Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ: Μηχανισμός για βρώμικες αποστολές ανά τον κόσμο


Ενα μετά το άλλο ξετυλίγονται τα ιμπεριαλιστικά σχέδια για τη συγκρότηση, υπό τη σημαία του ΝΑΤΟ και την καθοδήγηση των ΗΠΑ, μιας παγκόσμιας δύναμης ελέγχου των λαών, καταστολής των κινημάτων τους και καθυπόταξης με κάθε τρόπο των χωρών που δεν συμμορφώνονται στα κελεύσματα των ιμπεριαλιστικών κέντρων, πολιτικών οικονομικών και στρατιωτικών. Εκτελεστικός βραχίονας είναι οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, πυρήνας και κύριος κορμός των οποίων είναι οι αμερικανικές δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων. Για τη σύζευξη αυτών των δύο συγκροτείται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ «Συντονιστικό Κέντρο Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ (NSCC)».
Για την κύρωση του σχετικού μνημονίου διεξάγεται συζήτηση σήμερα στην αρμόδια επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής των Ελλήνων. Πρόκειται για το σχέδιο νόμου με τίτλο «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του υπουργείου Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής του υπουργείου Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας και του Ανωτάτου Στρατηγείου Συμμαχικών Δυνάμεων της Ευρώπης (SHAPE), σχετικά με την ίδρυση, οργάνωση, διοίκηση, ασφάλεια, χρηματοδότηση και επάνδρωση του Συντονιστικού Κέντρου Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ (NSCC)».
Μαζί έρχονται προς κύρωση δύο ακόμα ΝΑΤΟικά μνημόνια. Τα παραπάνω μαζί με άλλα που προηγήθηκαν το προηγούμενο διάστημα (για τις βάσεις της Σούδας και του Τύρναβου) εντάσσονται στην προωθούμενη ομογενοποίηση του ΝΑΤΟικού χώρου, με στόχο την επιβολή ενός ενιαίου πλαισίου λειτουργίας των στρατιωτικών δυνάμεων εντός των χωρών - μελών του, κάτω από κοινή κεντρική διοίκηση και κοινούς κανόνες και είναι σε εφαρμογή του νέου «στρατηγικού δόγματος του ΝΑΤΟ».
Με το νέο ΝΑΤΟικό μνημόνιο, αυτό για τη συγκρότηση του Συντονιστικού Κέντρου Ειδικών Επιχειρήσεων (NSCC), επιχειρείται η καθιέρωση ενός ενιαίου επιχειρησιακού χώρου και αντίστοιχου επιχειρησιακού κέντρου που θα εδρεύει στις Βρυξέλλες υπό Αμερικανό διοικητή, το οποίο θα τίθεται υπεράνω των χωρών μελών και με ανοιχτό μάλιστα το ενδεχόμενο να αναλαμβάνει αποστολές και εντός των χωρών μελών σε συνεργασία ακόμα και με τις αποκαλούμενες «μη κυβερνητικές οργανώσεις».
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην αιτιολογική έκθεση του μνημονίου αυτού (Memorandum of Understanding /MOU) ως «έθνος - πλαίσιο» του NSCC ορίζονται οι ΗΠΑ. Σκοπός είναι η άμεση σύνδεσή του με τις δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, η παροχή συμβουλών στον SACEUR (ανώτατος ΝΑΤΟικός διοικητής στην Ευρώπη) όσον αφορά «στη χρησιμοποίηση των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων για την υποστήριξη του σχεδιασμού και την εκτέλεση επιχειρήσεων», η ανάπτυξη και έκδοση δογμάτων ειδικών επιχειρήσεων και ο συντονισμός, συγχρονισμός και υποστήριξη της εκπαίδευσης και των ασκήσεων των ειδικών επιχειρήσεων ΝΑΤΟ.
«Αποστολή του NSCC είναι κυρίως η υποστήριξη των ειδικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ σε ολόκληρη τη Συμμαχία, η παροχή στο Ανώτατο Διοικητή Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SACEUR) και τους υπόλοιπους Διοικητές των Συμμαχικών Διοικήσεων Επιχειρήσεων έγκαιρων και αποτελεσματικών συμβουλών για τις Special Operations Force (Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων) προς υποστήριξη του σχεδιασμού και εκτέλεσης των επιχειρήσεων σε καιρό ειρήνης και κρίσεων». Δηλαδή «ειδικές επιχειρήσεις» και εντός των χωρών μελών του ΝΑΤΟ με ό,τι αυτό σημαίνει.
Στο νομοσχέδιο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη δυνατότητα συμμετοχής και μη ΝΑΤΟικών χωρών, καθώς και διεθνών οργανισμών αλλά και μη κυβερνητικών οργανώσεων, «οι οποίες συμμετέχουν σε δραστηριότητες του ΝΑΤΟ ή σε ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις της NSCC». Αυτό σημαίνεται συνεργασία με πράκτορες, παρακρατικές δυνάμεις, αλλά και ιδιωτικές εταιρείες ιδιωτικών μισθοφορικών στρατών «παροχής πολεμικών υπηρεσιών», όπως ήδη γίνεται στον πόλεμο του Ιράκ.
Το μέγεθος της ελληνικής εμπλοκής δεν αποτυπώνεται στον αριθμό των 3 Ελλήνων αξιωματικών, που προβλέπεται να στελεχώσουν αυτό το πολυεθνικό - διακλαδικό κέντρο (NSCC), στο οποίο θα υπηρετούν συνολικά 145 στελέχη, αλλά στο γεγονός ότι θεσμοθετείται η δημιουργία τέτοιου συντονιστικού κέντρου «ειδικών επιχειρήσεων», πράγμα που εκτός των άλλων αποκαλύπτει ότι υπάρχουν και στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις τμήματα με αποστολή τη συμμετοχή και τη διεξαγωγή «ειδικών επιχειρήσεων».
Η αμερικανική Δύναμη Ειδικών Επιχειρήσεων
Το τι ακριβώς σημαίνουν αυτές οι «Ειδικές Επιχειρήσεις» του ΝΑΤΟ, που μάλιστα θα διευθύνονται από αξιωματικό των ΗΠΑ, αρκεί μια ματιά στην αντίστοιχη Δύναμη του αμερικανικού στρατού. Πρόκειται για μονάδες που «μπορούν να διεξάγουν ειδικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις που ούτε τα πυροβόλα, ούτε τα άρματα, ούτε τα πλοία ούτε και τα ελικόπτερα και τα αεροπλάνα από μόνα τους μπορούν να κάνουν», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε σχετικό ιστότοπο στο διαδίκτυο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ναύαρχος Ολσον, διοικητής της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (SOCOM) των ΗΠΑ μιλώντας το Μάη του 2011 στο Κογκρέσο, είπε ότι «κατά μέσο όρο καθημερινά, 12.000 προσωπικό των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, διεξάγουν ένα μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων σε πάνω από 72 χώρες διεθνώς και ενεργούν οπουδήποτε και οποτεδήποτε, από βυθούς θαλασσών μέχρι και στις κορυφές των ψηλότερων βουνών της Γης, από αρκτικές περιοχές μέχρι τροπικές ζώνες και από ειρηνικά μέρη, μέχρι και στις πιο άγριες εμπόλεμες ζώνες».
Σύμφωνα μάλιστα με το νέο δόγμα των Ειδικών Επιχειρήσεων του αμερικανικού στρατού, που εκδόθηκε φέτος, αυτό περιλαμβάνει 11 κύριες αποστολές που ανταποκρίνονται στις «νέες απαιτήσεις για την "υποστήριξη δυνάμεων ασφαλείας" και διεξαγωγή αντι-ανταρτοπόλεμου, με παροχή βοήθειας σε επιχειρήσεις, εκπαίδευση, οργάνωση και υλικό ξένων δυνάμεων ασφαλείας, συμμάχων χωρών ή καλύτερα, φιλικά προσκείμενων κυβερνήσεων». Σύμφωνα με τον αμερικανικό νόμο, μπορεί να αναλάβει «οποιεσδήποτε δραστηριότητες που θα καθορίζονται από τον πρόεδρο των ΗΠΑ ή τον υπουργό Εθνικής Αμυνας». Δηλαδή, από τα βασανιστήρια στο Ιράκ και το Γκουαντάναμο μέχρι τα πραξικοπήματα, τις πολιτικές δολοφονίες και τις προβοκάτσιες ανά τον κόσμο. Πρόκειται για κάτι αντίστοιχο με το νόμο που προβλέπει τα σχετικά με τη δράση της CΙΑ.
Το πεδίο είναι ελεύθερο για κάθε είδους μυστικές αποστολές των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, με ένα είδος υψηλής εποπτείας από το Κογκρέσο. Σημειώνεται πως σήμερα οι αμερικανικές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων στελεχώνονται και από γυναικείο προσωπικό, ειδικά στον τομέα των πολιτικοστρατιωτικών υποθέσεων που συγκροτούν οργανωμένες «Ομάδες Πολιτιστικής Υποστήριξης» (Cultural Support Teams, CST) που με αποστολή να έλθουν σε στενότερη επαφή με τον τοπικό πληθυσμό της όποιας περιοχής επιχειρήσεων, ώστε «να κατανοούν τα προβλήματά τους, ενώ παράλληλα να περνούν πληροφορίες, ιδέες και μηνύματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου