Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ «Κλείδωσαν» τη βαρβαρότητα και χιμάνε στο λαό

Tη σφραγίδα στο στρατηγικό σχέδιο της πλουτοκρατίας για το ολοκληρωτικό τσάκισμα του λαού, έβαλαν και τυπικά χτες η κυβέρνηση και τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών. Ευρωένωση, ΔΝΤ και ΕΚΤ προχώρησαν σε κοινή δήλωση, όπου και προδιαγράφουν τη σφοδρή αντιλαϊκή κλιμάκωση, τα απάνθρωπα μέτρα που ανέλαβε να επιβάλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με ορίζοντα το 2015.
Ταυτόχρονα, όπως ήταν αναμενόμενο και ήδη συμφωνημένο, προχωρούν στην εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου, προκειμένου να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των μεγαλοπιστωτών, ενώ συναποφασίστηκε η δημιουργία «μηχανισμών παρακολούθησης» της πορείας υλοποίησης των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
Τα βασικά σημεία
Μετά την κατάληξη της συμφωνίας σε επίπεδο κλιμακίου εκπροσώπων, οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία σημειώνουν ότι:
«Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στηρίζοντας έτσι την ισχυρή εξαγωγική δυναμική». Πρόκειται για την πολιτική και τα μέτρα που ήδη έχουν αναγγείλει για τις μειώσεις μισθών και στον ιδιωτικό τομέα, τη δραστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από τους μεγαλοεργοδότες κ.ά.
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σε στρατηγική που συμπεριλαμβάνει τη σημαντική μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, την αναδιάρθρωση ή το κλείσιμο δημόσιων φορέων και τον εξορθολογισμό των επιδομάτων». Είναι απόλυτα φανερό ότι προχωρούν σε λουκέτα και μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο, προκειμένου να πετύχουν και νέες εξοικονομήσεις για την πλουτοκρατία. Ο «εξορθολογισμός των επιδομάτων» σημαίνει την καρατόμηση του επιδόματος ανεργίας, ΕΚΑΣ, πολυτέκνων κ.ά., με εισοδηματικά κριτήρια κάτω και από αυτά της επίσημης φτώχειας, στην πραγματικότητα της απόλυτης και σχετικής εξαθλίωσης που για τα επόμενα χρόνια θα οξυνθεί παραπέρα.
«Από πλευράς εσόδων, η κυβέρνηση θα μειώσει τις φοροαπαλλαγές, θα αυξήσει τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και θα εντείνει τις προσπάθειες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής». Σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ άλλων: Καρατομούν το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς - συνταξιούχους αναδρομικά από την 1η Γενάρη 2011. Κουτσουρεύουν τις φοροελαφρύνσεις των νοικοκυριών και για δαπάνες που αφορούν νοίκια, τόκους στεγαστικών δανείων, φροντιστήρια, υγεία κ.ά. Νέα χαράτσια έχουν ετοιμάσει απέναντι στη μικρή ακίνητη περιουσία.
Νέα πεδία δράσης για το κεφάλαιο
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να επιταχύνει αισθητά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας». Για το σκοπό αυτό, «θα συστήσει φορέα ιδιωτικοποίησης με επαγγελματική και ανεξάρτητη διαχείριση». Είναι απόλυτα φανερό ότι το πρόγραμμα εκποίησης της δημόσιας περιουσίας είναι σε πλήρη εξέλιξη, ώστε οι μεγαλοπιστωτές να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους με λεόντειες νομικές ρήτρες, υποθήκες κ.ά. και την επέκτασή τους σε νέους κερδοφόρους τομείς.
Για το χρηματοπιστωτικό τομέα σημειώνουν ότι «συνεχίζεται η έλλειψη ρευστότητας» και ότι «παραμένει βασικά υγιής». Διαθέσιμη «δικλείδα ασφαλείας» είναι το «Ταμείο Δημοσιονομικής Σταθερότητας», δηλαδή τα 10 δισ. ευρώ που δίνονται απευθείας στις τράπεζες από το αρχικό πακέτο των ληστρικών δανείων με τα 110 δισ. ευρώ.
Κατά τ' άλλα, «η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες, για τον εκσυχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, τη βελτίωση της αγοράς εργασίας, την εξάλειψη εμποδίων για τη σύσταση και λειτουργία επιχειρήσεων και την απελευθέρωση των μεταφορών και της ενέργειας». Είναι σαφές ότι η τρόικα δεν είναι ικανοποιημένη από το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει θωρακίσει πλήρως το καθεστώς απελευθέρωσης, και στις μεταφορές και στον τομέα της ενέργειας. Αυτό που αξιώνουν είναι να αρχίσουν να εμφανίζονται συγκεκριμένες ιδιωτικές επενδύσεις, κάτι που στην ουσία σημαίνει ότι αξιώνουν να δοθούν πρόσθετες εξασφαλίσεις και κίνητρα για υψηλές κερδοφορίες.
Πιο στενή συνεργασία με την τρόικα
Επιπλέον, σ' αυτήν τη φάση, κυβέρνηση και τρόικα με προφανή στόχο την εξασφάλιση των συμφερόντων των πιστωτών και της ντόπιας πλουτοκρατίας, αποφάσισαν τη δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης, ο οποίος, μέσω συμβούλων που πιθανότατα θα εγκατασταθούν στη χώρα, θα ελέγχουν πιο συστηματικά την υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση, «προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το νέο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων θα είναι αποτελεσματικό το ταχύτερο δυνατό, οι ελληνικές αρχές θα ενισχύσουν τη διαδικασία υλοποίησης, μεταξύ άλλων μέσω τεχνικής συνδρομής από το ΔΝΤ, από κράτη - μέλη της ΕΕ και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και μέσω δημιουργίας μηχανισμών παρακολούθησης».
Επιπλέον, η κυβέρνηση δεσμεύεται να «δώσει νέα έμφαση σε παράγοντες ανάπτυξης όπως η αναζωογόνηση της τουριστικής βιομηχανίας και η εξάλειψη των διοικητικών εμποδίων στις εξαγωγές». Στην κυριολεξία, παίζουν τα ρέστα τους για την ενίσχυση ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων και κλάδων με στόχο τη διέξοδο από την καπιταλιστική κρίση σε όφελος των μονοπωλίων.
«Με βάση τη συμφωνηθείσα συνολική δέσμη μέτρων αναμένεται να λάβουν χώρα εντός των επόμενων βδομάδων συζητήσεις για τους τρόπους χρηματοδότησης του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας», δηλαδή για τα φρέσκα ανακυκλούμενα δάνεια από τους μηχανισμούς στήριξης προς την πλουτοκρατία. Τέλος, σε ό,τι αφορά την επόμενη καταβολή της δόσης του δανείου, σημειώνεται ότι μετά από έγκριση του ΔΝΤ και του Γιούρογκρουπ «θα διατεθεί η επόμενη δόση, πιθανότατα, στις αρχές Ιουλίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου