Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ: Διευρύνει το δουλεμπορικό καθεστώς εισαγωγής μεταναστών εργατών

Ως ένα νομοθέτημα, που διευρύνει το δουλεμπορικό καθεστώς εισαγωγής μεταναστών εργαζόμενων, καταφήφισε το ΚΚΕ, χτες στη Βουλή, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που ρυθμίζει θέματα μετανάστευσης. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο βουλευτής του Κόμματος Θ. Ιγνατιάδης, οι μετανάστες θα φακελώνονται και θα είναι στη διάθεση των εργοδοτών ως εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα, ενώ ταυτόχρονα δυσκολεύουν οι διαδικασίες για τη χορήγηση άδειας παραμονής.

Με το νομοσχέδιο, επισήμανε ο Θ. Ιγνατιάδης, «απλουστεύεται υπέρ των εργοδοτών το ισχύον δουλεμπορικό καθεστώς εισαγωγής και μετάκλησης ξένου εργατικού δυναμικού. Οι καπιταλιστές θα μπορούν να έχουν όσο πιο φθηνούς γίνεται ανακυκλούμενους, βιομετρικά ελεγχόμενους και χωρίς δικαιώματα εισαγόμενους ξένους εργάτες για όποιο ακριβώς διάστημα και για όποια εργασία χρειάζονται». Επισήμανε, επίσης, ότι «καταργείται η εγγύηση που υποχρεωνόταν να καταβάλλει ο εργοδότης, προκειμένου να γίνει δεκτό το αίτημά του για πρόσκληση εποχιακών και μετακλητών ξένων εργατών», τονίζοντας συνολικά ότι «το ζητούμενο είναι η κυκλική και ανακυκλούμενη μετανάστευση χωρίς μεγάλη διάρκεια παραμονής».

Επιπρόσθετα, ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε πως το νομοθέτημα «εντείνει το ηλεκτρονικό βιομετρικό φακέλωμα των μεταναστών, ενώ το προσθέτει και το εντάσσει στο πλέγμα και άλλων μηχανισμών φακελώματος όπως η ΣΕΝΓΚΕΝ και παράλληλα θέτει τις προϋποθέσεις και κατασταλτικούς περιορισμούς για εισαγωγή αλλοδαπών εποχιακών εργατών, ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς». Οσον αφορά τις διαδικασίες ανανέωσης των αδειών παραμονής, ο Θ. Ιγνατιάδης είπε ότι με τις ρυθμίσεις που προωθούνται «μειώνεται ουσιαστικά και πρακτικά ο αριθμός των σημείων εξυπηρέτησης των μεταναστών, κάτι που θα δημιουργήσει πρόσθετα εμπόδια στην εξυπηρέτησή τους και θα αυξήσει την ταλαιπωρία τους». Καταθέτοντας περιληπτικά τις θέσεις του ΚΚΕ, ο βουλευτής του Κόμματος ζήτησε τη «νομιμοποίηση των ξένων εργατών και των οικογενειών τους που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα» «την κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου 2 και όλων των ευρωενωσιακών συμβάσεων που εγκλωβίζουν την Ελλάδα και τους μετανάστες που θέλουν να εγκατασταθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ», καθώς και την «απλούστευση των διαδικασιών ανανέωσης της άδειας παραμονής.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Χ. Καστανίδης, υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο επιλύονται αποκλειστικά θέματα που αφορούν στη νόμιμη μετανάστευση, αφού το θέμα των παράνομων μεταναστών αντιμετωπίζεται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση επιθυμεί το διάλογο για τη βελτίωση του νομοθετήματος. Δε διευκρίνισε τη στάση που θα κρατήσει για το νομοσχέδιο η ΝΔ, πάντως ο εισηγητής της Αθ. Νάκος έκανε λόγο για «διαρκή και μαζική νομιμοποίηση παράνομων μεταναστών», άποψη με την οποία συμφώνησαν και οι βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου