Την απεμπόληση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων με στόχο τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων στο Αιγαίο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη συνεκμετάλλευση της περιοχής προτείνει με δισέλιδη έκθεσή της (δημοσιεύτηκε χτες στην «Ελευθεροτυπία») η ICG (Διεθνής Ομάδα Κρίσεων).
Από την ICG που αυτοπροσδιορίζεται ως «διεθνής ανεξάρτητη Μη Κυβερνητική Οργάνωση», έχουν περάσει από ηγετικές της θέσεις κορυφαίοι παράγοντες της αμερικανικής διοίκησης, ανάμεσά στους οποίους ο πρώην Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον και η πρώην υπουργός Εξωτερικών Κ. Ράις. Σήμερα ανάμεσα στα στελέχη του ινστιτούτου ξεχωρίζουν οι Αμερικανοί T. Πίκερινγκ (πρώην πρεσβευτής στη Ρωσία, στην Ινδία, στο Ισραήλ, στην Ιορδανία), ο M. Αμπράμοβιτς (πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία), ο Γ. Κλαρκ(!) στρατηγός και επικεφαλής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη κατά τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι στο επιτελείο της εν λόγω Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης συμπεριλαμβάνεται και Τζ. Σόρος.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δημοσιοποίηση της έκθεσης της ICG συνέπεσε με την επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χ. Κλίντον σε Αγκυρα και Αθήνα. Αξίζει επίσης να υπογραμμιστεί ότι η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών κατά την παρουσία της στην περιοχή επανέλαβε τις πάγιες αμερικανικές θέσεις για την ανάγκη διευθετήσεων στην περιοχή, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη συνεκμετάλλευση της περιοχής και τις μεγάλες ενεργειακές μπίζνες που έχουν κατά νου οι Αμερικανοί καπιταλιστές και οι συνεργάτες τους σε Ελλάδα και Τουρκία. Αμέσως μετά, η εν λόγω ΜΚΟ ανέλαβε να εξειδικεύσει τις θέσεις της Ουάσιγκτον και να υποδείξει τη διαδικασία για την επιβολή των διευθετήσεων.
Οι προτάσεις της αμερικάνικης «Μη κυβερνητικής οργάνωσης
Η πρόταση της ICG, παρουσιάζεται σε τέσσερα βήματα, τα οποία συνοπτικά έχουν ως εξής:
Πρώτον: Τερματισμός των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά. Δέσμευση της Ελλάδας για αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. Απομάκρυνση από τις ακτές ή διάλυση της αποβατικής στρατιάς που διατηρεί η Τουρκία
Δεύτερον: Η Ελλάδα επαναλαμβάνει τη δέσμευση του Σημίτη στη Μαδρίτη «περί αναγνώρισης τουρκικών ζωτικών συμφερόντων» γεγονός που θα ληφθεί υπόψη στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο. Σε αντάλλαγμα η Τουρκία θα αναγνωρίσει το δίκαιο της θάλασσας, άρα και το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ.
Τρίτον: Καταργείται στην πράξη το παραπάνω δικαίωμα καθώς Ελλάδα και Τουρκία διαπραγματεύονται για περιορισμό των χωρικών τους υδάτων, βασιζόμενες στο όριο των 12 ναυτικών μιλίων. Συμφωνούν σε διάμεσες γραμμές, όπου αυτά τα όρια επικαλύπτονται, και σε περιορισμό των ελληνικών χωρικών υδάτων στα σημεία που θεωρούνται αναγκαία ώστε να διασφαλιστούν κοινώς αποδεκτοί διάδρομοι για διεθνείς διελεύσεις πλοίων μέσω του Αιγαίου.
Τέταρτον, Τουρκία και Ελλάδα προσφεύγουν για οποιαδήποτε άλλη διαφορά και ειδικώς για το θέμα της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Αξίζει, να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τα όσα κατά καιρούς έχουν δημοσιοποιηθεί από τις μυστικές ελληνοτουρκικές συνομιλίες, η «λύση» η οποία μαγειρεύεται, δεν απέχει από τις προτάσεις που διατυπώνει η ICG, δηλαδή, η αμερικανική διπλωματία...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου