Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Αντιιμπεριαλιστικός αντιμονοπωλιακός αγώνας η λύση για τους λαούς

Η Επιτροπή Ειρήνης Άρτας εκφράζει την ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία της, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, επισημαίνει τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης για τη συμμετοχή της και καταγγέλλει ότι μετά από 7 μήνες βομβαρδισμών, βιβλικών καταστροφών, τη σφαγή χιλιάδων αμάχων, τους χιλιάδες μετανάστες και ξεριζωμένους, το ΝΑΤΟ ανακοινώνει από τη μια ότι τερματίζει τις επιχειρήσεις του στη Λιβύη ενώ στην πραγματικότητα εξακολουθεί να παραμένει στη χώρα και να συνεχίζει με άλλη μορφή το έργο του σε βάρος του λαού της Λιβύης και των άλλων λαών.
Αποδείχτηκε, για άλλη μια φορά, ότι ο πόλεμος στη Λιβύη, που στοίχισε δισεκατομμύρια ευρώ και πλήρωσαν οι λαοί, καμία σχέση δεν είχε με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λιβυκού λαού. Αντίθετα, οι 9.600 αεροπορικές επιχειρήσεις, η ναυτική επιτήρηση, η μαζική αποστολή όπλων και στρατιωτών των ξένων δυνάμεων ένα σκοπό είχαν: Τον καλύτερο έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των γενικότερων εξελίξεων στη Λιβύη και στη Β. Αφρική. Ηδη, ιταλικά και ισπανικά πετρελαϊκά μονοπώλια ενεργοποιούνται προς αυτή την κατεύθυνση.
Οπως και στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Σομαλία και σε άλλες περιοχές, αποδείχτηκε ότι το ΝΑΤΟ είναι μια δολοφονική πολεμική μηχανή και ο ΟΗΕ απόλυτα χειραγωγημένος από τις ορέξεις των ιμπεριαλιστών. Ο λαός της Λιβύης πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι κάτω από την μπότα του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των πολυεθνικών τίποτα το θετικό δεν τον περιμένει. Οι μαζικές δολοφονίες και τα πρώτα νομοθετήματα των πρώην στελεχών του Καντάφι που ανέλαβαν την εξουσία με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ, ήδη το μαρτυρούν. Μόνον η αντιιμπεριαλιστική πάλη και ο αγώνας για μια κοινωνία χωρίς πολυεθνικές και εκμεταλλευτές καπιταλιστές μπορεί να εκπληρώσει τους πόθους του λαού, να φέρει ειρήνη και αλληλεγγύη στην περιοχή.

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Μέλος της ΟΥΝΕΣΚΟ η Παλαιστίνη


Στους κόλπους της OΥΝΕΣΚΟ έγινε δεκτή ως κανονικό μέλος η Παλαιστίνη. Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ Μάλκι μίλησε για «ιστορική στιγμή που αναγνωρίζει ορισμένα από τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού», ενώ άλλοι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι για «σημαντικό βήμα στη διπλωματική εκστρατεία για αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους που βρίσκεται σε εξέλιξη στον ΟΗΕ». Η απόφαση λήφθηκε μετά από ψηφοφορία με παρόντα 173 μέλη της ΟΥΝΕΣΚΟ, εκ των οποίων 107 μέλη ψήφισαν υπέρ, 15 κατά και 52 απείχαν. Κατά ψήφισαν, μεταξύ άλλων, ΗΠΑ, Καναδάς, Γερμανία και Ισραήλ, ενώ υπέρ ψήφισαν, επίσης μεταξύ άλλων, Ρωσία, Κίνα, Βραζιλία, Γαλλία, Ελλάδα και όλες οι αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, ενώ η Βρετανία απείχε.

Αμεσα αντέδρασε η Ουάσιγκτον, η οποία μίλησε για «πρόωρη και αντιπαραγωγική ένταξη», που θα αποβεί «βαθιά επιζήμια στις προσπάθειες αναθέρμανσης των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών» που επιδιώκει η αμερικανική διπλωματία υιοθετώντας την ισραηλινή θέση ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση αλλιώς. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έσπευσε να ανακοινώσει και την «τιμωρία» που η Ουάσιγκτον είχε προαναγγείλει: Οι ΗΠΑ δε θα καταβάλουν τα 60 εκατομμύρια δολάρια, το Νοέμβρη, που τους αναλογούν από τον προϋπολογισμό της OΥΝΕΣΚΟ, δηλαδή περίπου το 20% του συνόλου.

Η αμερικανική ανακοίνωση ήρθε λίγο μετά την έκκληση της εκπροσώπου της ΕΕ Κάθριν Αστον «να μην ληφθούν βιαστικές αποφάσεις που θα επηρεάσουν τη λειτουργία των διαφορετικών πτυχών του ΟΗΕ». Το Ισραήλ, από την άλλη, απείλησε, επίσης, ότι «όσοι την υποστήριξαν μειώνουν την επιρροή τους στο Ισραήλ». Υπενθυμίζεται ότι την επόμενη βδομάδα, το ζήτημα του παλαιστινιακού αιτήματος μονομερούς ανεξαρτησίας έρχεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει με βέτο. Χθες, το ζήτημα συζητήθηκε και μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου και του Τόνι Μπλερ, εκπροσώπου του κουαρτέτου (ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ, Ρωσία), κεκλεισμένων των θυρών στο Λευκό Οίκο.

Αιματηρές επιδρομές

Η απόφαση της ΟΥΝΕΣΚΟ ήρθε μετά από τρεις εξαιρετικά αιματηρές μέρες που πυροδοτήθηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, το Σάββατο, κατά μαχητών της ισλαμιστικής «Τζιχάντ» στη Ράφα της Λωρίδας της Γάζας. Ακολούθησε εκτόξευση ρουκετών προς το Ισραήλ και νέες επιδρομές που έληξαν με την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας, χθες τα ξημερώματα, με διαμεσολάβηση της Αιγύπτου. Συνολικά, σκοτώθηκαν 12 Παλαιστίνιοι, στην πλειοψηφία τους μαχητές της «Τζιχάντ» και 1 Ισραηλινός, ενώ δεκάδες είναι οι Παλαιστίνιοι τραυματίες. Ο Ισραηλινός υπουργός Εσωτερικών Ματάν Βιλνάι έσπευσε να διευκρινίσει ότι «στόχος ήταν η Τζιχάντ και όχι η Χαμάς, η οποία δεν αναμίχθηκε καθόλου, γιατί θέλει να επικρατήσει ηρεμία και να απελευθερωθούν και οι υπόλοιποι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι».

ΙΒΗΡΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ: Ευχολόγια περί αντιμετώπισης της κρίσης

Με ευχολόγια περί κοινής θέσης και συντονισμού των ενεργειών για την αντιμετώπιση της κρίσης και ενάντια στην «ασυδοσία των αγορών και των τραπεζών» (ένα ιδεολόγημα που βολεύει τους πάντες και κρύβει τις αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης) ολοκληρώθηκε η Ιβηροαμερικάνικη Σύνοδος που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Παραγουάης Ασουνσιόν το διήμερο 28 και 29 Οκτωβρίου.

Κύριο θέμα της Συνόδου ήταν «ο μετασχηματισμός του κράτους και η ανάπτυξη» στις συνθήκες της σημερινής εποχής και στο πλαίσιο της κρίσης, μία Σύνοδος στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από 24 χώρες και 17 ηγέτες κρατών. Ο γενικός γραμματέας της Συνόδου επισήμανε ότι «υπάρχει ανεπάρκεια» σε πολλούς τομείς και αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Στην ατζέντα των ηγετών βρέθηκε και η οικονομική κρίση στην Ευρώπη και οι επιπτώσεις της στη Λατινική Αμερική δεδομένου και ότι στη σύνοδο συμμετείχαν ο Βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσο Κοέλιο αλλά και εκπρόσωποι από 70 διεθνείς Οργανισμούς. Η σύνοδος αυτή που έχει εθιμοτυπικό χαρακτήρα και συμμετέχουν διάφορες ετερόκλητες δυνάμεις, το μόνο στο οποίο θα μπορούσε να αρκεστεί είναι σε ευχολόγια για την κρίση.

Σε ό,τι αφορά τα ψηφίσματα, δηλώνει την στήριξή της στη θέση της Αργεντινής όσον αφορά το καθεστώς στις Νήσους Μαλβίνες ή γνωστές και ως Φόκλαντς όπως τις ονομάζουν οι Βρετανοί που τις κατέχουν, ενώ ζητείται και άμεσος και οριστικός τερματισμός του αποκλεισμού της Κούβας.

ΛΙΒΥΗ:Η ιμπεριαλιστική επέμβαση παίρνει άλλη μορφή


Τον επίσημο τερματισμό των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, υπό τη μορφή των αεροπορικών επιδρομών, κήρυξε, χθες από τη λιβυκή πρωτεύουσα ο γγ της Συμμαχίας. Ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν έφτασε στην Τρίπολη, όπου επρόκειτο να έχει σειρά συναντήσεων με τη «νέα λιβυκή ηγεσία». Στις πρώτες δηλώσεις του, χαρακτήρισε την επιχείρηση κατά της Λιβύης ως «μία από τις πλέον πετυχημένες στην 62χρονη ιστορία του ΝΑΤΟ».

Τερματισμός των επιχειρήσεων δε σημαίνει και τερματισμό της παρουσίας του ΝΑΤΟ, αλλά και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στη Λιβύη, που εξάλλου τώρα θα αρχίσει η φαγωμάρα για τα νέα συμβόλαια της εκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου της χώρας, αλλά και το φιλέτο της ...ανοικοδόμησης των καταστραμμένων από τους βομβαρδισμούς πόλεων. Πάντως, επισήμως, είναι γνωστό ότι στη Λιβύη βρίσκονται Αμερικανοί, Βρετανοί, Γάλλοι «στρατιωτικοί σύμβουλοι», ενώ πριν λίγες μέρες ο αρχηγός ΓΕΣ του Κατάρ παραδέχτηκε ότι, εκτός από «συμβούλους», έχει και πολλούς στρατιώτες και ότι πρόκειται να ηγηθεί μιας «νέας δύναμης στην οποία θα συμμετάσχουν 13 χώρες και θα αναλάβει να εκπαιδεύσει τις νέες λιβυκές δυνάμεις». Στις νέες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, επίσης, έχει δηλώσει ότι θα συμμετέχει και η ελληνική κυβέρνηση.

«Ιδιαίτερα περίπλοκο» χαρακτήρισε το έργο της «νέας λιβυκής ηγεσίας», σε συνέντευξή της στην «Ουάσιγκτον Ποστ», η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα ελέγχου των αμέτρητων ξεχωριστών ομάδων ενόπλων, που επιδίδονται, όπως καθημερινά αποκαλύπτεται, σε πράξεις αντεκδίκησης και σε πλιάτσικο κατά όσων θεωρούν υποστηρικτές του Καντάφι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η παρεμπόδιση 25.000 κατοίκων της πόλης Ταουέργκα, να επιστρέψουν στις εστίες τους, επειδή στήριξαν τον Καντάφι, από ενόπλους της γειτονικής Μιζράτα.

Χθες επίσης το λεγόμενο Εθνικό Συμβούλιο ονόμασε ως νέο μεταβατικό πρωθυπουργό το μέλος του, Αμπτέλ Ραχίμ ελ Κεέμπ.

Στο περιθώριο όλων αυτών, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται, εμμέσως, σε επαφή με τον Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι, προκειμένου να παραδοθεί.