Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Επιχαίρει για το ρόλο της στο ΝΑΤΟ «Οργανισμό ασφάλειας» χαρακτήρισε τη λυκοσυμμαχία ο υπουργός Αμυνας, ενημερώνοντας χτες τη Βουλή

Για την εξειδίκευση της νέας δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ, που συζητήθηκε και καταλήχθηκε την προηγούμενη βδομάδα στη σύνοδο υπουργών Αμυνας της λυκοσυμμαχίας στις Βρυξέλλες, ενημέρωσε χθες την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής ο αρμόδιο υπουργός Ε. Βενιζέλος. Η νέα δομή κατά τον υπουργό, είναι πιο λιτή και προσαρμοσμένη στα νέα δημοσιονομικά δεδομένα των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ και προωθεί την ενιαία δομή διοίκησης των δυνάμεών του πέρα από τα εθνικά σύνορα των χωρών - μελών στο πλαίσιο ενός ενοποιημένου επιχειρησιακού χώρου.

Οι βασικές αλλαγές που αποφάσισε η σύνοδος των υπουργών του ΝΑΤΟ, είναι οι εξής:

Καταργείται το Αεροπορικό Στρατηγείο της Σμύρνης (CC Air) και αντικαθίσταται από ένα Χερσαίο Στρατηγείο, επίσης στη Σμύρνη, που μεταφέρεται από την Ισπανία.
Το μοναδικό πλέον Αεροπορικό Στρατηγείο (CC Air) θα εδρεύει στη Γερμανία (Ramstein), ενώ το μοναδικό Ναυτικό Στρατηγείο (CC MAR) θα εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο (Northwood).
Στον αεροπορικό τομέα, παραμένουν δύο μόνο CAOC (από τα επτά υφιστάμενα), αυτά του Uedem (Γερμανία) και της Torrejοn (Ισπανία), ενώ το Αναπτυσσόμενο Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων μεταφέρεται από την Ολλανδία (Millingen) στην Ιταλία (Poggio Renatico).

Οπως είπε ο Ε. Βενιζέλος, το ΝΑΤΟ αποκτά νέα χαρακτηριστικά και εναρμονίζεται με τις αλλαγές που έγιναν παγκόσμια τα τελευταία χρόνια, ενώ όπως ανέφερε, έχει πολιτικοστρατιωτικά χαρακτηριστικά και είναι ένας «οργανισμός ασφάλειας» και όχι μόνο άμυνας, που σκοπό έχει να προλαμβάνει αλλά και να αντιμετωπίζει κρίσεις ανά τον κόσμο. Επιβεβαίωσε δηλαδή το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, το οποίο προβλέπει «προληπτικές» επεμβάσεις όπου γης, με το πρόσχημα ότι απειλείται η σταθερότητα μιας χώρας από την παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα.

Κατά τον υπουργό λόγω και της οικονομικής κρίσης έχει αποφασιστεί η μείωση του κόστους λειτουργίας του ΝΑΤΟ και επανέλαβε ότι μόνο πέντε χώρες της συμμαχίας (ανάμεσά τους και η Ελλάδα) ξοδεύουν πάνω από το 2% του ΑΕΠ για τις πολεμικές δαπάνες. Με βάση τη νέα δομή, είπε, πλέον τα στατικά επιτελεία δεν έχουν μεγάλη σημασία και θα συγκροτούνται κατά περίπτωση όπως έγινε στην περίπτωση της Λιβύης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου