Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

ΒΟΥΛΗ: Προωθούνται οι ΝΑΤΟικές διευθετήσεις

Με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. «πέρασε» χτες από την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής η ψήφιση του μνημονίου κατανόησης για την ίδρυση «Συντονιστικού Κέντρου Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ» που προωθεί τα ιμπεριαλιστικά σχέδια της συμμαχίας εμπλέκοντας ακόμη πιο βαθιά τη χώρα. Με την ίδια πλειοψηφία ψηφίστηκαν και δύο συμβάσεις τεχνικής διευθέτησης για θέματα που αφορούν τις στρατιωτικές πληροφορίες και τις θαλάσσιες μεταφορές. Κατηγορηματική ήταν η αντίθεση του ΚΚΕ, με την βουλευτή του Διαμάντω Μανωλάκου να κάνει λόγο για εφαρμογή του νέου ΝΑΤΟικού δόγματος.

Με το μνημόνιο «ουσιαστικά υλοποιείται η απόφαση κορυφής του ΝΑΤΟ στις 29/11/2006 για την έναρξη μετασχηματισμού δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων, εκπαίδευσης, βελτίωσης εξοπλισμού, δηλαδή είναι η εφαρμογή του νέου στρατηγικού δόγματος του ΝΑΤΟ», επισήμανε χαρακτηριστικά η Διαμάντω Μανωλάκου, ξεκαθαρίζοντας ότι καταψηφίζει τη σύμβαση.

Αναφερόμενη στο συντονιστικό όργανο που προβλέπεται στη σύμβαση, η Δ. Μανωλάκου σημείωσε: «Εχει μετατραπεί σε αρχηγείο ειδικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ. Καθιστά δυνατές και υποστηρίζει τις ειδικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ σε ολόκληρη τη συμμαχία. Το τονίζω. Δηλαδή, και στο εσωτερικό της συμμαχίας, άρα υπάρχει "εσωτερικός εχθρός", είναι ο λαός, έτσι φαίνεται. Το συντονιστικό, λοιπόν, έχει καθήκοντα αποκλειστικά από το ΝΑΤΟ, ασκεί καθήκοντα σε καιρό ειρήνης, κρίσεων και επιχειρήσεων».

Η Δ. Μανωλάκου υπενθύμισε πως υπάρχει απόφαση του ΝΑΤΟ για διάθεση του 7% των δυνάμεων κάθε χώρας - μέλους άμεσα και το 40% με προειδοποίηση. «Αυτό το αναφέρω, γιατί πρέπει να ανησυχεί, ιδιαίτερα, τους λαούς και τον ελληνικό λαό. Ουσιαστικά, πρόκειται για προετοιμασία δυνάμεων για ειδικές επιχειρήσεις, οι οποίες κάθε φορά καθορίζονται από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Εξυπηρετούν τα συμφέροντα της συμμαχίας και στρέφονται, βέβαια, ενάντια στα κράτη και στους λαούς».

Αναφορικά με τη σύμβαση για τα διαστημικά προγράμματα, η βουλευτής του ΚΚΕ εξέφρασε την κατηγορηματική διαφωνία της, σημειώνοντας πως «θεωρούμε ότι τσάμπα είναι τα λεφτά του ελληνικού λαού, που πληρώνονται, όπως και τα περισσότερα λεφτά που δίνονται για εξοπλιστικά προγράμματα, που εξυπηρετούν το ΝΑΤΟ και τους ιμπεριαλιστές και όχι, πραγματικά, τις άμυνες της χώρας και τα συμφέροντα του λαού».

Η Δ. Μανωλάκου καταψήφισε και την άλλη ΝΑΤΟική σύμβαση για τις θαλάσσιες μεταφορές, αναφέροντας πως «η συμφωνία, ουσιαστικά, είναι στα πλαίσια συμμετοχής σε επιχειρήσεις που διεξάγονται με την αιγίδα του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ και σε καιρό ειρήνης και σε καιρό πολέμου. Κατά τη γνώμη μας, εξυπηρετεί από τη μία το ΝΑΤΟ, που εμείς παλεύουμε για τη διάλυσή του - είναι εχθρός της ειρήνης και των λαών - και από την άλλη δεν είναι επωφελής για την Ελλάδα, για το εφοπλιστικό κεφάλαιο είναι, που σε αυτές τις επιχειρήσεις έχει κέρδος».

Υποστηρίζοντας τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Μπεγλίτης ανέφερε ότι «είμαστε ισότιμο μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας. Είμαστε και θα παραμείνουμε. Αυτή είναι η στρατηγική που υποστηρίζεται από μια ευρύτατη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Η κυβέρνησή μας και η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας θεωρεί ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας και των ειδικών συμφερόντων να είμαστε δυναμικό μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας και σε αυτό το πλαίσιο και στο πλαίσιο των μεγάλων αλλαγών φυσιογνωμίας, χαρακτήρα και αποστολής της Ατλαντικής Συμμαχίας συμμετέχουμε στη δημιουργία επιχειρησιακών κέντρων».

Υπέρ της κύρωσης των 3 συμβάσεων τάχθηκε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Μ. Πλακιωτάκης, ενώ ειδικά για το μνημόνιο ΝΑΤΟικής συνεργασίας επισήμανε πως «σαφώς αυτή η πρωτοβουλία ενδυναμώνει τη σχέση μας με τους εταίρους μας, τόσο σε επίπεδο ΝΑΤΟ όσο και σε επίπεδο ΕΕ. Σ' αυτή την κρίσιμη εποχή, τη ρευστή εποχή, οφείλουμε να ενισχύουμε τη διαπραγματευτική δύναμη της χώρας μας με βάση, βέβαια, πάντοτε και τα εθνικά συμφέροντα».

Θετική ψήφο έδωσε και ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Ι. Κοραντής, αναφέροντας ότι με την κύρωση «η Ελλάδα μπορεί να έχει μια εσωτερική πληροφόρηση αναφορικά με τους σχεδιασμούς των ειδικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ». Την κύρωση των συμβάσεων καταψήφισε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου