Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

ΧΙΛΗ: Κλιμάκωση της σύγκρουσης φοιτητών και κυβέρνησης


«Συνέχεια του αγώνα» υποσχέθηκαν οι φοιτητές που διαδήλωσαν χτες στην πρωτεύουσα της Χιλής, ουσιαστικά απορρίπτοντας την πρόταση της κυβέρνησης για την υποτιθέμενη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Παιδείας. «Διαδηλώνουμε απαιτώντας μια πραγματικά δημόσια Παιδεία», δήλωσε ο Καμίλο Μπαλεστέρος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φοιτητών του Πανεπιστημίου του Σαντιάγο - (Feusach), προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουμε, ώστε να το επιτύχουμε με ή χωρίς άδεια τόνισε ο Μπαλεστέρος και ενόσω οι συγκρούσεις μεταξύ των φοιτητών και της αστυνομίας και των Καραμπινιέρων συνεχίζονταν.

Φοιτητές και εκπαιδευτικοί, οι οποίοι σχεδόν τρεις μήνες τώρα αγωνίζονται, ζητούν να αυξηθεί η κρατική επιχορήγηση για τη δημόσια και την ανώτατη Παιδεία και να μεταρρυθμιστεί η νομοθεσία για τη Δημόσια Παιδεία που χρονολογείται από την εποχή του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ, είχαν ανακοινώσει ότι επρόκειτο να πραγματοποιήσουν δύο διαδηλώσεις. Η κυβέρνηση, που ήδη έχει καταθέσει σχέδιο συνταγματικής μεταρρύθμισης, όχι μόνο δε χορήγησε την άδεια για την πραγματοποίηση των διαδηλώσεων, αλλά κινητοποίησε και όλες τις δυνάμεις της τάξης, ώστε να αποτρέψουν τους φοιτητές να διαδηλώσουν.

Μέχρι αργά χτες, ώρα Ελλάδας, πάνω από δέκα φοιτητές είχαν συλληφθεί, σύμφωνα με χιλιανά ΜΜΕ, ενώ οι φοιτητές είχαν αποκλείσει δεκατρείς κεντρικούς δρόμους και οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και νερό υπό πίεση για να τους διαλύσουν.

«Υπάρχει ένα όριο και το έχουν ξεπεράσει. Οι φοιτητές δεν είναι ιδιοκτήτες των δρόμων», είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό Cooperativa ο νέος υπουργός Παιδείας της Χιλής, Φελίπε Μπούλνες, αναφερόμενος στις διαδηλώσεις που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες και οδήγησε και σε παραίτηση τον προηγούμενο υπουργό Παιδείας. Πρόκειται για την κλιμάκωση της καταστολής, δεδομένης της απόρριψης της «συνταγματικής μεταρρύθμισης» του Μπούλνες, που κρίνεται όχι ικανοποιητική, καθώς δεν κατοχυρώνει το δημόσιο χαρακτήρα παρά προχωρά σε διακοσμητικές αλλαγές και σε αύξηση των δαπανών, αλλά υπό τη μορφή της αύξησης του αριθμού των υποτροφιών και της χορήγηση πιο ευνοϊκών δανείων στους φοιτητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου