Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Σημαντική παρακαταθήκη η 48ωρη πανελλαδική απεργία


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν και στην Άρτα οι απεργιακές συγκεντρώσεις την Τρίτη 28 και Τετάρτη 29 Ιουνίου, με ιδιαίτερη συμμετοχή της νεολαίας.

Από τα μεσάνυχτα της 27ης Ιουνίου δόθηκε η μάχη της απεργίας στον «Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό» όπου οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τον Απρίλη και διεκδικούν τα δεδουλευμένα 5 έως και 6 μηνών.

Τρίτη 28 Ιουνίου:

Μαζική ήταν η συγκέντρωση εργαζομένων στο χώρο του ΕΚΑ το πρωί, όπου πραγματοποιήθηκαν ομιλίες και ακολούθησε πορεία που διέσχισε όλη σχεδόν την πόλη της Άρτας. Ανάμεσά τους βρέθηκαν και εργαζόμενοι του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με επίσχεση εργασίας καθότι παραμένουν απλήρωτοι για αρκετούς μήνες ενώ ταυτόχρονα αντιδρούν στο ενδεχόμενο συνένωσης τους με τον αντίστοιχο Συνεταιρισμό των Ιωαννίνων.

Από πλευρά στων εργαζομένων του Συνεταιρισμό χαιρετισμό έκανε στην συγκέντρωση, ως εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων η κ. Έφη Λουκά η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η πορεία και η τύχη του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας δεν είναι υπόθεση των εργαζομένων και των παραγωγών του, είναι υπόθεση του συνόλου του νομού της Άρτας, των κατοίκων και της οικονομίας της. Δεν μπορεί στο παρασκήνιο να συνεχίζεται το παζάρι του ξεπουλήματος του Συνεταιρισμού και να σιωπούν βουλευτές, Περιφερειάρχες και δήμαρχοι σα να μην συμβαίνει τίποτε! Τι άλλο παραγωγικό απέμεινε στο νομό;».

Από πλευράς του Εργατικού Κέντρου την κεντρική ομιλία στην συγκέντρωση έκανε ο γραμματέας Κώστας Παπασωτηρίου ο οποίος μεταξύ άλλων κάλεσε σε ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή και μαζικότερη αντίδραση τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους στην σημερινή, δεύτερη μέρα της απεργίας ώστε να μην εφαρμοστεί το μνημόνιο στην πράξη και να ακυρωθεί το πλαίσιο των αντιλαϊκών, σκληρών αντεργατικών μέτρων που προωθεί το μεσοπρόθεσμο.

Κλειστές παρέμειναν την Τρίτη 28 Ιουνίου και πολλές δημόσιες υπηρεσίες ανάμεσα στις οποίες τα ΕΛΤΑ, η Εφορία, η Αγροτική Τράπεζα, η Εθνική Τράπεζα, ενώ στο 50% ανήλθε η συμμετοχή στην πρώτη μέρα της απεργίας για τους εργαζόμενους στην Αρχαιολογία, στο 30% για τους εργαζόμενους στο Δήμο Αρταίων.


Τετάρτη 29 Ιουνίου:

Επίσης μαζική ήταν η κινητοποίηση την δεύτερη μέρα της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας. Οι ταξικές δυνάμεις από το πρωί ρίχτηκαν στη μάχη της περιφρούρησης στο υποκατάστημα Άρτας του ΙΚΑ και στα γραφεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Π.Ε. Άρτας.

Τα καταστήματα της Άρτας από το πρωί παρέμειναν κλειστά σε ποσοστό που άγγιξε το 100%, αλλά και σε αρκετές Δημόσιες Υπηρεσίες δεν εξυπηρετούνταν οι πολίτες αφού η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη στην απεργία και παρέμενε σε αυτές μόνο το προσωπικό ασφαλείας. Κλειστές ήταν από το πρωί και οι Τράπεζες χωρίς να εξαιρούνται και οι ιδιωτικές. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Άρτας Δημήτρη Γιαννούλη υπήρξε περιφρούρηση της απεργίας σε αρκετούς χώρους δουλειάς του Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα από το προηγούμενο βράδυ και από νωρίς το πρωί, ενώ μετά τη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του ΕΚΑ ομάδες εργαζομένων κινήθηκαν προς δημόσιες υπηρεσίες όπου προχώρησαν σε συμβολικές καταλήψεις.


Μεταξύ αυτών κατάληψη έγινε στο χώρο του Δημαρχείου μπροστά από το οποίο οι απεργοί έκλεισαν συμβολικά και το δρόμο, ενώ λίγο αργότερα αντιπροσωπεία τους επισκέφθηκε τον Δήμαρχο στο γραφείο του. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο πρόεδρος του ΕΚΑ Δημήτρης Γιαννούλης, ενώ στη συνάντηση μετείχε και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Αρταίων κύριος Κώστας Παπαϊωάννου. Ο Πρόεδρος του ΕΚΑ μεταξύ άλλων κατέθεσε στον Δήμαρχο Αρταίων Γιάννη Παπαλέξη το αίτημα να εξεταστούν και να εξαιρεθούν από την άμεση καταβολή των βεβαιωθέντων οφειλών προς το Δήμο Από το Δημόσιο Ταμείο οι άνεργοι ή οι απλήρωτοι εργαζόμενοι. Συγκεκριμένα το Εργατικό Κέντρο ζήτησε από τον δήμαρχο να υπάρξει κάποια ελαστικότητα σε σχέση με την βεβαίωση οφειλών που αφορούν ταφεία, κλήσεις, απλήρωτους γενικότερα λογαριασμούς προς το Δήμο, οι οποίες προσφάτως βεβαιώθηκαν στο Δημόσιο Ταμείο, για πολίτες που είτε έχασαν τη δουλειά τους, είτε εργάζονται, αλλά στο όνομα της οικονομικής κρίσης παραμένουν απλήρωτοι για μήνες.

Ιδιαίτερα σημαντική, αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν και η συμμετοχή της Επιτροπής Ειρήνης Άρτας, που συμμετείχε στην κινητοποίηση στο πλευρό των ταξικών δυνάμεων ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ, ΟΓΕ και με δικές της σημαίες στις απεργιακές συγκεντρώσεις, όσο και στις περιοδείες στους χώρους δουλειάς το προηγούμενο διάστημα, μπροστά στην απεργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου