Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ - ΚΥΠΡΟΣ: Καλλιεργείται κλίμα έντασης με τις ΑΟΖ

«Να λάβει μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη σύγκρουση στην περιοχή» φέρεται να καλεί τον ΓΓ του ΟΗΕ ο νέος υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Αντάν Μανσούρ, με επιστολή του, στην οποία καταγγέλλει ότι η συμφωνία Κύπρου - Ισραήλ παραβιάζει την κυριαρχία του Λιβάνου. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», όπου αναφέρεται ότι μέσα στην επιστολή ο Μανσούρ επισημαίνει ότι ισραηλινο-κυπριακή συμφωνία για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) αποτελεί «απειλή γιατί παραβιάζει τη λιβανική κυριαρχία, βλάπτει τα οικονομικά συμφέροντα του Λιβάνου και υποσκάπτει την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή».

Κατά το δημοσίευμα πάντα, στην επιστολή αναφέρεται ότι το Ισραήλ πραγματοποιεί γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε περιοχή που «μπορεί να παραβιάζει τη λιβανική κυριαρχία». Ο «Φιλελεύθερος» ολοκληρώνει το ρεπορτάζ του, θυμίζοντας ότι Κύπρος και Λίβανος έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την ΑΟΖ, πριν από την αντίστοιχη συμφωνία Κύπρου - Ισραήλ, με αποτέλεσμα στην τελευταία να ληφθούν υπόψη τα συμφωνημένα με τη Βηρυτό, τα οποία απομένει να εγκριθούν από το λιβανικό κοινοβούλιο, κάτι που, μέχρι στιγμής, δεν είχε γίνει λόγω της ασταθούς πολιτικής κατάστασης στο Λίβανο.

Ενδιαφέρον έχει, πάντως, ότι δεν υπάρχουν αντίστοιχα εκτενή δημοσιεύματα στο Λίβανο ή στο Ισραήλ. Αντίθετα, στο λιβανικό Τύπο φιλοξενούνται ρεπορτάζ στη βάση φημολογίας ότι η «Χεζμπολλάχ» προετοιμάζεται, αν χρειαστεί, για πόλεμο με το Ισραήλ προκειμένου «να διαφυλάξει τα λιβανικά συμφέροντα και να απομακρύνει τις διεθνείς πιέσεις από τη Συρία».

Υπενθυμίζεται ότι η νέα λιβανική κυβέρνηση, που ανέλαβε μετά από μήνες διαβουλεύσεων, την περασμένη βδομάδα, στηρίζεται από την πολιτική συμμαχία υπό την σιιτική «Χεζμπολλάχ». Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι μόλις χτες η, κατά κύριο λόγο, αμερικανική ενεργειακή εταιρεία «Noble Energy», που έχει τεθεί επικεφαλής των γεωτρήσεων στο γιγάντιο κοίτασμα Λεβιάθαν στα ανοιχτά του Ισραήλ, είχε επαφές με την κυπριακή ηγεσία προκειμένου να καταληχθούν οι προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου