών, έτσι ώστε να βοηθήσουν για μια λύση στο Κυπριακό.

Ως φιλειρηνικά αντιιμπεριαλιστικά κινήματα των τριών γειτονικών χωρών, μέλη του ΠΣΕ, παρακολουθούμε την κρίσιμη κατάσταση όσον αφορά το Κουρδικό πρόβλημα στην Τουρκία και τονίζουμε την υποστήριξή μας σε μια δίκαιη και ειρηνική λύση που θα βασίζεται στην ισότητα και την αδελφότητα όλων των λαών της Τουρκίας.

Πρώτα απ' όλα απαιτούμε να μπει ένα τέλος στην αιματοχυσία με μια αμοιβαία ανακωχή. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εκλεγμένους Κούρδους αντιπροσώπους στη Βουλή και στα τοπικά συμβούλια, που έχουν συλληφθεί για πολιτικούς λόγους και απαιτούμε την απελευθέρωσή τους. Καταδικάζουμε τη συμπεριφορά της τουρκικής κυβέρνησης να υψώσει τείχη ενάντια στους νόμιμους αντιπροσώπους των Κούρδων, με στόχο να οξύνει την ένταση.

Θεωρούμε ότι το Κουρδικό ζήτημα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως πρόβλημα μεταξύ των λαών που έχουν ζήσει μαζί για αιώνες, αλλά ως πρόβλημα που δημιουργήθηκε από τις άρχουσες τάξεις και τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Καλούμε τους φιλειρηνικούς λαούς Τούρκων και Κούρδων να σταθούν πλάι πλάι για την ειρήνη και την ισότητα, ενάντια στις εθνικιστικές και τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που στόχο έχουν να τους διχάσουν.

Ως αντιιμπεριαλιστικοί φιλειρηνικοί οργανισμοί της Κύπρου, της Τουρκίας και της Ελλάδας, από κοινού με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης απαιτούμε την κατάργηση όλων των πυρηνικών, χημικών και βιολογικών όπλων και όλων των όπλων μαζικής καταστροφής, πρώτα πρώτα αυτών που κατέχουν όλες οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Είμαστε ενάντια στην εγκατάσταση της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» στην Ευρώπη, που προωθείται από τις ΗΠΑ, και πρέπει να αποτραπεί η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί το Αιγαίο για την ενίσχυσή της. Είμαστε ενάντια επίσης στην εγκατάσταση πυρηνικών σταθμών στην περιοχή μας.

Απαιτούμε την εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 και τον ορισμό ΑΟΖ - Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Καμία ανάμειξη, καμία συμμετοχή των χωρών μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και σε ενέργειες ενάντια στους λαούς της περιοχής. Παλεύουμε για την άμεση κατάργηση και απόσυρση των αμερικανονατοϊκών και των άλλων ξένων βάσεων από τις χώρες μας, για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Απαιτούμε την επιστροφή όλων των στρατευμάτων και των αστυνομικών δυνάμεων από το εξωτερικό. Αποκαλύπτουμε και αντιμετωπίζουμε την κρατική τρομοκρατία και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς και νόμους ενάντια στους λαούς. Αγωνιζόμαστε για την προστασία και την πραγματική υποστήριξη των προσφύγων και των μεταναστών. Είμαστε δίπλα στα αδέρφια μας που υψώνουν την πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, την κατοχή και την επιθετικότητα και αντιστέκονται στα επιθετικά μέτρα της αστικής τάξης και των κυβερνήσεών τους.

Στην κοινή μας περιοχή από τα Βαλκάνια ως τη Μέση Ανατολή, η κοινή μας απαίτηση και στόχος των τριών οργανώσεών μας είναι να μπει τέλος στην ιμπεριαλιστική κατοχή του Αφγανιστάν και του Ιράκ, στην επίθεση ενάντια στη Λιβύη και στους εκβιασμούς και τους εκφοβισμούς που δέχεται η Συρία, όπως επίσης να μπει ένα τέλος στην κατοχή και τη διαίρεση της Κύπρου. Απαιτούμε από τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το ανεξάρτητο κράτος της Παλαιστίνης στα σύνορα της 4ης Ιουνίου του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η ΕΕΔΥΕ, το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης και η Επιτροπή Ειρήνης της Τουρκίας, που συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη το Σεπτέμβρη του 2011 με την υποστήριξη του ΠΣΕ και αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα πρόγραμμα κοινής δράσης, τονίζουν ότι η πάλη για την ειρήνη, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και προς όφελος των λαών είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την πάλη ενάντια στο ιμπεριαλιστικό - καπιταλιστικό σύστημα και καλούμε τους λαούς της περιοχής μας να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους και την κοινή τους πάλη για την ανατροπή των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, ενάντια στο μεγάλο κεφάλαιο και τους εκπροσώπους του, ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου