Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

«ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» ΤΟΥ FRONTEX

Μονιμοποιείται η παρουσία στην Ελλάδα του κατασταλτικού μηχανισμού FRONTEX (στρατιωτικο-αστυνομικός οργανισμός της ΕΕ που ελέγχει τα εξωτερικά της σύνορα, αποκλείοντας τους ανεπιθύμητους για το μεγάλο κεφάλαιο πρόσφυγες του ιμπεριαλισμού). Με ευθύνη των κυβερνήσεων και των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου, η χώρα χρησιμοποιείται πλέον ως μόνιμη έδρα μιας σειράς επιχειρήσεων. Μάλιστα, το ανθρωποκυνηγητό θα γίνεται με οργουελικά μέσα, όπως σκύλοι, υπερσύγχρονες κάμερες, ανιχνευτές χτύπων καρδιάς.
Το «Πρόγραμμα Εργασίας του FRONTEX για το 2011» κάνει ειδική αναφορά στην Ελλάδα και στη λειτουργία από 1/10/2010 του πρώτου περιφερειακού παραρτήματος του FRONTEX («Επιχειρησιακό Γραφείο»), που εδράζεται στον Πειραιά στα κεντρικά του Λιμενικού Σώματος. Οτι «αναμένεται να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων στα νοτιοανατολικά εξωτερικά σύνορα της ΕΕ». Αλλωστε τις προετοιμάζει, τις συντονίζει, αξιολογεί τα αποτελέσματά τους. Ταυτόχρονα, καταγράφει τις επιχειρήσεις που γίνονται με επίκεντρο την Ελλάδα:
Οι επιχειρησιακές δραστηριότητες στην ελληνοαλβανική μεθόριο ενσωματώνονται στην Κοινή Επιχείρηση (σ.σ. έτσι ονομάζει όσες επιχειρήσεις γίνονται με την παρουσία στελεχών του FRONTEX, όπως και συνοριοφυλάκων από άλλα κράτη - μέλη) «Neptune». Μέχρι πρότινος ήταν κομμάτι του χερσαίου σκέλους της Κοινής Επιχείρησης «Poseidon».
«Επέκταση του χερσαίου σκέλους της ΚΕ «Poseidon» 2011 ως μόνιμης επιχείρησης στα χερσαία ελληνοτουρκικά και βουλγαροτουρκικά σύνορα».
Η θαλάσσια ΚΕ «Ηermes» (διοργανωνόταν συνεχώς από το 2007 για την επιτήρηση των ιταλικών θαλασσών, γενικά της κεντρικής Μεσογείου) αντικαθίσταται από ΚΕ στο Ιόνιο με την κωδική ονομασία «Aeneas». Εκτυλίσσεται στο διάστημα Ιούνης - Οκτώβρης 2011 με φιλοξενούσες χώρες Ελλάδα και Ιταλία.
Παρακάτω διευκρινίζεται ότι τόσο το χερσαίο, όσο και το θαλάσσιο σκέλος της «Poseidon» θα εφαρμόζονται «μόνιμα». Το θαλάσσιο με φιλοξενούσα χώρα την Ελλάδα, παρουσία εδώ «ειδικών» του FRONTEX, και χρησιμοποιούμενα μέσα γρήγορα σκάφη, εναέρια και άλλα μέσα επιτήρησης. Το χερσαίο με φιλοξενούσες χώρες Ελλάδα και Βουλγαρία, με τουλάχιστον 350 στελέχη του FRONTEX, «ειδικούς» στην επιτήρηση συνόρων. Με εξοπλισμό, όπως οχήματα εφοδιασμένα με θερμικές κάμερες (εντοπίζουν κυνηγημένους στο σκοτάδι με βάση τη θερμότητα που εκπέμπει το ανθρώπινο σώμα), φορητές θερμικές κάμερες, διόπτρες νυκτός, ομάδες σκύλων!
Για την επαναπροώθηση όσων συλλαμβάνουν έχουν το Πρόγραμμα «Attica». Με περίοδο εφαρμογής από Μάρτη ως Δεκέμβρη 2011, έδρα πάντα την Ελλάδα, «Γραφείο Συντονισμού Επιστροφών» στην Αθήνα και σημεία επαναπροώθησης στα ελληνοτουρκικά σύνορα καθοριζόμενα «ανάλογα με τις επιχειρησιακές ανάγκες».
Εξάλλου σε εφαρμογή έως το 2013 είναι το Πρόγραμμα επιτήρησης «Pulsar» των διεθνών αεροδρομίων της ΕΕ για εντοπισμό όσων προσπαθούν να εισέλθουν αεροπορικώς. Στελέχη του FRONTEX στέλνονται και αναλαμβάνουν δράση στα κράτη - μέλη συντονίζοντας τέσσερις ΚΕ («Hubble, Meteor, Mizar, Hammer») που εκτείνονται από Φλεβάρη ως Νοέμβρη 2011.
Υπάρχει και το Πρόγραμμα «Pluto» που αφορά κυρίως ελέγχους στα τελωνεία στα χερσαία σύνορα. Η Ελλάδα εμφανίζεται ανάμεσα στις φιλοξενούσες χώρες για τη σχετιζόμενη ΚΕ «Neptune». Χρησιμοποιούνται θερμικές κάμερες, φορητές θερμικές κάμερες, διόπτρες νυκτός, ανιχνευτές χτύπων καρδιάς (!) προφανώς για να εντοπίζουν όσους κρύβονται σε φορτηγά κι άλλα οχήματα, σκύλοι (για την ίδια βρωμοδουλειά) με τους χειριστές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου