Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

ΕΕΔΥΕ: Έξω το ΝΑΤΟ από το Κόσσοβο


Η ΕΕΔΥΕ καταγγέλλει στον ελληνικό λαό τη δράση της ΝΑΤΟικής δύναμης κατοχής ΚΦΟΡ όπως και της αστυνομικής δύναμης της ΕΕ EULEX στο Κόσσοβο, που, μαζί με τις αρχές του Κοσσόβου, βαρύνονται για τα βίαια επεισόδια στο βόρειο τμήμα της περιοχής.

Η απόσχιση του Κοσσόβου και η ιμπεριαλιστική ειρήνη που έχει επιβάλει το ΝΑΤΟ και η ΕΕ μετά τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ δεν έφερε παρά μόνον δυστυχία, αστάθεια, και νέους νεκρούς. Οι φιλοϊμπεριαλιστικές δυνάμεις χτύπησαν και πάλι, αφού είχαν την έγκριση, ενεργό στήριξη και άμεση συμμετοχή των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Οι αιματηρές αυτές συγκρούσεις αναδεικνύουν για άλλη μια φορά τις τεράστιες ευθύνες τόσο των υποστηρικτών του "ανθρωπιστικού" πολέμου του ΝΑΤΟ όσο και των ελληνικών κυβερνήσεων, γιατί στις κατοχικές δυνάμεις που χτυπάνε σήμερα το λαό στο Κόσσοβο συμμετέχουν και ελληνικές ένοπλες και αστυνομικές δυνάμεις, αλλά και επειδή ανέχτηκαν την απόσχιση του Κοσσόβου.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί τους εργαζόμενους να απεγκλωβιστούν από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τα κόμματα της ΕΕ για να συμβάλουν έμπρακτα στην ειρήνη στην περιοχή. Να απαιτήσουν να σταματήσει εδώ και τώρα κάθε συμμετοχή ελληνικών στρατιωτών και αστυνομικών στην κατοχή του Κοσσόβου.

Αγωνιστική υποδοχή στον πρωθυπουργό


Η αγωνιστική αντίθεση των εργαζομένων και του λαού της Αρτας, ενάντια στη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης που «εκτελεί» λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις, εκφράστηκε στη χτεσινή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού και της κουστωδίας του στην πόλη.


Το αγωνιστικό ραντεβού δόθηκε στην πλατεία Κιλκίς με την συμμετοχή όλων αυτών που βιώνουν από πρώτο χέρι τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής, την αύξηση της ανεργίας, τη διεύρυνση της απλήρωτης εργασίας, με πλέον χαρακτηριστικό και όχι μοναδικό παράδειγμα τους εργαζόμενους στον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό, την αδιάθετη σοδειά των εσπεριδοειδών. Μέσα από την κινητοποίηση του ΠΑΜΕ δηλώθηκε η θέληση για καμία θυσία σε αυτήν την πολιτική ανάπτυξης με γνώμονα την κερδοφορία του κεφαλαίου, που δημιουργεί την κρίση και φορτώνει τα βάρη στο λαό.

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ: Ανησυχία από την κλιμάκωση της έντασης


Επικίνδυνα τεταμένη παραμένει η κατάσταση στα διοικητικά σύνορα του Βόρειου Κοσσυφοπεδίου με τη Σερβία, έπειτα και από τον προχτεσινοβραδινό εμπρησμό του μεθοριακού τελωνειακού φυλακίου Γιάρινε από όχλο περίπου 200 ατόμων, πιθανώς Σέρβων. Η ΝΑΤΟική δύναμη, ΚFOR, επέλεξε χτες να αποθαρρύνει την εμφάνιση Κοσσοβάρων Αλβανών αστυνομικών και τελωνειακών στους τελωνειακούς σταθμούς Γιάρινε και Μπίρνιακ, βάζοντας Αμερικανούς και Γάλλους στρατιώτες να εκτελούν χρέη τελωνειακών φρουρών και να επιτρέπουν τη διέλευση μόνον μικρών οχημάτων αφού προηγουμένως γίνει έλεγχος για όπλα. Ειδικά στην περίπτωση του τελωνειακού σταθμού Γιάρινε οι ΝΑΤΟικοί επικαλέστηκαν τα σοβαρά προβλήματα στις υποδομές του σταθμού από την πυρκαγιά που προκάλεσαν περίπου 200 άτομα, λίγη ώρα έπειτα από την αποχώρηση Κοσσοβάρων Αλβανών αστυνομικών από την περιοχή. Μάλιστα, ντοκουμέντο της σερβικής τηλεόρασης RTS έδειξε όχλο περίπου 200 μασκοφόρων εξοπλισμένων με ρόπαλα, τσεκούρια και βόμβες μολότοφ, να βάζουν φωτιά αφού προηγουμένως οι εκεί αστυνομικοί της αποστολής της ΕΕ (EULEX) είχαν εγκαταλείψει έντρομοι την περιοχή...
Ο Γερμανός διοικητής της ΝΑΤΟικής δύναμης Ερχαρντ Μπίχλερ πραγματοποίησε αργά χτες το απόγευμα έκτακτη σύσκεψη με τον επικεφαλής των Σέρβων διαπραγματευτών στις συνομιλίες Βελιγραδίου - Πρίστινας, Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς, σε μία προσπάθεια να βρουν μία λύση που θα εκτονώσει την ένταση και δε θα προκαλέσει ανεξέλεγκτη αποσταθεροποίηση. Εκτακτη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών αναμενόταν να ξεκινούσε αργότερα χτες βράδυ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να εξεταστούν οι τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις στο Ζούμπιν Πότοκ του Βόρειου Κοσσυφοπεδίου...
Στο μεταξύ, χτες συνεχίστηκαν οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου για τις συνθήκες της κρίσης. Η κυβέρνηση του Κοσσοβάρου Αλβανού πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι επέρριψε όλες τις ευθύνες στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου, αλλά και στο επίσημο σερβικό κράτος, κατηγορώντας το πως αυτό βρισκόταν πίσω από την επίθεση και τον εμπρησμό του μεθοριακού σταθμού Γιάρινε... Ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς απέρριψε τις κατηγορίες του Θάτσι, καλώντας εντούτοις τους Σέρβους πολίτες να απέχουν από τη βία, σημειώνοντας ότι «οι ταραξίες που υποδαυλίζουν τη βία δεν υπερασπίζονται ούτε το λαό, ούτε τη Σερβία».
Πράγματι, οι εξελίξεις αυτές δεν άργησαν να προκαλέσουν χτες μπαράζ ρατσιστικών επιθέσεων σε βάρος Σέρβων δημοσιογράφων και κατοίκων του Βορείου Κοσσυφοπεδίου από θερμοκέφαλους Κοσσοβάρους Αλβανούς που θέλησαν να πάρουν εκδίκηση για το κάψιμο του τελωνειακού σταθμού Γιάρινε.

ΗΠΑ - ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ: Συνομιλίες με επίκεντρο τα πυρηνικά


Στα γραφεία της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη συνεχίζονται σήμερα, Παρασκευή, για δεύτερη μέρα οι κρίσιμες συνομιλίες ανάμεσα σε Αμερικανούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους, με επικεφαλής της αμερικανικής πλευράς τον απεσταλμένο της κυβέρνησης Ομπάμα στην Κορεατική Χερσόνησο, Στέφεν Μπόσγουορθ, και τον επικεφαλής της βορειοκορεατικής αντιπροσωπείας, υφυπουργό Εξωτερικών της ΛΔ Κορέας, Κιμ Κίγε Γκουάν.
Χτες, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ, υπαινίχθηκε τις μεγάλες πλην συγκρατημένες προσδοκίες της Ουάσιγκτον αφού, όπως είπε, οι ΗΠΑ δεν κάνουν συνομιλίες μόνο και μόνο για χάρη κουβέντας αλλά για να δουν εάν η ΛΔ Κορέας είναι πραγματικά έτοιμη να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που είχε δώσει το 2005 υπογράφοντας τη Διακήρυξη για τον πυρηνικό αφοπλισμό και τις επιθεωρήσεις των πυρηνικών σταθμών της από ειδικούς της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Διακηρυγμένος στόχος των διήμερων συνομιλιών ΗΠΑ - ΛΔ Κορέας θεωρείται η επανάληψη των εξαμερών συνομιλιών του Πεκίνου για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου και η πιθανότητα μεσοπρόθεσμης υπογραφής αμερικανο-βορειοκορεατικής συνθήκης για τον επίσημο τερματισμό του Κορεατικού Πολέμου (1950-'53).
Πάντως, χτες, σε συζήτηση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τον πυρηνικό αφοπλισμό, ο Βορειοκορεάτης πρέσβης στον ΟΗΕ, Σιν Σον Χο, προκάλεσε τις ΗΠΑ, που τις χαρακτήρισε «τη χώρα με το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο, που θέλει να σταματήσει τη διάδοση των πυρηνικών όπλων», να δώσουν το καλό παράδειγμα και να προσχωρήσουν στη Συνθήκη για την Κατάργηση των Πυρηνικών Οπλων...

ΚΥΠΡΟΣ: Συνεχίζονται οι πιέσεις από τους οίκους αξιολόγησης


«Ο λαός με εξέλεξε και είμαι υπόλογος στο λαό, όχι στα ΜΜΕ», δήλωσε χαρακτηριστικά χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, απαντώντας σε όσους απαιτούν μέσω τηλεοπτικών δηλώσεων την παραίτησή του, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί. Αναφορικά δε με τις πιέσεις που δέχεται η Κυπριακή Δημοκρατία, από οίκους αξιολόγησης και συμφέροντα, που εμφανίζουν την οικονομία της ως παρακμάζουσα, προκειμένου να ενταχθεί στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, υπογραμμίζοντας ότι «έως τώρα η Κύπρος έχει καταφέρει να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες έως τα τέλη του έτους. Αρα μην το παίρνετε ως δεδομένο ότι η Κύπρος θα προσφύγει σε μηχανισμούς στήριξης».
Χτες ο Κύπριος Πρόεδρος ζήτησε και έλαβε τις παραιτήσεις όλων των υπουργών, κατά τη διάρκεια έκτακτου Υπουργικού Συμβουλίου, ενημερώνοντας για την πρόθεσή του να προχωρήσει σε ευρύ ανασχηματισμό, που θα ανακοινωθεί σύντομα, αφού διαβουλευθεί με τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ. Παράλληλα, ο Δ. Χριστόφιας είχε χτες την πρώτη του συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Μάριο Κάρογιαν, αναφορικά με την παραμονή του κόμματός του στην κυβέρνηση. Η συζήτηση όπως δήλωσε ο Μ. Κάρογιαν «θα συνεχιστεί», ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Φώτης Φωτίου, υποστήριξε ότι είναι διατεθειμένοι να παραμείνουν στην κυβέρνηση «αν γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις τους». Το ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής, δηλώνει ότι αναμένει την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του προέδρου του ΔΗΚΟ Μάριου Κάρογιαν, για να διατυπώσει τις δικές του απόψεις.
Την ίδια στιγμή σε συνέχεια των πιέσεων που ασκούνται μέσω των οίκων αξιολόγησης στην κυπριακή οικονομία, ο Moody's προχώρησε στην υποβάθμιση κατά δύο μονάδες της Τράπεζας Κύπρου και της Marfin Λαϊκής.

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Δράμα με πρόσφυγες ανοιχτά του Αστακού

125 μετανάστες ιρακινής και αφγανικής καταγωγής στην πλειοψηφία τους, μεταξύ των οποίων και δυο γυναίκες (η μια έγκυος), εντοπίστηκαν ξημερώματα της Τετάρτης στη θαλάσσια περιοχή Εχινάδες του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας από το Λιμενικό. Οι μετανάστες επενέβαιναν σε σκάφος τύπου καταμαράν που, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησε από την Αθήνα με προορισμό την Ιταλία.
Οι μετανάστες συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν αρχικά στο λιμάνι και κατά ομάδες στο γυμναστήριο του Γυμνασίου στον Αστακό. Οι 35 από αυτούς αφού εξακριβώθηκε ότι είχαν σχετική άδεια παραμονής στη χώρα ναύλωσαν πούλμαν για την Αθήνα όπου και επέστρεψαν. Η έγκυος για προληπτικούς λόγους μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου. Οι υπόλοιποι παραμένουν στο γυμναστήριο της πόλης όπου τους δόθηκε σχετική ιατρική βοήθεια και φαγητό, με τους κατοίκους να δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση. Τους μετανάστες επισκέφθηκε και κλιμάκιο της ΚΟ Αστακού του ΚΚΕ ζητώντας από τις τοπικές αρχές πέρα από τη σίτιση και στέγαση να δοθούν σχετικά ταξιδιωτικά έγγραφα για να ταξιδέψουν νόμιμα και με ασφάλεια στα κράτη της ΕΕ που επιθυμούν.

Μεθοδεύσεις για τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου

Την απεμπόληση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων με στόχο τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων στο Αιγαίο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη συνεκμετάλλευση της περιοχής προτείνει με δισέλιδη έκθεσή της (δημοσιεύτηκε χτες στην «Ελευθεροτυπία») η ICG (Διεθνής Ομάδα Κρίσεων).

Από την ICG που αυτοπροσδιορίζεται ως «διεθνής ανεξάρτητη Μη Κυβερνητική Οργάνωση», έχουν περάσει από ηγετικές της θέσεις κορυφαίοι παράγοντες της αμερικανικής διοίκησης, ανάμεσά στους οποίους ο πρώην Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον και η πρώην υπουργός Εξωτερικών Κ. Ράις. Σήμερα ανάμεσα στα στελέχη του ινστιτούτου ξεχωρίζουν οι Αμερικανοί T. Πίκερινγκ (πρώην πρεσβευτής στη Ρωσία, στην Ινδία, στο Ισραήλ, στην Ιορδανία), ο M. Αμπράμοβιτς (πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία), ο Γ. Κλαρκ(!) στρατηγός και επικεφαλής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη κατά τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι στο επιτελείο της εν λόγω Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης συμπεριλαμβάνεται και Τζ. Σόρος.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δημοσιοποίηση της έκθεσης της ICG συνέπεσε με την επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χ. Κλίντον σε Αγκυρα και Αθήνα. Αξίζει επίσης να υπογραμμιστεί ότι η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών κατά την παρουσία της στην περιοχή επανέλαβε τις πάγιες αμερικανικές θέσεις για την ανάγκη διευθετήσεων στην περιοχή, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη συνεκμετάλλευση της περιοχής και τις μεγάλες ενεργειακές μπίζνες που έχουν κατά νου οι Αμερικανοί καπιταλιστές και οι συνεργάτες τους σε Ελλάδα και Τουρκία. Αμέσως μετά, η εν λόγω ΜΚΟ ανέλαβε να εξειδικεύσει τις θέσεις της Ουάσιγκτον και να υποδείξει τη διαδικασία για την επιβολή των διευθετήσεων.
Οι προτάσεις της αμερικάνικης «Μη κυβερνητικής οργάνωσης
Η πρόταση της ICG, παρουσιάζεται σε τέσσερα βήματα, τα οποία συνοπτικά έχουν ως εξής:
Πρώτον: Τερματισμός των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά. Δέσμευση της Ελλάδας για αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. Απομάκρυνση από τις ακτές ή διάλυση της αποβατικής στρατιάς που διατηρεί η Τουρκία
Δεύτερον: Η Ελλάδα επαναλαμβάνει τη δέσμευση του Σημίτη στη Μαδρίτη «περί αναγνώρισης τουρκικών ζωτικών συμφερόντων» γεγονός που θα ληφθεί υπόψη στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο. Σε αντάλλαγμα η Τουρκία θα αναγνωρίσει το δίκαιο της θάλασσας, άρα και το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ.
Τρίτον: Καταργείται στην πράξη το παραπάνω δικαίωμα καθώς Ελλάδα και Τουρκία διαπραγματεύονται για περιορισμό των χωρικών τους υδάτων, βασιζόμενες στο όριο των 12 ναυτικών μιλίων. Συμφωνούν σε διάμεσες γραμμές, όπου αυτά τα όρια επικαλύπτονται, και σε περιορισμό των ελληνικών χωρικών υδάτων στα σημεία που θεωρούνται αναγκαία ώστε να διασφαλιστούν κοινώς αποδεκτοί διάδρομοι για διεθνείς διελεύσεις πλοίων μέσω του Αιγαίου.
Τέταρτον, Τουρκία και Ελλάδα προσφεύγουν για οποιαδήποτε άλλη διαφορά και ειδικώς για το θέμα της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Αξίζει, να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τα όσα κατά καιρούς έχουν δημοσιοποιηθεί από τις μυστικές ελληνοτουρκικές συνομιλίες, η «λύση» η οποία μαγειρεύεται, δεν απέχει από τις προτάσεις που διατυπώνει η ICG, δηλαδή, η αμερικανική διπλωματία...

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

ΣΟΜΑΛΙΑ : Ο εφιάλτης της πείνας και η ιμπεριαλιστική υποκρισία

Σε κατάσταση λιμού κήρυξε ο ΟΗΕ, χτες και επισήμως, δύο περιοχές της Σομαλίας, προειδοποιώντας ότι είναι θέμα μερικών βδομάδων ο εφιάλτης να εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αφρικής. Περισσότεροι από 12 εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της πείνας και χιλιάδες θα πεθάνουν αν δεν χορηγηθεί άμεσα βοήθεια, σε μια περιοχή που εκτείνεται, πέραν της Σομαλίας, σε τμήματα της Κένυας, της Αιθιοπίας, του Ντζιμπουτί, της Βόρειας Ουγκάντα και του Νοτίου και Βορείου Σουδάν.


Συγκεκριμένα, στη Σομαλία, ο ΟΗΕ αναφέρει ότι ο μισός πληθυσμός, δηλαδή 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα έλλειψης τροφής, με την πλειοψηφία αυτών να βρίσκεται στο νότο. Ηδη, κάθε μέρα πεθαίνουν από πείνα 4 στα 10.000 παιδιά, ενώ τουλάχιστον το 30% των παιδιών στη Σομαλία υποφέρει από οξύ υποσιτισμό. Εκατοντάδες χιλιάδες Σομαλοί έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε προσφυγικούς καταυλισμούς που έχουν στηθεί τόσο στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου όσο και σε γειτονικές χώρες, με τον πολυπληθέστερο (στον κόσμο) να βρίσκεται στο Νταμπάαμπ της Κένυας, κοντά στα σύνορα, με 380.000 πρόσφυγες!
Ο συντονιστής του προγράμματος του ΟΗΕ έκανε λόγο για επείγουσα ανάγκη βοήθειας ίσης με 300 εκατομμύρια δολάρια εντός διμήνου και 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν συνολικά.
Βέβαια, η κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα έχει άμεση σχέση με την υποδαύλιση εδώ και χρόνια από τους ιμπεριαλιστές σκληρών εσωτερικών συγκρούσεων, ενώ επιδεινώνεται και από τη σφοδρότερη ξηρασία της τελευταίας 50ετίας που πλήττει συνολικά το Κέρας της Αφρικής.
Μαθήματα «ανθρωπισμού» έσπευσε να δώσει η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, ανακοινώνοντας 28 εκατομμύρια δολάρια σε «βοήθεια», που θα προστεθούν σε άλλα 431 εκατομμύρια δολάρια που ήδη έχουν δώσει οι ΗΠΑ. Αυτό στο οποίο, βέβαια, «ξέχασε» ν' αναφερθεί η Χίλαρι Κλίντον είναι ότι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έχουν βάλει το «χέρι» τους τόσο στις εσωτερικές συγκρούσεις όσο και σε όσα ακολούθησαν στο όνομα του «αντιτρομοκρατικού πολέμου».
Μόνο μέσα στην τελευταία τετραετία, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι με τη βοήθεια ορισμένων χωρών - δορυφόρων της Ανατολικής Αφρικής έχουν στήσει στη Σομαλία τη λεγόμενη «μεταβατική κυβέρνηση», έχουν εξοπλίσει και εκπαιδεύουν «στρατό και αστυνομία» και χρηματοδοτούν τη δράση της στρατιάς των περίπου 5.300 στρατιωτών της αποστολής της Αφρικανικής Ενωσης στη χώρα (AMISOM) έναντι ντόπιων και ξένων ισλαμιστών (αυτοχαρακτηρίζονται ως σύμμαχοι της «αλ Κάιντα») που πολεμούν με σκοπό την ίδρυση ενός σκληρού ισλαμικού κράτους. Οι ισλαμιστές «αλ Σαμπάαμπ», που ελέγχουν θυλάκους στο Μογκαντίσου και στη Βόρεια και Νότια Σομαλία, από την πλευρά τους, μόλις πριν μερικές μέρες ήραν την απαγόρευση παροχής οποιασδήποτε βοήθειας στη χώρα, καταθέτοντας επίσημο σχετικό αίτημα.
Ταυτόχρονα, με το πρόσχημα «της ασφαλούς ναυσιπλοΐας» στα στενά του Αντεν, στα παράλια της Σομαλίας έχουν αναπτυχθεί ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ (συμμετέχει και η Ελλάδα) για να αντιμετωπίσουν υποτίθεται τα αλλεπάλληλα κρούσματα πειρατείας. Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία που έρχονται στο φως και δείχνουν ότι σε δύο τουλάχιστον σημεία στη Σομαλία, στο διεθνές αεροδρόμιο Αντεν Αντε του Μουγκαντίσου και στο υπόγειο του κτιρίου της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας, φιλοξενούνται δύο από τις μυστικές φυλακές που η CIA διατηρεί σε διάφορα σημεία του πλανήτη.
Είναι τουλάχιστον εξοργιστική η ιμπεριαλιστική υποκρισία εκείνων που αφού ισοπέδωσαν κυριολεκτικά μια ολόκληρη χώρα, διαλύοντας κάθε έννοια υποδομής και κοινωνικού ιστού, σήμερα «προσφέρονται» με το ένα χέρι να ταΐσουν τα εξαϋλωμένα, από την πείνα, παιδιά της και με το άλλο συνεχίζουν να «ταΐζουν» όλους εκείνους τους λόγους που συνέβαλαν στην εμφάνιση του λιμού!

ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ: Απελάθηκαν οι επιβαίνοντες του «Dignite al Karama»


Με συνοπτικές διαδικασίες οι ισραηλινές αρχές απέλασαν όλους τους επιβαίνοντες στο, γαλλικής σημαίας, πλοίο «Dignite al Karama», το οποίο την Τρίτη το πρωί καταλήφθηκε από Ισραηλινούς κομάντος στα ανοιχτά της Λωρίδας της Γάζας, σε διεθνή ύδατα. Υπενθυμίζεται ότι το πλοίο είναι το μοναδικό από το στολίσκο αλληλεγγύης «Ενα Καράβι για τη Γάζα ΙΙ», που τελικά κατάφερε να εξέλθει των ελληνικών χωρικών υδάτων και προσπάθησε να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό της ταλανισμένης Λωρίδας της Γάζας.
Αναμφιβόλως εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η σχετική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο σπεύδει απλώς να υπενθυμίσει ότι ο Ελληνας πολίτης που επέβαινε στο σκάφος «είχε προειδοποιηθεί, όπως όλοι, να μην επιβιβαστεί» άρα βρίσκεται σε αυτό «παράτυπα» και ότι το πλοίο είχε αρχικώς ανακοινώσει ως προορισμό το λιμάνι της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου και στη συνέχεια άλλαξε πορεία. Ουδεμία λέξη δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου περί ισραηλινής κατοχής και περί φονικού εμπάργκο στη Γάζα.

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

ΙΝΔΙΑ - ΗΠΑ: «Στρατηγική συνεργασία» και «αντιτρομοκρατική» συμφωνία


Επενδύσεις και «τρομοκρατία» έχει η ατζέντα της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ινδία. Μία επίσκεψη με στόχο «στρατηγικές συνομιλίες» αναφορικά τόσο με στρατιωτικές συμφωνίες όσο και με την επιδίωξη των ΗΠΑ για πιο δυναμική είσοδο στην ινδική αγορά, με διεύρυνση των εμπορικών συμφωνιών και των επενδύσεων.

Στις χτεσινές επαφές της με τον Ινδό ομόλογο της Σ.Μ. Κρίσνα, τον πρωθυπουργός της χώρας Μανμόχαν Σινγκχ, αλλά και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Σιβσανχάρ Μενόν, η Χ. Κλίντον επικεντρώθηκε στο ζήτημα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας» και της ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, με δεδομένη και την έναρξη της μείωσης των κατοχικών στρατευμάτων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Η Χ. Κλίντον σε δήλωσή της σημείωσε με αφορμή και την πρόσφατη επίθεση στη Μουμπάι ότι η «ανάγκη να υπάρξουν αποτελέσματα» στην καταπολέμηση της «τρομοκρατίας» είναι επιτακτική, σημειώνοντας ότι έχει διατυπωθεί απαίτηση και προς το Πακιστάν να καταστείλει τις «εξτρεμιστικές ομάδες». Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ τόνισε ιδιαίτερα ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις συνομιλίες μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν αναφορικά με την επίλυση των διαφορών μεταξύ τους, προκρίνοντας την εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων.

Παράλληλα, η Χ. Κλίντον ζητά εκ μέρους των ΗΠΑ την αλλαγή της νομοθεσίας της χώρας όσον αφορά τα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας και την αγορά αντιδραστήρων. Η ινδική νομοθεσία είναι ιδιαίτερα αυστηρή στο συγκεκριμένο θέμα και δεν επιτρέπει σε αμερικανικές εταιρείες να προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές στους αντιδραστήρες, για τα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας, που προωθούνται, δεδομένης και της συμφωνίας που έχει υπογραφεί επί προεδρίας Τζορτζ Μπους για την ανάπτυξη μονάδων πυρηνικής ενέργειας για «μη στρατιωτικούς λόγους». Κάτι που η επίσκεψη Κλίντον προσδοκά να εξασφαλίσει ότι θα αλλάξει, δίνοντας νέο πεδίο δράσης στα αμερικανικά κεφάλαια.

Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ δίνοντας το στίγμα των επιδιώξεών της, σημείωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να ανοίξουν οι αγορές, με άρση των εμποδίων, για καλύτερες ευκαιρίες οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, πιέζοντας παράλληλα το Νέο Δελχί, για μεγαλύτερες εισαγωγές όπλων από τις ΗΠΑ, για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέας ασφάλειας των δύο χωρών, προσδοκώντας μεγαλύτερα κέρδη για τις αμερικανικές βιομηχανίες όπλων.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας της Ινδίας, Σ. Μπανέρζι, δημοσιοποίησε έρευνες σύμφωνα με τις οποίες στο κρατίδιο Αντρα Πραντές, ενδέχεται να υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα ουρανίου στον κόσμο, χωρίς ωστόσο - σύμφωνα με τους επιστήμονες - ακόμα και αν επιβεβαιωθεί να καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας.

ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ: Για την επανένωση της Κύπρου

Ανακοίνωση με αφορμή την εισβολή του Αττίλα «από τότε που η Χούντα των Αθηνών μαζί με την ΕΟΚΑ Β εκτελούσαν τα άνομα σχέδια του ιμπεριαλισμού και μαζί την ίδια νεαρή Κυπριακή Δημοκρατία», εξέδωσε το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται: «Η Τουρκία, αξιοποιώντας πλήρως το πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β, εισέβαλε στο Νησί, το μοίρασε και σκόρπισε το θάνατο, την καταστροφή και την προσφυγιά. Το δίδυμο έγκλημα είναι καταγραμμένο στη σύγχρονη ιστορία σαν η πιο σκοτεινή σελίδα προδοσίας, βαρβαρότητας και μαζικής καταστροφής και κανένας Κύπριος δε δικαιούται να ξεχνά και να σταματά να αγωνίζεται μέχρι την τελική δικαίωση των νεκρών και του λαού».

Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης συνεχίζει να τονίζει ότι «όχι μόνο οι δυο κοινότητες δεν έχουν τίποτε να μοιράσουν, αλλά ότι όλοι μαζί Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι μπορούμε να ζήσουμε και να ευημερήσουμε σε μια Πατρίδα μικρή για να τη μοιράσουμε, αλλά πολύ μεγάλη για να μας χωρέσει όλους».

Αναφορικά με τη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων υπογραμμίζει: «Παρ' όλες τις δυσκολίες και τη συνεχιζόμενη αδιαλλαξία της Τουρκίας, συνεχίζει να αποτελεί το καλύτερο εργαλείο για εξεύρεση λύσης, ενώ παράλληλα διατηρεί ανοιχτό το παράθυρο της ελπίδας για λύση και επανένωση της Πατρίδας και του λαού μας. Στηρίζουμε λοιπόν ανεπιφύλακτα και ολόπλευρα τον Πρόεδρο στις μεγάλες πατριωτικές προσπάθειες που καταβάλλει για λύση και επανένωση».

Σε ό,τι αφορά στο τραγικό συμβάν στη ναυτική βάση στο Μαρί, και τα γεγονότα που επακολούθησαν επισημαίνει: «Δεν μπορούν παρά να μας προβληματίζουν και να μας ανησυχούν. Το ΠΣΕ εκφράζει τη λύπη του και την αμέριστη συμπαράσταση στους οικείους των αδικοχαμένων παλικαριών της 11ης Ιουλίου. Τονίζουμε κατ' αρχήν ότι έγιναν εγκληματικά λάθη και υπάρχουν μεγάλες ευθύνες, που πρέπει να αποδοθούν όπου ανήκουν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι. Την ίδια στιγμή κανένας, εκμεταλλευόμενος τον πόνο από το χαμό 13 ανθρώπων, δε νομιμοποιείται να επιχειρεί την αποσταθεροποίηση του Κράτους για να αποκομίσει κομματικά και πολιτικά οφέλη».

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

ΕΕΔΥΕ: Ανεπιθύμητη η υπουργός πολέμου των ιμπεριαλιστών


Σε ανακοίνωσή της για την επικείμενη επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Ελλάδα, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη σημειώνει:

«Εν μέσω της συνεχιζόμενης εγκληματικής πολεμικής επέμβασης των ΗΠΑ, NATO και EE ενάντια στο λαό της Λιβύης καταφθάνει στη χώρα μας η Χίλαρι Κλίντον μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, του πανάξιου συνεταίρου των ιμπεριαλιστών στις διαδοχικές επεμβάσεις σε βάρος των λαών των Βαλκανίων και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής.

Η επίσκεψη αυτή δεν είναι εθιμοτυπική. Εχει σχέση με την προώθηση των συμφερόντων των ιμπεριαλιστών στην περιοχή. Γίνεται για να συμβάλει ακόμη περισσότερο στην επιτάχυνση των διαδικασιών για τη διευθέτηση της ΝΑΤΟικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, ύστερα από την κύρωση των συμβάσεων με τις οποίες δίνεται γη, θάλασσα και αέρας, μετατρέποντας τη χώρα σε μια απέραντη βάση του ιμπεριαλισμού, των δομών και των μηχανισμών του. Γίνεται για να εξασφαλίσει την ακόμη μεγαλύτερη συμβολή της Ελλάδας στην επί 4 μήνες επίθεση των ιμπεριαλιστών στη Λιβύη, για να εξασφαλίσει την ακόμη μεγαλύτερη στήριξη του δολοφονικού ισραηλινού καθεστώτος ενάντια στον παλαιστινιακό λαό.

Η ΕΕΔΥΕ καταγγέλλει ότι η επίσκεψη αυτή εγκυμονεί μόνο κακά μαντάτα και νέα δεινά για τον ελληνικό λαό, τους λαούς της περιοχής. Η υπουργός πολέμου των ιμπεριαλιστών, με τις χώρες του NATO και τις κυβερνήσεις χωρών - μελών της EE, έχουν στο σχεδιασμό τους: Επίθεση, σφαγές και πόλεμο σε βάρος των λαών της περιοχής, μοίρασμα των αγορών και των αγωγών πετρελαίου, προώθηση των διχοτομικών σχεδίων των ιμπεριαλιστών στην Κύπρο και ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου. Γι' αυτό είναι ανεπιθύμητη.

Καλούμε τον ελληνικό λαό, τη νεολαία και τους εργαζόμενους να στείλουν με κάθε τρόπο το μήνυμά τους για μια ακόμα φορά στους ιμπεριαλιστές και στους κυβερνώντες οικοδεσπότες πως ο λαός αυτής της γειτονιάς του κόσμου δε συναινεί, δε συμμετέχει και δεν υποτάσσεται στον ιμπεριαλισμό. ΗΠΑ, NATO και EE είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί των λαών και της ειρήνης και άρα είναι και εχθροί μας και ως εχθρούς που επιτίθενται θα τους αντιμετωπίσουμε.

Καλούμε τον ελληνικό λαό μαζί με την ΕΕΔΥΕ και τις άλλες οργανώσεις του λαϊκού και εργατικού κινήματος ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, κόντρα στους άδικους πολέμους από κοινού με τους άλλους λαούς της περιοχής μας.

Απαιτούμε: Καμιά εμπλοκή, καμία συμμετοχή της χώρας μας στην επέμβαση του NATO στη Λιβύη. Να σταματήσουν τώρα οι εγκληματικές επιχειρήσεις. Να κλείσει η βάση της Σούδας και να φύγουν τώρα όλες οι βάσεις του NATO και των ΗΠΑ από τη χώρα. Να επιστρέψουν όλες οι δυνάμεις στρατού και αστυνομίας από το εξωτερικό. Να φύγει η Ελλάδα από το NATO - να διαλυθεί το NATO. Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών».

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

ΕΕΔΥΕ: Ανακοίνωση - καταγγελία για τα τέσσερα ΝΑΤΟικά μνημόνια που επικύρωσε η Βουλή

Με ανακοίνωσή της, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη καταγγέλλει τις προχτεσινές επικυρώσεις των τεσσάρων συμφωνιών στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, που σχετίζονται με την υλοποίηση του νέου στρατηγικού δόγματος του ΝΑΤΟ, επισημοποιώντας έτσι την ενεργό στήριξη που ήδη δίνει η Ελλάδα στα πολεμικά και επιθετικά σχέδια στην περιοχή μας.

Μεταξύ άλλων, σημειώνεται στην ανακοίνωση: «Μεγάλη ευθύνη φέρουν τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που υπερψήφισαν πλήρως την κύρωση των συμβάσεων, αλλά και το κόμμα του ΛΑ.Ο.Σ. που συμφώνησε μεν αλλά επιφυλάχτηκε σε επιμέρους πλευρές. Με τις τέσσερις συμβάσεις δίνεται και επίσημα γη, θάλασσα και αέρας στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ιμπεριαλιστών με την πλήρη συμφωνία της κυβέρνησης, αλλά και άλλων πολιτικών δυνάμεων. Μετατρέπεται η χώρα σε μια απέραντη βάση του ιμπεριαλισμού, των δομών και μηχανισμών του.

Αποτελεί πρόκληση για τη νοημοσύνη και τα αισθήματα του λαού μας η παρουσίαση των συμβάσεων ως συμβολή στην άμυνα της χώρας, στην τήρηση της ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή, όταν απεμπολούνται κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο από τη μια και η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στη δολοφονία λαών για το μοίρασμα αγορών και πηγών ενέργειας, από την άλλη.

Η ελληνική κυβέρνηση βαρύνεται με συμμετοχή σε σχέδια και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τόσο στη Λιβύη, όσο και με τα στρατεύματα που επιχειρούν στα πλαίσια του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ. Ετοιμάζεται ακόμη και για στρατιωτική καταστολή διαδηλώσεων στο εσωτερικό χωρών, όπως φάνηκε από τη στρατιωτική άσκηση του Σχηματισμού Μάχης (Battle Group HELBROC) της ΕΕ τον Φλεβάρη 2011 στο Κιλκίς. Μετατρέπει τον ελληνικό λαό σε θύτη και θύμα ταυτόχρονα, σε μια περίοδο όπου ενώ ξοδεύει 300 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για τις στρατιωτικές και αστυνομικές αποστολές στο εξωτερικό, ταυτόχρονα επιτίθεται στα λαϊκά εισοδήματα και εργατικά δικαιώματα από κοινού με την ΕΕ, το ΔΝΤ και τα μονοπώλιά τους.

Καλούμε τον ελληνικό λαό να καταδικάσει τα σχέδια αυτά και να παλέψει μαζί με την ΕΕΔΥΕ και τις άλλες οργανώσεις του λαϊκού και εργατικού κινήματος ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, κόντρα στους άδικους πολέμους από κοινού με τους άλλους λαούς της περιοχής μας. Απαιτούμε: Να μην επικυρωθούν οι συμβάσεις στην Ολομέλεια της Βουλής. Να κλείσουν και να φύγουν τώρα όλες οι Βάσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ από τη χώρα. Να επιστρέψουν όλες οι δυνάμεις στρατού και αστυνομίας από το εξωτερικό. Να φύγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ - να διαλυθεί το ΝΑΤΟ».

Ενοχλούν οι ταξικοί αγώνες..

Στο τηλεοπτικό μεϊντάνι βγήκε πάλι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και, όπως συνήθως, επιτέθηκε στους αγώνες του ταξικού κινήματος. Σχολιάζοντας την παρέμβασή του το Γραφείο Τύπου του ΠΑΜΕ σημειώνει: «Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κ. Παναγόπουλος, στην εκπομπή της ΝΕΤ "Πρωινή Ενημέρωση", μεταξύ άλλων ανέφερε πως τα συνθήματα περί λαϊκής οικονομίας συμβάλλουν στο κλείσιμο επιχειρήσεων. Στοιχίζεται για μια ακόμα φορά με τους κεφαλαιοκράτες και τα φερέφωνά τους, που κατηγορούν τους εργαζόμενους που διεκδικούν, που απεργούν και αγωνίζονται, για το κλείσιμο των επιχειρήσεων και για τις απολύσεις.
Οι πάνω από 40.000 επιχειρήσεις που έκλεισαν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα καθημερινά λουκέτα που βάζουν δεκάδες εμπορομάγαζα, οι χιλιάδες απολύσεις, το θέριεμα της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας, οι συγχωνεύσεις και το κλείσιμο νοσοκομείων, για τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό οφείλονται είτε σε στρεβλώσεις της αγοράς είτε στη δράση του ΠΑΜΕ και των ταξικών δυνάμεων και όχι στις νομοτέλειες της καπιταλιστικής οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση βγαίνει λάδι το σύστημα που υπηρετεί με πάθος ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός, όπως αντίστοιχα αθώα βγαίνει και η κυβέρνηση, αφού κατά τη ΓΣΕΕ υποκύπτει σε ξένα οικονομικά κέντρα και αναγκαστικά ακολουθεί τις εξελίξεις. Οι εργαζόμενοι να γυρίσουν την πλάτη στις ηγεσίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Να ενισχύσουν, να δυναμώσουν το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, την οργάνωση στους τόπους δουλειάς.

Η λαϊκή οικονομία είναι η λύση, η απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Η λαϊκή εξουσία αποτελεί αναγκαιότητα για την ευημερία του λαού όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε κάθε καπιταλιστική χώρα».

Βαθιά ιμπεριαλιστική στρατηγική

Την ενιαία στρατηγική του κεφαλαίου ενάντια στους λαούς εκφράζουν τα κάθε λογής μνημόνια και συμφωνίες που συνάπτει η κυβέρνηση με το ΝΑΤΟ. Χαρακτηριστικές είναι οι τέσσερις συμφωνίες - «εφαρμοστικοί νόμοι» του νέου στρατηγικού δόγματος του ΝΑΤΟ και της νέας δομής του, που την Τετάρτη πέρασαν από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Αφορούν στην αναβάθμιση και επέκταση της βάσης της Σούδας ως «προωθημένης βάσης Διοικητικής Μέριμνας» για τις πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στην Αν. Μεσόγειο, στην καλύτερη λειτουργία της «Πολυεθνικής Ειρηνευτικής Δύναμης Νοτιοανατολικής Ευρώπης», ώστε να μπορεί να καλύπτει την «ανάπτυξη του Στρατηγείου της Ταξιαρχίας ΝΑ Ευρώπης (NQ SEEBRIG) στο Αφγανιστάν», στη διευκόλυνση της Μ. Βρετανίας για διεξαγωγή ασκήσεων επί του ελληνικού εδάφους, προσφέροντας απαλλαγές από φόρους, δασμούς, διόδια κ.λπ. και στη συνεργασία με τη Ρουμανία για την «Εκτέλεση Επιχειρήσεων και Ασκήσεων του ΝΑΤΟ».

Η κυβέρνηση, μαζί με την κατεδάφιση μισθών, συντάξεων, Παιδείας, Υγείας, εργασιακών σχέσεων, προωθεί με γοργούς ρυθμούς τις νομοθετικές ρυθμίσεις που επιβάλλονται στο πλαίσιο της εφαρμογής του νέου στρατηγικού δόγματος του ΝΑΤΟ, αλλά και της νέας πιο «σφιχτής» δομής της διοίκησής του. Βάσει αυτών των συμφωνιών αποτελεί το «μνημόνιο συναντίληψης» ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την ευρωπαϊκή διοίκηση του ΝΑΤΟ (SHAPE), που «πέρασε» από τη Βουλή το 2009, την τελευταία μέρα κοινοβουλευτικού βίου της ΝΔ, με βάση το οποίο η Ελλάδα μετατρέπεται σε μόνιμο ορμητήριο και βάση ΝΑΤΟικών επιχειρήσεων και μπαίνουν υπό ΝΑΤΟική διοίκηση οι στρατηγικές εγκαταστάσεις και το έμψυχο υλικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Εφαρμογή αυτού του μνημονίου αποτελεί η ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο κατά της Λιβύης. Ενδεικτικό του πόσο σχετίζονται όλα αυτά με τις εξελίξεις και στο εσωτερικό των χωρών - μελών της λυκοσυμμαχίας, αλλά και πέρα απ' αυτές, είναι το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου είχε ομολογήσει μετά τη ΝΑΤΟική Σύνοδο Κορυφής στη Λισαβόνα ότι στις νέες απειλές για την ασφάλεια περιλαμβάνονται οι «ακραίες πολιτικές θέσεις - κινήματα ανά τον κόσμο», ενάντια σ' αυτές θα δρα το ΝΑΤΟ. Κοινός παρονομαστής των διευθετήσεων, που αφορούν στο ΝΑΤΟ, είναι η εξυπηρέτηση της ομογενοποίησης του ΝΑΤΟικού χώρου, με στόχο την επιβολή ενός ενιαίου πλαισίου λειτουργίας των στρατιωτικών δυνάμεων εντός των χωρών - μελών του, κάτω από κοινή κεντρική διοίκηση και κοινούς κανόνες. Αυτή τη λογική υπηρετούν και οι τέσσερις συμφωνίες που ήρθαν στη Βουλή, όπως και άλλες που θα ακολουθήσουν.

Κύριος στόχος είναι η διευκόλυνση της συγκρότησης, από τις χώρες - μέλη, ευέλικτων και ταχυκίνητων δυνάμεων, αλλά και η καθιέρωση τέτοιων δομών διοίκησης που θα υπηρετούν τον ενιαίο επιχειρησιακό χώρο του ΝΑΤΟ, όπου δε θα υπάρχουν εθνικοί περιορισμοί. Σημειώνεται πως μια τέτοια δομή αποτελεί η δύναμη ταχείας αντίδρασης (NRF), τη διοίκηση της οποίας θα αναλάβει η Ελλάδα για το 2012, μέσω του ΝΑΤΟικού στρατηγείου της Θεσσαλονίκης HQ-NDC/GR, (πρώην Γ' Σώμα Στρατού). Τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία, τα κόμματα της πλουτοκρατίας βάζουν το λαό σε ρόλο θύτη και θύματος, στα ευρύτερα σχέδιά τους. Η απάντηση είναι μία: Αντιιμπεριαλιστική πάλη για αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, απαλλαγή από την εξουσία του κεφαλαίου.

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

ΕΚΘΕΣΗ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα η πρώτη έκθεση του νέου οργάνου των Ηνωμένων Εθνών «ΟΗΕ Γυναίκες» (συστάθηκε την 1η Γενάρη του 2011, επικεφαλής του οποίου είναι η πρώην Πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπατσελέ) με τον τίτλο «Οι πρόοδοι των γυναικών στον κόσμο», όπου ουσιαστικά γίνεται μια καταγραφή της πραγματικότητας που βιώνουν οι σημερινές γυναίκες. Οι ταξικές διακρίσεις, που προέρχονται από την εκμεταλλευτική καπιταλιστική κοινωνία και στοχεύουν ενάντια στους εργαζόμενους - άνδρες και γυναίκες - με τις συνέπειες που απορρέουν στην καθημερινή τους ζωή, φυσικά απουσιάζουν.

Στην έκθεση σημειώνεται μεταξύ άλλων πως το 53% - περίπου 600 εκατομμύρια εργαζόμενες γυναίκες - απασχολούνται σε λιγότερο ασφαλείς εργασίες, συχνά έξω από κάθε νόμο, ενώ σε 117 χώρες, όπου επικυρώνονται με νόμο τα ίσα εργασιακά δικαιώματα των γυναικών, παρατηρείται μια διαφορά έως και 30% στους μισθούς των γυναικών σε σχέση με αυτών των ανδρών.

Επιπλέον, αναφέρεται πως στις περισσότερες από τις μισές χώρες στον κόσμο - συνολικά 603 εκατομμύρια γυναίκες - δεν τιμωρείται ο βιασμός εντός του γάμου και σε περίπου το ένα τρίτο από αυτές οι γυναίκες στερούνται του δικαιώματος στην άμβλωση. Ανάμεσα στα άλλα σημειώνεται πως νόμοι που βασίζονται σε έθιμα και τη θρησκεία, που συνυπάρχουν με την κρατική νομοθεσία, συχνά περιορίζουν τα δικαιώματα των γυναικών μέσα στην οικογένεια, στο γάμο, στο διαζύγιο, στο δικαίωμα κληρονομιάς της περιουσίας.

Ενδοϊμπεριαλιστικές έριδες για τη «χασούρα»


Ασφαιρα τα πυρά που εξαπολύουν ορισμένοι ηγέτες και αξιωματούχοι της ΕΕ κατά των λεγόμενων διεθνών οίκων αξιολόγησης, δηλαδή των οργάνων του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου και «θυγατρικών» των μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων των ΗΠΑ. Πρώτα απ' όλα γιατί οι κυβερνήσεις και τα διακρατικά όργανα της ΕΕ εδώ και δεκαετίες συνεργάζονται στενά μαζί τους και τους χρησιμοποιούν για να ανοίγουν δρόμους και να υλοποιούν βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, αποδεχόμενες πάντα ως θέσφατα τις αξιολογήσεις των εν λόγω οίκων. Η θέση αυτή δεν άλλαξε ούτε και μετά την αποκάλυψη του ρόλου που έπαιξαν στη χρηματοπιστωτική κρίση στις ΗΠΑ και γενικότερα στην εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης. Με δυο λόγια, η τρόικα (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ) και οι οίκοι αξιολόγησης είναι στην ίδια όχθη των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων και σύμμαχοι στον πόλεμο κατά των λαών. Οι οργισμένες δηλώσεις ιδιαίτερα των Μέρκελ και Σόιμπλε, με τις οποίες ζητούν «να περιοριστεί η επιρροή τους» και «να σπάσει το ολιγοπώλιο» των οίκων αξιολόγησης, πρέπει να αποδοθούν στην άγρια σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ των μονοπωλιακών ομίλων των μεγάλων ιμπεριαλιστικών κρατών για το ποιος θα «φορτωθεί» τις ζημιές της καπιταλιστικής κρίσης και ποιος θα βγει πιο ενισχυμένος από αυτή. Σημείο «τριβής» αποτελεί αναμφίβολα η συμμετοχή των ιδιωτών στα διάφορα πακέτα διάσωσης κρατών - μελών της Ευρωζώνης, που οι ισχυρότερες χώρες της ΕΕ θέλουν να γίνει με όρους ελεγχόμενης χρεοκοπίας, ώστε να αποτραπεί μια κατάρρευση του ευρώ. Ομως, την ίδια στιγμή, οι ιδιώτες, δηλαδή οι μονοπωλιακοί όμιλοι, θέλουν να αντλήσουν τα μεγαλύτερα δυνατά κέρδη. Το σίγουρο είναι ότι οι λαοί θα πληρώσουν τα σπασμένα αυτής της ενδοϊμπεριαλιστικής διαμάχης και γι' αυτό πρέπει να φροντίσουν να απαλλαγούν από τη δικτατορία των μονοπωλίων.

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ της Επιτροπής Ειρήνης Άρτας

ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ
ΩΡΑ 21:30
Στον Θερινό κινηματογράφο «Ορφέας»
«Ψωμί και Τριαντάφυλλα»

«Η Μάγια Μοντενέγκρο, μια νεαρή Μεξικανή, περνάει τα σύνορα προκειμένου να εργαστεί μαζί με τη μεγαλύτερη αδελφή της, τη Ρόζα, καθαρίστρια σε ένα κεντρικό κτίριο γραφείων του Λος Άντζελες, όπου βρίσκονται εγκατεστημένοι μερικοί από τους ισχυρότερους κεφαλαιοκράτες της πόλης. Η σχέση ανάμεσα στις δύο αδελφές είναι βαθιά αλλά και γεμάτη ένταση, την οποία επιτείνει ο Σαμ Σαπίρο, ένας διορατικός συνδικαλιστής που συμμετέχει σε μια εκστρατεία των καθαριστών κατά των ξεπουλημένων συνδικαλιστικών ηγεσιών. Το σύνθημά τους, απλό: «Χωρίς Δικαιοσύνη, Δεν Υπάρχει Ειρήνη». Ο Σαμ εισβάλλει δυναμικά στη ζωή της Μάγια και της Ρόζα και τις προκαλεί να αγωνιστούν για την επαγγελματική τους αξιοπρέπεια.»

Εισηγήτρια της εκδήλωσης θα είναι η Ξυλογιάννη Παναγιώτα
Πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Άρτας

ΕΕΔΥΕ: Το Ισραήλ εγκληματεί με τη συνέργεια της ελληνικής κυβέρνησης

Η Γραμματεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), σε ανακοίνωσή της σχετικά με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να απαγορεύσει τον απόπλου από ελληνικά λιμάνια των πλοίων με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και να συλλάβει τα πληρώματά τους, τονίζει τα ακόλουθα:

«Η ΕΕΔΥΕ καταγγέλλει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να απαγορεύσει τον απόπλου των πλοίων με ανθρωπιστική βοήθεια προς την παλαιστινιακή λωρίδα της Γάζας, ως πράξη ντροπής και συνέργειας με το ισραηλινό καθεστώς κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών. Μετά την περσινή δολοφονική επιδρομή του ισραηλινού στρατού στο στόλο αλληλεγγύης στα ανοιχτά της Γάζας (Μάης 2010), η ελληνική κυβέρνηση δίνει χέρι βοήθειας και συνεργασίας, ενώ εδώ και καιρό έχει συνάψει στρατηγικής σημασίας συμφωνίες με την κυβέρνηση του Ισραήλ, που περιλαμβάνουν κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, αλλά και παραχώρηση θαλάσσιου και εναέριου χώρου για την πολεμική μηχανή του Ισραήλ.

Οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης προσβάλλουν βάναυσα τα αισθήματα του λαού μας και είναι ενταγμένες σε ένα συνολικότερο σχέδιο των ιμπεριαλιστών της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ για τη "Νέα Μέση Ανατολή", παρά τα υποκριτικά λόγια για αναγνώριση των δίκαιων του παλαιστινιακού λαού και το δικαίωμά του σε ανεξάρτητο κράτος. Αποτελεί πρόκληση η προνομιακή σχέση μεταξύ Ελλάδας - Ισραήλ και πλήρη αποδοχή του καθεστώτος της κατοχής στην Παλαιστίνη και ειδικότερα στη λωρίδα της Γάζας.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον παλαιστινιακό λαό και στο φιλειρηνικό του κίνημα στον αγώνα του για δημιουργία και αναγνώριση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ στα σύνορα του 1967 και παράλληλα χαιρετίζουμε τις δυνάμεις μέσα στο Ισραήλ που μάχονται από κοινού με τους Παλαιστίνιους για τερματισμό της κατοχής και τη δικαίωση του αγώνα του λαού της Παλαιστίνης.

Απαιτούμε την απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων μελών πληρώματος από τα πλοία "Ταχρίρ" και "Θάρρος της Ελπίδας" και τη διασφάλιση της ασφαλούς αναχώρησης με προορισμό την Παλαιστινιακή Γάζα».

ΡΩΣΙΑ: 23 εκατομμύρια κάτω από το όριο της φτώχειας


Σύμφωνα με τη ρωσική στατιστική υπηρεσία «Ροστάτ» στο πρώτο τρίμηνο του 2011 ο αριθμός των Ρώσων, τα εισοδήματα των οποίων δεν ξεπερνάνε το ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης, αυξήθηκε κατά 2,3 εκατομμύρια. Ετσι ο αριθμός των ανθρώπων που ζούνε κάτω από τα όρια της φτώχειας έφτασε το 22,9 εκατομμύρια ανθρώπους, που αποτελούν το 1/6 του πληθυσμού της Ρωσίας. Στην αύξηση αυτή συνέβαλε η αύξηση κατά 17% του ελάχιστου ορίου διαβίωσης, που οφείλεται στην ανάλογη αύξηση των τιμών σε τρόφιμα και υπηρεσίες. Εξέλιξη που δεν αναπληρώθηκε με αύξηση των εισοδημάτων.

Σύμφωνα με τον αρχισυντάκτη της ηλεκτρονικής εφημερίδας «ΦΟΡΟΥΜ», Ανατόλι Μπαράνοφ, στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για φτωχούς, αλλά για τους εντελώς εξαθλιωμένους ανθρώπους. Οπως σημειώνει ο ίδιος, το «ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης» στη Ρωσία, που υποτίθεται υπολογίζει το κόστος των βασικών αναγκών των ανθρώπων, μπορεί να συγκριθεί μόνο με το συσσίτιο στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Κι αυτά την ώρα που στις επίσημες κυβερνητικές δηλώσεις υπογραμμίζεται πως η κρίση τελείωσε κι η ρωσική οικονομία βρίσκεται ξανά σε άνοδο, οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου είναι υψηλές, μεγαλώνοντας τα κρατικά έσοδα από τις εξαγωγές ενεργειακών πόρων.

Ωστόσο, δεν αυξάνει μόνο ο δείκτης της φτώχειας αλλά κι ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων στη Ρωσία. Ετσι σύμφωνα με το «Forbes» ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων στη Ρωσία - οι περισσότεροι εκ των οποίων απέκτησαν τις επιχειρηματικές τους «αυτοκρατορίες» στη διάρκεια της καπιταλιστικής παλινόρθωσης της δεκαετίας του 1990 - αυξήθηκαν σε 101 από 62 το 2010. Στη Μόσχα ζουν 79 δισεκατομμυριούχοι, περισσότεροι από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη πόλη στον κόσμο.

Εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων


Με αφορμή τη δήλωση του προέδρου του Γιούρογκρουπ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ότι μέσα από την υλοποίηση του «μεσοπρόθεσμου προγράμματος» και του εφαρμοστικού νόμου «η κυριαρχία των Ελλήνων θα περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό», εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων θυμήθηκαν τα κυριαρχικά δικαιώματα και ξεσπάθωσαν. Είναι τουλάχιστον υποκριτική η στάση τους, να παριστάνουν τους πατριώτες εκείνοι που υπερασπίζονται ή απεμπολούν κυριαρχικά δικαιώματα με μοναδικό γνώμονα την υπεράσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου, όπως αυτά κάθε φορά διαμορφώνονται.

Οι όψιμοι υπερασπιστές των κυριαρχικών δικαιωμάτων βρήκαν πάτημα για να αναπαράγουν όλες εκείνες τις αντιλήψεις που βολεύουν την κυριαρχία της πλουτοκρατίας και το αστικό πολιτικό σύστημα. Αναπαράγουν τη φιλολογία περί ξένης εξάρτησης της Ελλάδας, μόνο και μόνο για να αποκρύψουν το ρόλο της αντιδραστικής πολιτικής που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ όλα τα προηγούμενα χρόνια. Μιλούν για ξενόφερτα μέτρα, ξενόφερτο μνημόνιο και «μεσοπρόθεσμο», για να αθωώσουν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τα άλλα αστικά κόμματα, που ψηφίζουν με χέρια και με πόδια όλες τις αντιλαϊκές ρυθμίσεις, οι οποίες, ανεξάρτητα αν σήμερα υλοποιούνται βάσει μνημονίου και «μεσοπρόθεσμου», αποτελούν στρατηγικές επιλογές της πλουτοκρατίας, διατυπωμένες εδώ και πολλά χρόνια.

Πάει πολύ να παριστάνουν τους πατριώτες και τους υπερασπιστές της εθνικής κυριαρχίας, οι εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που εδώ και δεκαετίες βάζουν πλάτη στην εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Τα κόμματα που σήμερα παριστάνουν τους θιγμένους από τη δήλωση Γιούνκερ, είναι τα ίδια κόμματα που μαζί με τον ΣΥΝ ψήφισαν τη συνθήκη του Μάαστριχτ, δηλαδή την παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, προκειμένου να γίνει μέλος της «μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας». Είναι τα ίδια κόμματα που όταν το ΚΚΕ προειδοποιούσε ότι η Συνθήκη του Μάαστριχτ περιλαμβάνει και εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, το κατηγορούσαν ότι καλλιεργεί τον εθνικό απομονωτισμό, ότι θέλει να καταντήσει την Ελλάδα σαν την Αλβανία, ενώ μπροστά στο λαό ανοίγεται ο δρόμος της ευημερίας. Είναι τα ίδια κόμματα που πριν από λίγο καιρό, ψήφισαν μαζί με τον ΛΑ.Ο.Σ. στο ευρωκοινοβούλιο την «οικονομική διακυβέρνηση» της ΕΕ, που αποτελεί ένα κραυγαλέο παράδειγμα εκχώρησης δικαιωμάτων και ένα διαρκές μνημόνιο σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων σε όλη την ΕΕ. Είναι τα κόμματα εκείνα που υπερασπίζονται τη συμμετοχή της χώρας στη λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ, και έχουν εκχωρήσει τα δικαιώματα στο Αιγαίο, μετατρέποντάς το σε μια μεγάλη ΝΑΤΟική λίμνη.

Τα αστικά κόμματα με την αγαστή συνεργασία των επιχειρηματικών ομίλων των ΜΜΕ, κοροϊδεύουν το λαό, για να αποπροσανατολίσουν την πάλη του, να αθωώσουν την αντιλαϊκή πολιτική ως κάτι που δήθεν «επιβάλλεται απ' έξω» και τάχα μου οι εγχώριες αστικές πολιτικές δυνάμεις εφαρμόζουν παρά τη θέλησή τους. Συγκαλύπτουν το γεγονός ότι έχουμε μονοπωλιακό καπιταλισμό, συμμετοχή της ελληνικής οικονομίας στη διεθνή καπιταλιστική αγορά από υποδεέστερη θέση λόγω ανισομετρίας, ότι η στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου για συμμετοχή στην ΕΕ ωφελεί τα μέγιστα την κερδοφορία του κεφαλαίου. Ετσι φωνασκούν δήθεν πατριωτικά, αλλά εκχωρούν κυριαρχικά δικαιώματα, επειδή αυτό υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Η αυτοδύναμη ανάπτυξη της χώρας και η προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μπορούν να επιτευχθούν μόνο από μια λαϊκή εξουσία που θα μετατρέψει τα μονοπώλια σε λαϊκή περιουσία, θα αποδεσμεύσει τη χώρα από την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΑ «ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ» ΕΛΛΑΔΑΣ - ΝΑΤΟ

Προς ψήφιση και κύρωση προωθούνται ρυθμίσεις που εξειδικεύουν τα όσα συμφωνήθηκαν στη Λισαβόνα και τη νέα δομή της λυκοσυμμαχίας

Με γοργούς ρυθμούς προωθείται η ομογενοποίηση του ΝΑΤΟικού χώρου, με στόχο την επιβολή ενός ενιαίου πλαισίου λειτουργίας των στρατιωτικών δυνάμεων εντός των χωρών - μελών του, κάτω από κοινή κεντρική διοίκηση και κοινούς κανόνες.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση και κύρωση μια σειρά νέων «μνημονίων κατανόησης», που στην ουσία αποτελούν τους «εφαρμοστικούς νόμους» του νέου «στρατηγικού δόγματος του ΝΑΤΟ», το οποίο επικυρώθηκε τον περασμένο Νοέμβρη στη Λισαβόνα. Αλλά και της νέας δομής διοίκησης της λυκοσυμμαχίας, που πρόσφατα συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες από τους υπουργούς Αμυνας των 28 χωρών - μελών, χαρακτηριστικό της οποίας είναι η δημιουργία μιας ενιαίας - κεντρικής δομής διοίκησης.

Βασικός στόχος των προς κύρωση μνημονίων, είναι η διευκόλυνση της συγκρότησης, από τις χώρες - μέλη, ευέλικτων και ταχυκίνητων δυνάμεων, αλλά και η καθιέρωση τέτοιων δομών διοίκησης που θα υπηρετούν τον ενιαίο επιχειρησιακό χώρο του ΝΑΤΟ. Δηλαδή, συγκεντρωτικές δομές και ενιαίες διοικήσεις πάνω από τις χώρες - μέλη, ώστε τα στελέχη και οι επιμέρους μονάδες του ΝΑΤΟ, μαζί με τον εξοπλισμό και τις υποδομές του, να μην υπόκεινται σε εθνικούς περιορισμούς, αλλά να υπάγονται κατευθείαν στα ΝΑΤΟικά όργανα.


Τα προωθούμενα μνημόνια

Τα προς κύρωση μνημόνια, που συζητούνται σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αφορούν:

1. «Κύρωση της Τεχνικής Διευθέτησης μεταξύ της Διοίκησης Συμμαχικών Δυνάμεων της Νάπολης και του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας, σχετικά με την Εγκαθίδρυση της Προωθημένης Βάσης Διοικητικής Μέριμνας στο Λιμένα της Σούδας». Αναφέρεται στη διεξαγωγή επιχειρήσεων/ασκήσεων του ΝΑΤΟ και στην υποστήριξη του «Εθνους Υποδοχής», δηλαδή της Ελλάδας, προς τις δυνάμεις «οι οποίες αναπτύσσονται για την Επιχείρηση ΕΝΕΡΓΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ (ACTIVE ENDEAVOUR)». Είναι η γνωστή επιχείρηση ελέγχου της Μεσογείου στο πλαίσιο του «αντιτρομοκρατικού πολέμου» που κήρυξαν οι ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτέμβρη 2001.

2. «Κύρωση του Πέμπτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου στη Συμφωνία για την Πολυεθνική Ειρηνευτική Δύναμη Νοτιοανατολικής Ευρώπης». Είναι η δύναμη MPFSEE, η βασική συμφωνία για την οποία υπεγράφη στα Σκόπια - ΠΓΔΜ στις 26 Σεπτέμβρη 1998. Σκοπός της υπό κύρωση συμφωνίας είναι η «κάλυψη των ζητημάτων ανάπτυξης του Στρατηγείου της Ταξιαρχίας ΝΑ Ευρώπης (NQ SEEBRIG) στο Αφγανιστάν και η ικανοποίηση των παρατηρήσεων, που καταγράφηκαν κατά την Επιχειρησιακή Αξιολόγηση της Ταξιαρχίας από το ΝΑΤΟ τον Οκτώβριο 2004».

3. «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας σχετικά με τη Διεξαγωγή Στρατιωτικών Ασκήσεων και Εκπαίδευσης και την Παροχή Υποστήριξης Φιλοξενούντος Εθνους». Ανάμεσα στα άλλα, προβλέπονται «διευκολύνσεις και απαλλαγές των ΕΔ από φόρους, δασμούς, διόδια, εισφορές και άλλες συναφείς χρεώσεις δεν βρίσκονται σε αντίθεση με τη νομοθεσία μας».

4. «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ της Κυβέρνησης της Ρουμανίας και της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας όσον αφορά στην παροχή Υποστήριξης Εθνους Υποδοχής για την Εκτέλεση Επιχειρήσεων και Ασκήσεων του ΝΑΤΟ».

Το έδαφος έχει στρωθεί από καιρό

Το πλαίσιο αυτό μέσα στο οποίο κινούνται τα παραπάνω, έχει εδώ και καιρό διαμορφωθεί για τη χώρα μας με τα κάθε λογής «μνημόνια συνεργασίας» με το ΝΑΤΟ. Υπενθυμίζεται ότι το 2009, η τότε κυβέρνηση της ΝΔ την τελευταία μέρα του κοινοβουλευτικού της βίου, ψήφισε στο Θερινό Τμήμα της Βουλής, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, το «Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την ευρωπαϊκή διοίκηση του ΝΑΤΟ (SHAPE)», μέσω του οποίου εδραιώνεται στο εσωτερικό της χώρας η επιβολή του ιμπεριαλιστικού «Δικαίου», διαμορφώνοντας έτσι και σε νομικό επίπεδο έναν ενιαίο ΝΑΤΟικό χώρο, όπως αυτό συντελείται και σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Εχουν προηγηθεί, ανάμεσα σε άλλα:

Η συμφωνία για την ετεροδικία των Αμερικανών με τη «Συνολική Τεχνική Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ» για τις βάσεις, που υπογράφηκε στις 13 Ιούνη 2001 από τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γ. Παπανδρέου και τον Αμερικανό ομόλογό του, Κ. Πάουελ. Η συμφωνία αυτή καθιερώνει γενικευμένη ετεροδικία για όλους τους Αμερικανούς που βρίσκονται με αποστολή στην Ελλάδα.
Η επικύρωση του μνημονίου για το ΝΑΤΟικό στρατηγείο «χαμηλής ετοιμότητας» HQ-NDC/GR, στη Θεσσαλονίκη (πρώην Γ΄ Σώμα Στρατού), το σχετικό «μνημόνιο κατανόησης» πέρασε από τη Βουλή στα μέσα Δεκέμβρη 2008 με τη συναίνεση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ. Η Ελλάδα, με τη συγκεκριμένη συμφωνία περί ίδρυσης και λειτουργίας του ΝΑΤΟικού επιτελείου στη Θεσσαλονίκη, αναλαμβάνει την υποχρέωση να φιλοξενεί στο έδαφός της πυρηνικά, βιολογικά και χημικά όπλα του ΝΑΤΟ για τις ανάγκες και τους σκοπούς των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.
Το μνημόνιο για τη λειτουργία του ΝΑΤΟικού Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στο χώρο της Βάσης της Σούδας, όπου το σχετικό μνημόνιο για τη λειτουργία του ψηφίστηκε από τη Βουλή το Σεπτέμβρη του 2008, από τους βουλευτές της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑ.Ο.Σ. Το συγκεκριμένο Κέντρο πολεμικής προετοιμασίας για τον «αντιτρομοκρατικό πόλεμο», καθώς και για αποστολές καθαρά κατασταλτικής δύναμης, λειτουργεί από το 2005, ενώ η αρχική συμφωνία έγινε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2003.
Τα δυο «μνημόνια κατανόησης», σχετικά με κέντρα εκπαίδευσης στρατιωτικών επιχειρήσεων σε αβαθή ύδατα, καθώς και δύο συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με τη Σλοβενία και την Αρμενία, που επικυρώθηκαν από τη Βουλή στις 15 Μάρτη 2011.

Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ - ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ «Εκταμιεύουν» τα νέα αντιλαϊκά μέτρα Μαζικές απολύσεις και λουκέτα στο δημόσιο, τρανταχτές ανατιμήσεις τιμολογίων σε πρώην ΔΕΚΟ, παραπέρα καρατόμηση κοινωνικών επιδομάτων κ.ά.


Τα ακόμη χειρότερα απέναντι στο λαό, μπαράζ από πρόσθετα μέτρα, πέρα και πάνω και αυτά που περιλαμβάνονται στο «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2011-2015» ετοιμάζεται να εξαπολύσει το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας. Με μοναδικό στόχο τη θωράκιση του εκμεταλλευτικού συστήματος, το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ) αποφάσισε το περασμένο Σάββατο την εκταμίευση της διαβόητης 5ης δόσης.
Ταυτόχρονα, η «έκθεση αξιολόγησης», η νέα «επικαιροποίηση» της σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης που δημοσιοποιήθηκε από την Κομισιόν, κάνει σαφείς αναφορές και σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, παραπέρα αύξηση των τιμολογίων στις συγκοινωνίες, λουκέτα σε πρώην ΔΕΚΟ, παραπέρα περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Ηδη από τώρα στρώνουν το χαλί και για τον επόμενο κύκλο απροκάλυπτων εκβιασμών σχετικά τόσο με την εκταμίευση της επόμενης δόσης από τα αρχικά δάνεια των 110 δισ. ευρώ, όσο και με τα νέα δάνεια που ετοιμάζουν για την «ανακύκλωση» των προηγούμενων και για παροχή πρόσθετης στήριξης στις μερίδες της πλουτοκρατίας.
Σε ό,τι αφορά στις αλλαγές στο δημόσιο, ο Γ. Μιχελάκης αναπαρήγαγε χτες σε δηλώσεις του δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο στην έκθεση της Κομισιόν υπάρχει σαφής αναφορά για απολύσεις μετά την ολοκλήρωση του ενός έτους που οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται στο καθεστώς της «εργασιακής εφεδρείας», σε αντίθεση δήθεν με το άρθρο 37 του εφαρμοστικού νόμου, που ψήφισε η ΝΔ, επειδή, όπως σημείωσε, απουσιάζει η λέξη «απόλυση». Στο διά ταύτα, ο εκπρόσωπος Τύπου επανέλαβε ότι η ΝΔ υποστηρίζει με συνέπεια το θεσμό της εργασιακής εφεδρείας και το μόνο που ζητά είναι «να έρθει στη Βουλή ο κ. Βενιζέλος και να δώσει εξηγήσεις για την πρωτοφανή αυτή παραπλάνηση της εθνικής αντιπροσωπείας»!
Τα βασικά σημεία της έκθεσης
Στην έκθεση της Κομισιόν επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα παρακάτω:
Διαπιστώνουν «καθυστερήσεις» στην «αναμόρφωση του μισθολογικού κόστους» και στο στόχο για μείωση των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα και τις πρώην ΔΕΚΟ. Το καθεστώς της λεγόμενης «εργασιακής εφεδρείας», που περιλαμβάνουν στο «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα», είναι ο προπομπός για την οριστική απόλυση. Η Κομισιόν σημειώνει ότι μετά τη 12μηνη «εφεδρεία» - με το 60% του προβλεπόμενου μισθού - θα πρέπει να βρεθεί άλλη αντίστοιχη θέση εργασίας. Είναι δηλαδή απόλυτα φανερός ο στόχος τους για μαζικές απολύσεις στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Μέσα στον Ιούλη, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα έχει ετοιμάσει και καταθέσει για ψήφιση από τη Βουλή το νομοσχέδιο για το κλείσιμο 6 πρώην ΔΕΚΟ. Μέχρι τα μέσα Αυγούστου μπαίνουν και τα πρώτα λουκέτα στους παρακάτω οργανισμούς: ΙΓΜΕ, Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ), Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ), Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού (ΟΔΔΥ), Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας, ΕΟΜΜΕΧ. Προδιαγράφουν επίσης τη συρρίκνωση της ΕΡΤ, τη συγχώνευση δεκάδων οργανισμών, το οριστικό κλείσιμο 40 μικρότερων οργανισμών. Η συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας προβλέπει τη σύνταξη αντίστοιχων καταλόγων με τους φορείς και επιχειρήσεις που θα κλείσουν το 2012.
Νέες ληστρικές ανατιμήσεις προδιαγράφουν για τα εισιτήρια του ΟΣΕ και του ΟΑΣΑ, τουλάχιστον 25%, από το α' τρίμηνο του 2013.
Μέχρι το Σεπτέμβρη θα έχουν ετοιμάσει το συνολικό σχέδιο για το σφαγιασμό σε όλα τα υπάρχοντα προγράμματα κοινωνικών παροχών.
Ο στόχος κυβέρνησης - τρόικας για τη συγκράτηση των δαπανών οφείλεται και στην «άτυπη στάση πληρωμών του δημοσίου», στις ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 6 δισ. ευρώ που σωρεύτηκαν στο α' τρίμηνο του 2011.
Ειδικά για τις τράπεζες, συστήνουν την πώληση μετοχικών πακέτων ακόμη και σε τιμές χαμηλότερες από τη χρηματιστηριακή, προκειμένου να ενισχύσουν τη διαθέσιμη ρευστότητά τους. Σε περίπτωση αστοχίας θα ενεργοποιήσουν, αποκλειστικά για τις ιδιωτικές τράπεζες, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δηλαδή τον πρόσθετο πακτωλό με τα 10 δισ. ευρώ που έχουν εγκρίνει για τη στήριξη του τραπεζικού κεφαλαίου.
Ερχονται κι άλλοι «εφαρμοστικοί»
«Βασική προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση της χώρας είναι να επικρατεί κλίμα ασφάλειας ως προς το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ε. Βενιζέλος, με αφορμή δημοσιεύματα για τα μέτρα που «εν αγνοία της Βουλής» περιλαμβάνονται στο «επικαιροποιημένο μνημόνιο». Απαντώντας στις αιτιάσεις της ΝΔ, ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «η Βουλή γνώριζε τα πάντα και τα κόμματα και οι βουλευτές τοποθετήθηκαν, μετά λόγου γνώσεως και επί των λεπτομερειών».
Στο μεταξύ, την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, εκτός του λεγόμενου στενού δημόσιου τομέα, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι αυτό αναφέρεται σαφώς στην τέταρτη επικαιροποίηση του μνημονίου που υπέγραψε από κοινού με την τρόικα. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Ηλ. Μόσιαλος επισήμανε ότι «στο στενό δημόσιο τομέα δεν προβλέπονται απολύσεις από το Σύνταγμα», αλλά έσπευσε να αποσαφηνίσει ότι «στον ευρύτερο δημόσιο τομέα τα διοικητικά συμβούλια των ΔΕΚΟ θα λάβουν τις αποφάσεις τους».
Ταυτόχρονα, επιβεβαίωσε ότι μέσα στον Αύγουστο (μέχρι τις 15, σύμφωνα με πληροφορίες) θα ψηφιστεί και δεύτερος εφαρμοστικός νόμος, με ανατροπές εστιασμένες στις εργασιακές σχέσεις, στο Ασφαλιστικό και στα μισθολογικά του δημοσίου, ενώ θα προβλέπει και κατάργηση δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών. Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κλείσιμο ΔΕΚΟ, ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο με προώθηση του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας και αλλαγές στο Ασφαλιστικό.
«Ο εφαρμοστικός νόμος ο πρώτος ήταν ένας από τους εφαρμοστικούς νόμους υλοποίησης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Πιθανώς, να υπάρχει και τρίτος και τέταρτος (...) ανάλογα με την εξέλιξη του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος (...) Ο πρώτος εφαρμοστικός νόμος αναφέρεται στις δράσεις γι' αυτή τη χρονιά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Σημαντική παρακαταθήκη η 48ωρη πανελλαδική απεργία


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν και στην Άρτα οι απεργιακές συγκεντρώσεις την Τρίτη 28 και Τετάρτη 29 Ιουνίου, με ιδιαίτερη συμμετοχή της νεολαίας.

Από τα μεσάνυχτα της 27ης Ιουνίου δόθηκε η μάχη της απεργίας στον «Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό» όπου οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τον Απρίλη και διεκδικούν τα δεδουλευμένα 5 έως και 6 μηνών.

Τρίτη 28 Ιουνίου:

Μαζική ήταν η συγκέντρωση εργαζομένων στο χώρο του ΕΚΑ το πρωί, όπου πραγματοποιήθηκαν ομιλίες και ακολούθησε πορεία που διέσχισε όλη σχεδόν την πόλη της Άρτας. Ανάμεσά τους βρέθηκαν και εργαζόμενοι του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με επίσχεση εργασίας καθότι παραμένουν απλήρωτοι για αρκετούς μήνες ενώ ταυτόχρονα αντιδρούν στο ενδεχόμενο συνένωσης τους με τον αντίστοιχο Συνεταιρισμό των Ιωαννίνων.

Από πλευρά στων εργαζομένων του Συνεταιρισμό χαιρετισμό έκανε στην συγκέντρωση, ως εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων η κ. Έφη Λουκά η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η πορεία και η τύχη του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας δεν είναι υπόθεση των εργαζομένων και των παραγωγών του, είναι υπόθεση του συνόλου του νομού της Άρτας, των κατοίκων και της οικονομίας της. Δεν μπορεί στο παρασκήνιο να συνεχίζεται το παζάρι του ξεπουλήματος του Συνεταιρισμού και να σιωπούν βουλευτές, Περιφερειάρχες και δήμαρχοι σα να μην συμβαίνει τίποτε! Τι άλλο παραγωγικό απέμεινε στο νομό;».

Από πλευράς του Εργατικού Κέντρου την κεντρική ομιλία στην συγκέντρωση έκανε ο γραμματέας Κώστας Παπασωτηρίου ο οποίος μεταξύ άλλων κάλεσε σε ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή και μαζικότερη αντίδραση τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους στην σημερινή, δεύτερη μέρα της απεργίας ώστε να μην εφαρμοστεί το μνημόνιο στην πράξη και να ακυρωθεί το πλαίσιο των αντιλαϊκών, σκληρών αντεργατικών μέτρων που προωθεί το μεσοπρόθεσμο.

Κλειστές παρέμειναν την Τρίτη 28 Ιουνίου και πολλές δημόσιες υπηρεσίες ανάμεσα στις οποίες τα ΕΛΤΑ, η Εφορία, η Αγροτική Τράπεζα, η Εθνική Τράπεζα, ενώ στο 50% ανήλθε η συμμετοχή στην πρώτη μέρα της απεργίας για τους εργαζόμενους στην Αρχαιολογία, στο 30% για τους εργαζόμενους στο Δήμο Αρταίων.


Τετάρτη 29 Ιουνίου:

Επίσης μαζική ήταν η κινητοποίηση την δεύτερη μέρα της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας. Οι ταξικές δυνάμεις από το πρωί ρίχτηκαν στη μάχη της περιφρούρησης στο υποκατάστημα Άρτας του ΙΚΑ και στα γραφεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Π.Ε. Άρτας.

Τα καταστήματα της Άρτας από το πρωί παρέμειναν κλειστά σε ποσοστό που άγγιξε το 100%, αλλά και σε αρκετές Δημόσιες Υπηρεσίες δεν εξυπηρετούνταν οι πολίτες αφού η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη στην απεργία και παρέμενε σε αυτές μόνο το προσωπικό ασφαλείας. Κλειστές ήταν από το πρωί και οι Τράπεζες χωρίς να εξαιρούνται και οι ιδιωτικές. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Άρτας Δημήτρη Γιαννούλη υπήρξε περιφρούρηση της απεργίας σε αρκετούς χώρους δουλειάς του Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα από το προηγούμενο βράδυ και από νωρίς το πρωί, ενώ μετά τη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του ΕΚΑ ομάδες εργαζομένων κινήθηκαν προς δημόσιες υπηρεσίες όπου προχώρησαν σε συμβολικές καταλήψεις.


Μεταξύ αυτών κατάληψη έγινε στο χώρο του Δημαρχείου μπροστά από το οποίο οι απεργοί έκλεισαν συμβολικά και το δρόμο, ενώ λίγο αργότερα αντιπροσωπεία τους επισκέφθηκε τον Δήμαρχο στο γραφείο του. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο πρόεδρος του ΕΚΑ Δημήτρης Γιαννούλης, ενώ στη συνάντηση μετείχε και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Αρταίων κύριος Κώστας Παπαϊωάννου. Ο Πρόεδρος του ΕΚΑ μεταξύ άλλων κατέθεσε στον Δήμαρχο Αρταίων Γιάννη Παπαλέξη το αίτημα να εξεταστούν και να εξαιρεθούν από την άμεση καταβολή των βεβαιωθέντων οφειλών προς το Δήμο Από το Δημόσιο Ταμείο οι άνεργοι ή οι απλήρωτοι εργαζόμενοι. Συγκεκριμένα το Εργατικό Κέντρο ζήτησε από τον δήμαρχο να υπάρξει κάποια ελαστικότητα σε σχέση με την βεβαίωση οφειλών που αφορούν ταφεία, κλήσεις, απλήρωτους γενικότερα λογαριασμούς προς το Δήμο, οι οποίες προσφάτως βεβαιώθηκαν στο Δημόσιο Ταμείο, για πολίτες που είτε έχασαν τη δουλειά τους, είτε εργάζονται, αλλά στο όνομα της οικονομικής κρίσης παραμένουν απλήρωτοι για μήνες.

Ιδιαίτερα σημαντική, αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν και η συμμετοχή της Επιτροπής Ειρήνης Άρτας, που συμμετείχε στην κινητοποίηση στο πλευρό των ταξικών δυνάμεων ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ, ΟΓΕ και με δικές της σημαίες στις απεργιακές συγκεντρώσεις, όσο και στις περιοδείες στους χώρους δουλειάς το προηγούμενο διάστημα, μπροστά στην απεργία.