Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

«Πυρετός» προετοιμασιών για να υψώσει ο λαός το ανάστημά του


Σε θέση μάχης βρίσκονται οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις ώστε η 48ωρη απεργία να ολοκληρωθεί με την εργατική τάξη να 'χει δώσει σοβαρά χτυπήματα στην αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, τρόικας και πλουτοκρατίας. Να δυναμώσει η οργάνωση του εργαζόμενου λαού ενάντια στις αποφάσεις που του περνούν θηλιά στο λαιμό. Γι' αυτό και τις λίγες μέρες που απομένουν πρέπει να παρθούν όλα τα μέτρα, να αξιοποιηθούν όλες οι μορφές δράσης, ώστε για δυο μέρες να «νεκρώσουν» όλοι οι τόποι δουλειάς από άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα.
Σε οργάνωση και αγώνα παντού ενάντια στα νέα βάρβαρα μέτρα καλεί το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας. Η Γραμματεία του Συντονιστικού καλεί τους μαθητές με εξορμήσεις σε γειτονιές, φροντιστήρια και άλλους χώρους που συγκεντρώνονται μαθητές να φτάσει παντού το κάλεσμα για συμμετοχή, μαζί με τους εργαζόμενους γονείς τους, στις απεργιακές συγκεντρώσεις με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ. «Τα νέα μέτρα είναι ταφόπλακα για το μέλλον μας», δηλώνουν οι μαθητές θυμίζοντας ότι κάποιοι από αυτούς αναγκάζονται να δουλεύουν παράλληλα με το σχολείο, για να βοηθήσουν στο σπίτι, ότι οι οικογένειές τους δεν τα βγάζουν πέρα, ότι δεν θα πάνε διακοπές και δεν θα μπορούν να σπουδάσουν εκεί που θέλουν. Στο κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία με το ΠΑΜΕ που έχουν ήδη απευθύνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, χτες προστέθηκε αυτό της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης ΑΕΙ.

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ - ΚΥΠΡΟΣ: Καλλιεργείται κλίμα έντασης με τις ΑΟΖ

«Να λάβει μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη σύγκρουση στην περιοχή» φέρεται να καλεί τον ΓΓ του ΟΗΕ ο νέος υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Αντάν Μανσούρ, με επιστολή του, στην οποία καταγγέλλει ότι η συμφωνία Κύπρου - Ισραήλ παραβιάζει την κυριαρχία του Λιβάνου. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», όπου αναφέρεται ότι μέσα στην επιστολή ο Μανσούρ επισημαίνει ότι ισραηλινο-κυπριακή συμφωνία για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) αποτελεί «απειλή γιατί παραβιάζει τη λιβανική κυριαρχία, βλάπτει τα οικονομικά συμφέροντα του Λιβάνου και υποσκάπτει την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή».

Κατά το δημοσίευμα πάντα, στην επιστολή αναφέρεται ότι το Ισραήλ πραγματοποιεί γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε περιοχή που «μπορεί να παραβιάζει τη λιβανική κυριαρχία». Ο «Φιλελεύθερος» ολοκληρώνει το ρεπορτάζ του, θυμίζοντας ότι Κύπρος και Λίβανος έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την ΑΟΖ, πριν από την αντίστοιχη συμφωνία Κύπρου - Ισραήλ, με αποτέλεσμα στην τελευταία να ληφθούν υπόψη τα συμφωνημένα με τη Βηρυτό, τα οποία απομένει να εγκριθούν από το λιβανικό κοινοβούλιο, κάτι που, μέχρι στιγμής, δεν είχε γίνει λόγω της ασταθούς πολιτικής κατάστασης στο Λίβανο.

Ενδιαφέρον έχει, πάντως, ότι δεν υπάρχουν αντίστοιχα εκτενή δημοσιεύματα στο Λίβανο ή στο Ισραήλ. Αντίθετα, στο λιβανικό Τύπο φιλοξενούνται ρεπορτάζ στη βάση φημολογίας ότι η «Χεζμπολλάχ» προετοιμάζεται, αν χρειαστεί, για πόλεμο με το Ισραήλ προκειμένου «να διαφυλάξει τα λιβανικά συμφέροντα και να απομακρύνει τις διεθνείς πιέσεις από τη Συρία».

Υπενθυμίζεται ότι η νέα λιβανική κυβέρνηση, που ανέλαβε μετά από μήνες διαβουλεύσεων, την περασμένη βδομάδα, στηρίζεται από την πολιτική συμμαχία υπό την σιιτική «Χεζμπολλάχ». Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι μόλις χτες η, κατά κύριο λόγο, αμερικανική ενεργειακή εταιρεία «Noble Energy», που έχει τεθεί επικεφαλής των γεωτρήσεων στο γιγάντιο κοίτασμα Λεβιάθαν στα ανοιχτά του Ισραήλ, είχε επαφές με την κυπριακή ηγεσία προκειμένου να καταληχθούν οι προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας τους.

Κινητοποίηση ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ για το ξεπούλημα του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας


Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί κατάληψη στο κτήριο της Αγροτικής Τράπεζας της Άρτας με πρωτοβουλία των τοπικών γραμματειών του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ, στην οποία συμμετείχαν και εργαζόμενοι του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας, που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους.

Τη στιγμή που τα κέρδη των τραπεζών σε περίοδο καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης αυξάνουν, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής ζούν καθημερινά τις δυσμενείς συνέπειες της ΚΑΠ και της πολιτικής προς όφελος της αύξησης της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, αποτέλεσμα της οποίας είναι και το ξεπούλημα στους ιδιώτες του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας.

ΕΕΔΥΕ: Καταγγέλλει τη νέα ελληνοϊσραηλινή άσκηση

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη ανησυχεί και καταγγέλλει την ελληνική κυβέρνηση για τη συνεχιζόμενη συνεκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Ισραήλ που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Θεσσαλία, μέχρι τις 30 Ιούνη, σε συνέχεια προηγούμενων που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Οκτώβρη στην Πελοπόννησο και στο Ιόνιο πέλαγος». Η άσκηση αποτελεί μέρος του προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας των δύο χωρών για το 2011 και σ' αυτή συμμετέχουν πέντε ελικόπτερα του Ισραήλ («Απάτσι AH-64D», «Saraf» και μεταφορικά «S-70A-55» «Yanshuf-3») καθώς και αντίστοιχες ελληνικές μονάδες της Αεροπορίας Στρατού και της Πολεμικής Αεροπορίας.

«Πρόκειται για ασκήσεις καθαρά πολεμικής προετοιμασίας κατά παλαιστινιακών στόχων, χωρίς να αποκλείονται και πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν χρησιμοποιώντας επιθετικά ελικόπτερα, απαιτώντας μυστικότητα των κινήσεων που παρά τις μεταξύ τους συμφωνίες, έχουν προκαλέσει το φόβο και την ανησυχία των κατοίκων, όπου αυτές πραγματοποιούνται» σημειώνει η ΕΕΔΥΕ και απαιτεί «τον άμεσο τερματισμό τέτοιου είδους ασκήσεων, τη μη συμμετοχή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στα ιμπεριαλιστικά σχέδια κατά των λαών της περιοχής και την άμεση επιστροφή όλων των στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται εκτός της χώρας.

Η ΕΕΔΥΕ τίμησε τον Γρηγόρη Πετρόπουλο

Πολιτικό μνημόσυνο προς τιμήν του Γρηγόρη Πετρόπουλου, οργανωτικού γραμματέα της ΕΕΔΥΕ μέχρι το θάνατό του, πριν από τρία χρόνια, οργάνωσε χτες το απόγευμα η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ. Ο Γρηγόρης Πετρόπουλος, που «έφυγε» αναπάντεχα τον Ιούλη του 2008 σε ηλικία 55 χρόνων, γεννήθηκε το 1953 και μεγάλωσε στη συνοικία της Γούβας. Για πάνω από 30 χρόνια συμμετείχε ενεργά στους λαϊκούς αγώνες από τις γραμμές του ΚΚΕ και πρωτοστάτησε στους αγώνες του φιλειρηνικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, όπου και έδωσε όλες του τις δυνάμεις μέσα από την ΕΕΔΥΕ.

Σπούδασε φυσικοθεραπευτής, ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και υπήρξε μαραθωνοδρόμος, κατακτώντας διακρίσεις σε πανελλήνιες και διεθνείς διοργανώσεις. Στα δύσκολα χρόνια της χούντας ως φοιτητής έδωσε δυναμικό «παρών» στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. Το 1976 οργανώθηκε στο ΚΚΕ και δούλεψε σε διαφόρους τομείς, ενώ ήταν και μέλος του Τμήματος Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης της ΚΕ του ΚΚΕ. Από το 1981 συμμετείχε στην ΕΕΔΥΕ, στην οποία εκλέχτηκε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και της Γραμματείας της. Από το 1992 και μέχρι το θάνατό του, ήταν οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, με ανεκτίμητη προσφορά σε όλη την Ελλάδα, αλλά και έξω από τα σύνορα. Παράλληλα, ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση και επί 21 χρόνια υπήρξε πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Φυσικοθεραπευτών.

Στη χτεσινή εκδήλωση, που έγινε στην αίθουσα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών, βασική ομιλήτρια ήταν η γενική γραμματέας της ΕΕΔΥΕ Βέρα Νικολαΐδου, η οποία, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Ο Γρηγόρης Πετρόπουλος δεν ήταν μόνο ακούραστος εργάτης του φιλειρηνικού μας κινήματος, δεν ήταν μόνο ο συναγωνιστής που κάλυπτε πολύπλευρα τα κενά και αντιμετώπιζε τις δυσκολίες στη δράση και την ανάπτυξη της ΕΕΔΥΕ, ήταν πάνω απ' όλα ο έμπειρος, ικανός, πειστικός και μαχητικός υπερασπιστής της φιλειρηνικής, αντιιμπεριαλιστικής πολιτικής των στόχων της ΕΕΔΥΕ και του ΠΣΕ».

Στην εκδήλωση, χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Ευάγγελος Μαχαίρας και ο νέος πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Σταύρος Τάσσος.

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

ΛΙΒΥΗ: Γκρίνια στο ΝΑΤΟ μετά τις απώλειες αμάχων

«Το ΝΑΤΟ θέτει στο στόχαστρο τους αμάχους επίτηδες» υποστήριξε, χτες, η λιβυκή ηγεσία, καταγγέλλοντας ότι έχει, ήδη, σκοτώσει 700 αμάχους σε σειρά αεροπορικών επιδρομών, για τις οποίες επιφυλάσσεται να προσκομίσει σειρά στοιχείων. Επίσης, στην ίδια ανακοίνωση, η λιβυκή ηγεσία κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι «έχει εκπονήσει σχέδια για να πλήξει τις κατοικίες όλων των παιδιών του συνταγματάρχη Καντάφι», συμπληρώνοντας ότι «η πληροφορία αυτή προκύπτει από υποκλοπή τηλεφωνικής συνδιάλεξης αξιωματούχων του ΝΑΤΟ».

Παρά το γεγονός ότι οι επικεφαλής της επιχείρησης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη Λιβύη προσπαθούν επισταμένα να υποβαθμίσουν τις καταγγελίες για απώλειες μεταξύ των αμάχων, επιλέγοντας να μιλήσουν «για πιθανότητα λαθών», χωρίς, όμως, να επιβεβαιώνουν τίποτε συγκεκριμένο, η γκρίνια έχει, ήδη, αρχίσει στους κόλπους του ΝΑΤΟ. Αρχής γενομένης από τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, σειρά αξιωματούχων επισημαίνουν ότι «αν υπάρξουν και άλλα θύματα μεταξύ αμάχων, τότε υποσκάπτεται το κύρος και ο στόχος της ΝΑΤΟικής επιχείρησης στη Λιβύη».

Η συγκεκριμένη «γκρίνια» βέβαια είναι σύμπτωμα και της κόπωσης που πολλοί αναλυτές επισημαίνουν στους κόλπους του ιμπεριαλιστικού οργανισμού τρεις μήνες μετά την έναρξη της επέμβασης, η οποία δεν έχει, μέχρι στιγμής, αποφέρει τα αναμενόμενα. Ταυτόχρονα, δεν καταγράφονται νέοι «πρόθυμοι» να συνεισφέρουν με χρήματα ή αεροσκάφη και η σχετική ανησυχία δεν μπορεί να καμφθεί από τις νέες διαβεβαιώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Κάμερον ότι τα στρατεύματα της χώρας του μπορούν να συνεχίσουν να συμμετέχουν στην επιχείρηση «για όσο χρειαστεί». Και όλα αυτά, την ημέρα που το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι «έχασε» στη Λιβύη ένα μη επανδρωμένο πανάκριβο αεροσκάφος παρακολούθησης.

Στο μεταξύ, στο Πεκίνο έφθανε, χτες, ο επικεφαλής του αντικαθεστωτικού του Μεταβατικού Συμβουλίου, προκειμένου, όπως ανακοινώθηκε από την κινεζική πλευρά, «ν' ανταλλαχθούν απόψεις για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο ζήτημα της Λιβύης το συντομότερο δυνατό γιατί ο λαός της χώρας έχει υποφέρει πολύ». Ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ επρόκειτο να συναντηθεί, καταρχάς, με τον υπουργό Εξωτερικών Γιανγκ Τζιετσί.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΙΣΡΑΗΛ: Προσομοίωση στόχων σε Ιράν και Παλαιστίνη

Μόνιμο χαρακτήρα αποκτά η συνεκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Ισραήλ και κυρίως οι ασκήσεις με τη χρήση μαχητικών αεροσκαφών και επιθετικών ελικοπτέρων. Σ' αυτό το πλαίσιο, βρίσκεται σε εξέλιξη κοινή στρατιωτική άσκηση Ελλάδας - Ισραήλ, που λαμβάνει χώρα από προχτές στη Θεσσαλία και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιούνη. Η άσκηση αποτελεί μέρος του προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας των δύο χωρών για το 2011 και σ' αυτή συμμετέχουν πέντε ελικόπτερα του Ισραήλ («Απάτσι AH-64D», «Saraf» και μεταφορικά «S-70A-55» «Yanshuf-3») καθώς και αντίστοιχες ελληνικές μονάδες της Αεροπορίας Στρατού και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι πτήσεις των μαχητικών ελικοπτέρων προκάλεσαν ανησυχία σε κατοίκους περιοχών της Θεσσαλίας, όπως προχτές το βράδυ στην Ελασσόνα. Η συγκεκριμένη άσκηση, για την οποία οι Ισραηλινοί κατά πάγια τακτική τους απαιτούν από τις ελληνικές στρατιωτικές αρχές να μην υπάρχει δημοσιοποίηση συγκεκριμένων στοιχείων πριν από τη διεξαγωγή της, είναι στο ίδιο πλαίσιο με την άσκηση «Morning Wind» που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβρη στην Πελοπόννησο και στο Ιόνιο Πέλαγος. Πρόκειται για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης μάχης, δηλαδή ασκήσεις καθαρά πολεμικής προετοιμασίας, όπως φαίνεται και από το σκηνικό που κάθε φορά στήνεται.

Περιλαμβάνουν επιχειρήσεις διάσωσης πληρωμάτων πολεμικών αεροσκαφών στο πολεμικό πεδίο αλλά και αεροπορική κάλυψη από μαχητικά αεροσκάφη. Ο χαρακτήρας αυτός των ασκήσεων καταδείχνει την ανάγκη της πολεμικής μηχανής του Ισραήλ, τόσο για προετοιμασία αποστολών κρούσης μεγάλων αποστάσεων, όπως το ενδεχόμενο πλήγμα κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, όσο και για καταδρομικές αποστολές σε κατοικημένες περιοχές με τη χρήση επιθετικών ελικοπτέρων, όπως καθημερινά πραγματοποιούν οι Ισραηλινοί κατά παλαιστινιακών στόχων.

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ: Αιματοκυλίζει αμάχους το ΝΑΤΟ



Αν και όχι ανοιχτά, το ΝΑΤΟ παραδέχτηκε, για πρώτη φορά, ότι έπληξε και κατοικημένες περιοχές, τόσο στην Τρίπολη όσο και σε γειτονικές πόλεις. Εκπρόσωπος της Βορειοατλαντικής συμμαχίας, κατά το σύνηθες, αναφέρθηκε σε «λάθη», αν και πρόκειται για «πλήγματα ακριβείας». Απέφυγε, όμως, επισταμένα να αναλάβει την ευθύνη για δύο πλήγματα (σε 24 ώρες) με θύματα αμάχους, που απέδειξαν το πραγματικό πρόσωπο της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη βορειοαφρικανική χώρα.
Οπως καταγγέλλουν οι λιβυκές αρχές, την Κυριακή, ΝΑΤΟικοί πύραυλοι έπληξαν τη συνοικία Αράντα, στην ανατολική Τρίπολη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά άμαχοι και χτες τα ξημερώματα έπληξαν συγκρότημα κατοικιών που ανήκει στο Κουάλιντι αλ Χάμιντι, μέλος του Επαναστατικού Διοικητικού Συμβουλίου και συνεργάτη του Καντάφι, στην πόλη Σορμάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 15 άμαχοι, μεταξύ αυτών και τρία παιδιά. Τα αιματηρά πλήγματα δεν είναι τα πρώτα που καταγγέλλουν οι λιβυκές αρχές.
Τη ίδια ώρα, στο προπύργιο των αντικαθεστωτικών, ο αντιπρόεδρος του Μεταβατικού Συμβουλίου Αμπντέλ Χάφεζ Γόγκα προειδοποιούσε ότι «αν δεν υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις οικονομικής βοήθειας μέχρι τα τέλη της βδομάδας, σταματά κάθε δραστηριότητα». Ο Γόγκα κατηγόρησε για «ασυνέπεια» τους δωρητές, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει φτάσει στη Βεγγάζη «ούτε σεντ από το ξεπάγωμα λιβυκών λογαριασμών που υποσχέθηκαν». Χτες, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν επιπλέον κυρώσεις «παγώνοντας» τη δραστηριότητα και έξι λιβυκών λιμανιών (πλην ανθρωπιστικής βοήθειας), χωρίς, όμως, να ξεκαθαριστεί πώς και πότε τα υπεσχημένα χρήματα θα φτάσουν στη Βεγγάζη.
Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι ο επικεφαλής του αντικαθεστωτικού Συμβουλίου Μαχμούντ Τζιμπρίλ μεταβαίνει σήμερα στην Κίνα, όπου θα έχει διήμερες επαφές, καθώς το Πεκίνο, μετά την αρχική αρνητική του στάση, έχει αρχίσει να έχει επαφές και με τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές στη Λιβύη, προσπαθώντας να διασφαλίσει τα συμφέροντά του απέναντι σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΚΙΝΑ: Συμφωνίες δισεκατομμυρίων δολαρίων

Στην Ουκρανία, για τριήμερη επίσημη επίσκεψη, βρίσκεται ο Πρόεδρος της Κίνας Χου Ζιντάου. Χτες παρέστη στην υπογραφή επιχειρηματικών συμφωνιών αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στους τομείς της ενέργειας, της τεχνολογίας, του εμπορίου, καθώς και σε άλλους, οι οποίοι θα αναπτύξουν τις διμερείς σχέσεις «σε ένα νέο επίπεδο στρατηγικού συνεταιρισμού», όπως είπε.
«Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή στις σχέσεις Ουκρανίας - Κίνας», δήλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος Βίκτορ Γιανούκοβιτς μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του. Μίλησε επίσης για την ανάγκη αύξησης των εξαγωγών ουκρανικών προϊόντων (τρόφιμα και σιτάρι) προς την Κίνα και εξέφρασε την ελπίδα για στενότερη συνεργασία στην κατασκευή αεροσκαφών, ενώ υποστήριξε πως το διμερές εμπόριο για φέτος αναμένεται να φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Απαγόρευση της κόκκινης σημαίας της ΕΣΣΔ

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ουκρανίας αποφάσισε προχτές την απαγόρευση της χρήσης της κόκκινης σημαίας με το σφυροδρέπανο της ΕΣΣΔ σε επίσημες επετειακές εκδηλώσεις για τη νίκη κατά του φασισμού, ακυρώνοντας ένα νόμο που είχε ψηφιστεί τον Απρίλη από το Κοινοβούλιο της χώρας. Ο συγκεκριμένος νόμος, που υπογράφτηκε και από τον Πρόεδρο της χώρας Βίκτορ Γιανούκοβιτς τον Μάη, επέτρεπε να υψώνεται η σοβιετική σημαία σε κυβερνητικά κτίρια σε επίσημες γιορτές, ιδιαίτερα στις εκδηλώσεις για την Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης, στις 9 Μάη.
Το δικαστήριο έκρινε ότι η σοβιετική σημαία, μολονότι έχει ιστορική σημασία, δεν αποτελεί επίσημο σύμβολο του κράτους και για αυτό δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται σε δημόσια κτίρια ή σε επίσημες εκδηλώσεις.
Μέλος μίας από τις εθνικιστικές οργανώσεις που είχαν επιτεθεί, την Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης, σε βετεράνους πολέμου, έκαψαν σοβιετικές σημαίες και βεβήλωσαν βασικά σύμβολα της νίκης κατά του φασισμού, έθεσε το ζήτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο υποστηρίζοντας πως η παρουσία σοβιετικών σημαιών δοξάζει το «απολυταρχικό σοβιετικό καθεστώς»...

Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Η πρόταση του ΠΑΜΕ για 48ωρη απεργία στην Ολομέλεια Διοικησης της ΓΣΕΕ



Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Διοικητικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ, στις 17/6/2011, ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός με ηγέτιδα δύναμη την ΠΑΣΚΕ, προσέφερε για άλλη μια φορά χέρι βοηθείας στην αντεργατική – αντιλαϊκή, πολιτική κυβέρνησης, κεφαλαίου, ΔΝΤ, ΕΕ. Παρά τους όποιους αντιμνημονιακούς και αντινεοφιλελεύθερους βερμπαλισμούς αναμάσησαν τα τρομοκρατικά και εκβιαστικά διλλήματα της κυβέρνησης της Τρόικας και των κεφαλαιοκρατών.

Στόχος τους η αποδοχή από την πλευρά των εργαζομένων στη λογική της συνεννόησης και της συμμετοχής στα βάρβαρα μέτρα που λεηλατούν τη ζωή τους. Πιο συγκεκριμένα :

Δια στόματος Γ. Παναγόπουλου η ΠΑΣΚΕ συμπαρατασσόμενη με την λογική της «συνευθύνης» για την αντιμετώπιση του «εξωτερικού χρέους» κάλεσε το λαό να αναλάβει το βάρος που του αναλογεί με την χαρακτηριστική φράση «ότι κανείς δεν δικαιούται να μένει απαθής στην τραγική δημοσιονομική κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα». Επιχείρησε να αποκρύψει τους πραγματικούς υπεύθυνους για τα δεινά που υφίσταται η εργατική, λαϊκή οικογένεια, που είναι η πολιτικό- οικονομική εξουσία των μονοπωλίων, επιρρίπτοντας ευθύνες και στο ταξικό εργατικό κίνημα.

Η ΠΑΣΚΕ με το σύνθημα «αυτό που χρειάζεται η χώρα αυτήν την στιγμή είναι η αλλαγή πολιτικής και όχι εκλογές» επιδιώκει να πείσει τους εργαζόμενους ότι με ένα άλλο διαχειριστικό μείγμα από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, οι εργαζόμενοι μπορούν να ωφεληθούν και να ευημερήσουν, συνεχίζοντας έτσι συνειδητά να καλλιεργεί επικίνδυνες αυταπάτες.

Η ΔΑΚΕ στην ίδια γραμμή πλεύσης διατύπωσε την αντίθεση της στις ιδιωτικοποιήσεις με κριτήριο όμως τη κερδοφορία των πρώην ΔΕΚΟ και την ούτως η άλλως λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Κουβέντα δεν είπαν για την διαχρονική τους συμφωνία με τις αποκρατικοποιήσεις. Παράλληλα υμνολογώντας το «κίνημα της πλατείας» προέτρεψε ουσιαστικά τους ανθρώπους του μόχθου να εκφράσουν τη αντίθεσή του στην εφαρμοζόμενη πολιτική με τη συμμετοχή τους σ’αυτό. Επομένως σε ανώδυνη κατεύθυνση για το σύστημα που αναπαράγει την φτώχεια, την ανεργία, κλπ μακριά από το οργανωμένο ταξικό κίνημα.

Η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ επαναδιατύπωσε τη θέση της περί αποτυχημένου μνημονίου συγκαλύπτοντας ότι ως στρατηγικό εργαλείο της άρχουσας τάξης πέτυχε τους στόχους του που είναι η λεηλασία των μισθών, των συντάξεων, των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Εξυμνώντας το κίνημα των λεγόμενων αγανακτισμένων με τη φράση « το κίνημα της πλατείας νίκησε τα συνδικάτα», εξέφρασε την απέχθεια της στην οργανωμένη ταξική πάλη και προσπάθησε να διαγράψει από την λαϊκή πείρα την τεράστια συνεισφορά του ΠΑΜΕ στους αγώνες τις κατακτήσεις των εργαζομένων την σημερινή συνειδητή αλλα και αυθόρμητη δράση των εργαζομένων.

Το ΠΑΜΕ επανάφερε με αποφασιστικότητα την πρόταση του για προκήρυξη 48ωρης Πανεργατικής Απεργίας με την κατάθεση του «μεσοπρόθεσμου προγράμματος» για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Η ΠΑΣΚΕ η ΔΑΚΕ ΚΑΙ Η ΑΠ αναγκάστηκαν κάτω από το γενικότερο κλίμα και την αποφασιστική στάση των ταξικών δυνάμεων να συμφωνήσουν.

Ούτε λεπτό χαμένο, τα Σωματεία, οι Επιτροπές Αγώνα, όλες οι οργανώσεις της εργατικής τάξης να παλέψουν σθεναρά στους χώρους δουλειάς, στις λαϊκές συνοικίες, για την επιτυχία της 48ωρης απεργίας και την αποτροπή ψήφισης του αντιλαϊκού εκτρώματος, την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με στόχο την αλλαγή των συσχετισμών σε συνδικαλιστικό επίπεδο και την αποτροπή αυτής της πολιτικής και των φορέων της.

«ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» ΤΟΥ FRONTEX

Μονιμοποιείται η παρουσία στην Ελλάδα του κατασταλτικού μηχανισμού FRONTEX (στρατιωτικο-αστυνομικός οργανισμός της ΕΕ που ελέγχει τα εξωτερικά της σύνορα, αποκλείοντας τους ανεπιθύμητους για το μεγάλο κεφάλαιο πρόσφυγες του ιμπεριαλισμού). Με ευθύνη των κυβερνήσεων και των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου, η χώρα χρησιμοποιείται πλέον ως μόνιμη έδρα μιας σειράς επιχειρήσεων. Μάλιστα, το ανθρωποκυνηγητό θα γίνεται με οργουελικά μέσα, όπως σκύλοι, υπερσύγχρονες κάμερες, ανιχνευτές χτύπων καρδιάς.
Το «Πρόγραμμα Εργασίας του FRONTEX για το 2011» κάνει ειδική αναφορά στην Ελλάδα και στη λειτουργία από 1/10/2010 του πρώτου περιφερειακού παραρτήματος του FRONTEX («Επιχειρησιακό Γραφείο»), που εδράζεται στον Πειραιά στα κεντρικά του Λιμενικού Σώματος. Οτι «αναμένεται να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων στα νοτιοανατολικά εξωτερικά σύνορα της ΕΕ». Αλλωστε τις προετοιμάζει, τις συντονίζει, αξιολογεί τα αποτελέσματά τους. Ταυτόχρονα, καταγράφει τις επιχειρήσεις που γίνονται με επίκεντρο την Ελλάδα:
Οι επιχειρησιακές δραστηριότητες στην ελληνοαλβανική μεθόριο ενσωματώνονται στην Κοινή Επιχείρηση (σ.σ. έτσι ονομάζει όσες επιχειρήσεις γίνονται με την παρουσία στελεχών του FRONTEX, όπως και συνοριοφυλάκων από άλλα κράτη - μέλη) «Neptune». Μέχρι πρότινος ήταν κομμάτι του χερσαίου σκέλους της Κοινής Επιχείρησης «Poseidon».
«Επέκταση του χερσαίου σκέλους της ΚΕ «Poseidon» 2011 ως μόνιμης επιχείρησης στα χερσαία ελληνοτουρκικά και βουλγαροτουρκικά σύνορα».
Η θαλάσσια ΚΕ «Ηermes» (διοργανωνόταν συνεχώς από το 2007 για την επιτήρηση των ιταλικών θαλασσών, γενικά της κεντρικής Μεσογείου) αντικαθίσταται από ΚΕ στο Ιόνιο με την κωδική ονομασία «Aeneas». Εκτυλίσσεται στο διάστημα Ιούνης - Οκτώβρης 2011 με φιλοξενούσες χώρες Ελλάδα και Ιταλία.
Παρακάτω διευκρινίζεται ότι τόσο το χερσαίο, όσο και το θαλάσσιο σκέλος της «Poseidon» θα εφαρμόζονται «μόνιμα». Το θαλάσσιο με φιλοξενούσα χώρα την Ελλάδα, παρουσία εδώ «ειδικών» του FRONTEX, και χρησιμοποιούμενα μέσα γρήγορα σκάφη, εναέρια και άλλα μέσα επιτήρησης. Το χερσαίο με φιλοξενούσες χώρες Ελλάδα και Βουλγαρία, με τουλάχιστον 350 στελέχη του FRONTEX, «ειδικούς» στην επιτήρηση συνόρων. Με εξοπλισμό, όπως οχήματα εφοδιασμένα με θερμικές κάμερες (εντοπίζουν κυνηγημένους στο σκοτάδι με βάση τη θερμότητα που εκπέμπει το ανθρώπινο σώμα), φορητές θερμικές κάμερες, διόπτρες νυκτός, ομάδες σκύλων!
Για την επαναπροώθηση όσων συλλαμβάνουν έχουν το Πρόγραμμα «Attica». Με περίοδο εφαρμογής από Μάρτη ως Δεκέμβρη 2011, έδρα πάντα την Ελλάδα, «Γραφείο Συντονισμού Επιστροφών» στην Αθήνα και σημεία επαναπροώθησης στα ελληνοτουρκικά σύνορα καθοριζόμενα «ανάλογα με τις επιχειρησιακές ανάγκες».
Εξάλλου σε εφαρμογή έως το 2013 είναι το Πρόγραμμα επιτήρησης «Pulsar» των διεθνών αεροδρομίων της ΕΕ για εντοπισμό όσων προσπαθούν να εισέλθουν αεροπορικώς. Στελέχη του FRONTEX στέλνονται και αναλαμβάνουν δράση στα κράτη - μέλη συντονίζοντας τέσσερις ΚΕ («Hubble, Meteor, Mizar, Hammer») που εκτείνονται από Φλεβάρη ως Νοέμβρη 2011.
Υπάρχει και το Πρόγραμμα «Pluto» που αφορά κυρίως ελέγχους στα τελωνεία στα χερσαία σύνορα. Η Ελλάδα εμφανίζεται ανάμεσα στις φιλοξενούσες χώρες για τη σχετιζόμενη ΚΕ «Neptune». Χρησιμοποιούνται θερμικές κάμερες, φορητές θερμικές κάμερες, διόπτρες νυκτός, ανιχνευτές χτύπων καρδιάς (!) προφανώς για να εντοπίζουν όσους κρύβονται σε φορτηγά κι άλλα οχήματα, σκύλοι (για την ίδια βρωμοδουλειά) με τους χειριστές τους.

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Πολιτικό μνημόσυνο για τον Γρ. Πετρόπουλο



Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ, τιμώντας τη μνήμη του Γρηγόρη Πετρόπουλου, οργανωτικού γραμματέα της ΕΕΔΥΕ μέχρι το θάνατό του, καλεί στο πολιτικό μνημόσυνο για τα 3 χρόνια από τον απρόσμενο θάνατό του, την Τετάρτη 22 Ιούνη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος)

Η νέα Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ

Συνεδρίασε χτες η νέα Γραμματεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), για πρώτη φορά μετά το 16ο Συνέδριό της. Πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ αναδείχτηκε ο Σταύρος Τάσσος, σεισμολόγος - ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Γενική γραμματέας, η Βέρα Νικολαΐδου, αντιπρόεδροι ο Γιώργος Λαμπράκης, γιος του δολοφονημένου αγωνιστή της ειρήνης, και ο Νίκος Ζώκας. Οργανωτικός γραμματέας η Ελένη Παπαδοπούλου και οικονομικοί υπεύθυνοι η Αγγελική Σαμούρη και ο Γιάννης Αντωνίου. Μέλη της Γραμματείας αναδείχτηκαν οι Ηρακλής Τσαβδαρίδης, Νίκος Ζαχαρόπουλος, Χρήστος Μαργανέλης και Ευγενία Παναγιωτοπούλου.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Επιχαίρει για το ρόλο της στο ΝΑΤΟ «Οργανισμό ασφάλειας» χαρακτήρισε τη λυκοσυμμαχία ο υπουργός Αμυνας, ενημερώνοντας χτες τη Βουλή

Για την εξειδίκευση της νέας δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ, που συζητήθηκε και καταλήχθηκε την προηγούμενη βδομάδα στη σύνοδο υπουργών Αμυνας της λυκοσυμμαχίας στις Βρυξέλλες, ενημέρωσε χθες την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής ο αρμόδιο υπουργός Ε. Βενιζέλος. Η νέα δομή κατά τον υπουργό, είναι πιο λιτή και προσαρμοσμένη στα νέα δημοσιονομικά δεδομένα των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ και προωθεί την ενιαία δομή διοίκησης των δυνάμεών του πέρα από τα εθνικά σύνορα των χωρών - μελών στο πλαίσιο ενός ενοποιημένου επιχειρησιακού χώρου.

Οι βασικές αλλαγές που αποφάσισε η σύνοδος των υπουργών του ΝΑΤΟ, είναι οι εξής:

Καταργείται το Αεροπορικό Στρατηγείο της Σμύρνης (CC Air) και αντικαθίσταται από ένα Χερσαίο Στρατηγείο, επίσης στη Σμύρνη, που μεταφέρεται από την Ισπανία.
Το μοναδικό πλέον Αεροπορικό Στρατηγείο (CC Air) θα εδρεύει στη Γερμανία (Ramstein), ενώ το μοναδικό Ναυτικό Στρατηγείο (CC MAR) θα εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο (Northwood).
Στον αεροπορικό τομέα, παραμένουν δύο μόνο CAOC (από τα επτά υφιστάμενα), αυτά του Uedem (Γερμανία) και της Torrejοn (Ισπανία), ενώ το Αναπτυσσόμενο Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων μεταφέρεται από την Ολλανδία (Millingen) στην Ιταλία (Poggio Renatico).

Οπως είπε ο Ε. Βενιζέλος, το ΝΑΤΟ αποκτά νέα χαρακτηριστικά και εναρμονίζεται με τις αλλαγές που έγιναν παγκόσμια τα τελευταία χρόνια, ενώ όπως ανέφερε, έχει πολιτικοστρατιωτικά χαρακτηριστικά και είναι ένας «οργανισμός ασφάλειας» και όχι μόνο άμυνας, που σκοπό έχει να προλαμβάνει αλλά και να αντιμετωπίζει κρίσεις ανά τον κόσμο. Επιβεβαίωσε δηλαδή το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, το οποίο προβλέπει «προληπτικές» επεμβάσεις όπου γης, με το πρόσχημα ότι απειλείται η σταθερότητα μιας χώρας από την παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα.

Κατά τον υπουργό λόγω και της οικονομικής κρίσης έχει αποφασιστεί η μείωση του κόστους λειτουργίας του ΝΑΤΟ και επανέλαβε ότι μόνο πέντε χώρες της συμμαχίας (ανάμεσά τους και η Ελλάδα) ξοδεύουν πάνω από το 2% του ΑΕΠ για τις πολεμικές δαπάνες. Με βάση τη νέα δομή, είπε, πλέον τα στατικά επιτελεία δεν έχουν μεγάλη σημασία και θα συγκροτούνται κατά περίπτωση όπως έγινε στην περίπτωση της Λιβύης.

Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

«Ευλογία» η μετανάστευση


Με τη «γλώσσα» της πλουτοκρατίας μιλάνε ανοιχτά πλέον τα κυβερνητικά στελέχη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήρισε ευλογία για τον τόπο τη μετανάστευση των νέων στο εξωτερικό, θυμίζοντας παρόμοια ανατριχιαστική ρήση πολιτικού ηγέτη της ΕΡΕ στη δεκαετία του 1960. Μιλώντας στον «Φλας» ο Γ. Πεταλωτής είπε χαρακτηριστικά: «Και οι νέοι μας, οι οποίοι έχουν εξαιρετικό πρόβλημα όταν η ανεργία, ειδικά στους νέους έχει χτυπήσει πραγματικά στα ύψη, έχει πιάσει ταβάνι, πραγματικά βλέπουμε νέους ανθρώπους με πολλά προσόντα, που δεν ήταν της εποχής μας, με τα μεταπτυχιακά τους, τα διδακτορικά τους, πολλές ξένες γλώσσες, εξειδικευμένους σε συγκεκριμένα συστήματα, να αναλογίζονται "τι κάνουμε τώρα;". Να φεύγουν στο εξωτερικό, και κατ' εμέ αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό(!), εφόσον δε γίνεται από άμεση αναγκαιότητα, αλλά απλώς θέλω να πω ότι υπάρχουν νέοι με κινητικότητα που πηγαινοέρχονται και βλέπουν τα ρεύματα και τους συλλογισμούς οι οποίοι επικρατούν».
Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση ενθαρρύνει τη μετανάστευση των νέων στο εξωτερικό, ως την καλύτερη λύση στο πρόβλημα της ανεργίας που έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Ταυτόχρονα όμως η παραπάνω δήλωση του εκπροσώπου αποτελεί τρανή ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης να μειώσει έστω και λίγο στο ορατό μέλλον το πρόβλημα της ανεργίας. Ομως η ανεργία είναι σύμφυτη με το καπιταλιστικό σύστημα και την παράγει είτε είναι σε ύφεση είτε σε ανάπτυξη. Δεν μπορεί λοιπόν να αντιμετωπιστεί παρά μόνο με την ανατροπή του.

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Ακόμα πιο επιθετικό και επικίνδυνο το ΝΑΤΟ - Οριστικοποιήθηκε στις Βρυξέλλες η νέα δομή διοίκησης της λυκοσυμμαχίας

Ακόμα πιο επιθετικό και ετοιμοπόλεμο δηλώνει το ΝΑΤΟ, με την εφαρμογή της νέας δομής διοίκησης των δυνάμεών του, που αποφασίστηκε προχτές το βράδυ στις Βρυξέλλες, στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας των χωρών μελών του. Το νέο σχήμα διοίκησης της λυκοσυμμαχίας, είναι στη βάση του νέου στρατηγικού δόγματος που αποφασίστηκε τον περασμένο Νοέμβρη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα και προωθεί την ενιαία δομή διοίκησης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων πέρα από τα εθνικά σύνορο των χωρών μελών του, μέσα στο πλαίσιο ενός ενοποιημένου επιχειρησιακού χώρου.


Στη Σύνοδο αυτή πήρε μέρος και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευ. Βενιζέλος. Σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε χτες, αναφέρεται ότι «οι υπουργοί Αμυνας αποφάσισαν το γεωγραφικό προσδιορισμό των Στρατηγείων και των άλλων επιτελικών οντοτήτων της Νέας Δομής Διοίκησης του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Λισαβόνας του περασμένου Νοεμβρίου. Η Νέα Δομή Διοίκησης είναι πιο λιτή και προσαρμοσμένη στα νέα δημοσιονομικά δεδομένα όλων των κρατών μελών της Συμμαχίας».

Οι βασικές αλλαγές που επέρχονται, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι οι εξής:
Καταργείται το Αεροπορικό Στρατηγείο της Σμύρνης (CC Air) και αντικαθίσταται από ένα Χερσαίο Στρατηγείο, επίσης στη Σμύρνη, που μεταφέρεται από την Ισπανία.
Το μοναδικό πλέον Αεροπορικό Στρατηγείο (CC Air) θα εδρεύει στη Γερμανία (Ramstein), ενώ το μοναδικό Ναυτικό Στρατηγείο (CC MAR) θα εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο (Northwood).
Στον αεροπορικό τομέα, παραμένουν δύο μόνο CAOC (από τα επτά υφιστάμενα), αυτά του Uedem (Γερμανία) και της Torrejοn (Ισπανία), ενώ το Αναπτυσσόμενο Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων μεταφέρεται από την Ολλανδία (Millingen) στην Ιταλία (Poggio Renatico).

Από την ελληνική πλευρά προβάλλεται το γεγονός ότι απομακρύνεται το Αεροπορικό Στρατηγείο της Σμύρνης, που ως γνωστόν εμπλεκόταν στα ζητήματα του επιχειρησιακού ελέγχου στο Αιγαίο. Ωστόσο, σκόπιμα αποκρύβεται ότι σε κάθε περίπτωση, η ουσία αναφορικά με τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο, που στηρίζονται από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, σε τίποτα δεν αλλάζει, αφού το πρόβλημα περνάει πιο σθεναρά στα κεντρικά ΝΑΤΟικά όργανα, το οποία ελέγχουν τον ενιαίο επιχειρησιακό χώρο των ΝΑΤΟικών χωρών και κατά περίπτωση αναθέτουν την επιχειρησιακή ευθύνη.

Μάλιστα στην ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας προβάλλεται και το γεγονός ότι «στην ενοποιημένη στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ, εκτός από τις οντότητες της Δομής Διοίκησης περιλαμβάνονται και αυτές της Δομής Δυνάμεων, στις οποίες η Ελλάδα μετέχει με το CAOC της Λάρισας, το NDC-GR (Γ' Σώμα Στρατού - Θεσσαλονίκη) και το Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής (Χανιά). Σημειώνεται ότι το CAOC Λάρισας θα λειτουργεί υπό μόνιμη ελληνική διοίκηση και όχι με εναλλαγή Ελληνα και Τούρκου διοικητή, όπως είχε συμφωνηθεί από τη χώρα μας στις αρχές του 2009».

Δηλαδή, παρόλο που το Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στη Λάρισα (CAOC-7) δε θα λειτουργεί ως τμήμα της ΝΑΤΟικής δομής, θα συνεχίσει να λειτουργεί στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και συνολικά των Ενόπλων Δυνάμεων στο ΝΑΤΟικό ιμπεριαλιστικό οικοδόμημα.

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Ανακοίνωση της Επιτροπής Ειρήνης Άρτας με αφορμή τη συνεκπαίδευση στρατιωτικών τμημάτων Ελλάδας και ΗΠΑ στο Δροσάτο Κιλκίς

Η νέα άσκηση διεξάγεται σε μια περίοδο που κλιμακώνονται οι λαϊκές αντιδράσεις στην κυρίαρχη πολιτική. Δείχνει ξεκάθαρα τον επικίνδυνο, για τα λαϊκά συμφέροντα, προσανατολισμό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ εκτρέπονται από το ρόλο του υπερασπιστή των συνόρων και της άμυνας της χώρας και στρέφονται κατά του λαϊκού κινήματος, αναγορεύοντάς το σε εχθρό.

Ταυτόχρονα η νέα άσκηση αποτελεί προάγγελο της έντασης της εμπλοκής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για επεμβάσεις και πολέμους, με δεδομένο ότι σήμερα εκτός συνόρων υπηρετούν πάνω από 2.500 στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με ετήσιο κόστος άνω των 300 εκατ. ευρώ. Χρήματα, που οι κυβερνήσεις της χώρας στερούν διαχρονικά από τον ελληνικό λαό, μειώνοντας δραματικά τις δαπάνες για μισθούς και συντάξεις, Υγεία, Περίθαλψη και Πρόνοια, Παιδεία, Πολιτισμό και Αθλητισμό.

Κοινός παρονομαστής αυτών των ασκήσεων και αποστολών είναι το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, που αντιμετωπίζει όλο τον πλανήτη σαν ενιαίο επιχειρησιακό χώρο. Αυτό είναι το δόγμα και του ελληνικού στρατού, παρά τις κατά καιρούς περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών παραγόντων. Μοναδικό μέλημα των κυβερνήσεων και των κομμάτων της πλουτοκρατίας, η υπεράσπιση των συμφερόντων του ελληνικού κεφαλαίου, το καλύτερο πλασάρισμά του στη διεθνή σκακιέρα.

Η Επιτροπή Ειρήνης Άρτας καταγγέλλει την κυβέρνηση και καλεί το λαό και τη νεολαία να εντείνουν την πάλη για επιστροφή των ελληνικών δυνάμεων από τα ιμπεριαλιστικά μέτωπα, για απεμπλοκή από τα ιμπεριαλιστικά δόγματα και αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Η πάλη αυτή του φιλειρηνικού κινήματος πρέπει να αποτελέσει μέρος της πάλης του λαού μας για απόκρουση της επίθεσης στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, στο βιοτικό επίπεδο του λαού και της νεολαίας μας.

Συγκροτήθηκε η νέα Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ

Συγκροτήθηκε σε σώμα η νέα Γραμματεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη. Νέος πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταύρος Τάσσος και γενική γραμματέας η Βέρα Νικολαΐδου, βουλευτής του ΚΚΕ και αντιπρόεδρος της Βουλής. Ο επί σειρά ετών πρόεδρος Ευάγγελος Μαχαίρας ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ από το 16ο Συνέδριό της που έγινε στα τέλη Μάη στην Αθήνα.

Ανακοίνωση - Κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης Άρτας για την απεργία στις 15 Ιούνη

ΣΤΙΣ 15 ΙΟΥΝΗ ΝΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ!
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ ΣΤΙΣ 10πμ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΤΑΣ!


Η Επιτροπή Ειρήνης Άρτας καλεί τους εργαζόμενους, τους νέους, τις γυναίκες, όλο τον αρτινό λαό να δώσει άμεση απεργιακή απάντηση στο πλευρό των ταξικών δυνάμεων ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ, ΟΓΕ στις 15 Ιούνη και ο αγώνας να κλιμακωθεί με νέα γενική απεργία την πρώτη μέρα που το νομοσχέδιο - λαιμητόμος θα συζητηθεί στη Βουλή.

Να μην επιτρέψουμε να ενταφιαστεί το οχτάωρο, να καταργηθούν οι συλλογικές συμβάσεις. Να αντισταθούμε στην ιδιωτικοποίηση των πρώην ΔΕΚΟ, στην παράδοση του δημόσιου πλούτου στους μονοπωλιακούς ομίλους. Οι εργάτες και οι εργάτριες, οι υπάλληλοι να μην επιτρέψουν την εξαθλίωση των ανέργων, τις περικοπές στις συντάξεις, τη νέα φοροαφαίμαξη, την καρατόμηση των κοινωνικών επιδομάτων.

Οι ίδιοι εργαζόμενοι να συζητήσουν για το χαρακτήρα των μέτρων και κυρίως να πάρουν θέση για το τι πρέπει να κάνουν, ποια είναι η πραγματική διέξοδος προς όφελός τους στη σημερινή κατάσταση. Γιατί παρά τον υπονομευτικό ρόλο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, παρά τον καταιγισμό προπαγάνδας και εκβιασμών από την αστική τάξη, τα όργανά της και την κυβέρνηση, παρά τις εκστρατείες εγκλωβισμού τους, μια μεγάλη μάζα εργαζομένων προβληματίζεται, αγανακτεί, αναζητά λύσεις.

Κι εδώ το ΠΑΜΕ μπορεί να παρέμβει αποφασιστικά. Απόδειξη γι' αυτό είναι και η επιτυχία που είχε η πανελλαδική απεργία στις 2 Ιούνη, που προκήρυξαν και υλοποίησαν οι δύο ταξικές Ομοσπονδίες Τύπου και Χάρτου και Τροφίμων - Ποτών, για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας. Το γεγονός ότι χιλιάδες εργάτες των δύο κλάδων απήργησαν και δεκάδες εργοστάσια δε λειτούργησαν, ότι μέσα σε συνθήκες κρίσης έγινε μια τέτοια απεργία δείχνει τις δυνατότητες που υπάρχουν. Επιβεβαιώνει ότι με καθαρή αγωνιστική κατεύθυνση, με σχέδιο, με επιμονή, με γραμμή συσπείρωσης των εργατών, το ταξικό κίνημα μπορεί να πείθει, μπορεί να κινητοποιεί, μπορεί να μάχεται. Μπορεί να εμπνέει την εργατική τάξη και στις πιο κρίσιμες αναμετρήσεις που έρχονται.

Ανακοίνωση της Επιτροπής Ειρήνης για τη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με την Ιστορία των Βαλτικών χωρών

Η Επιτροπή Ειρήνης Άρτας καταγγέλει στον αρτινό λαό το αντικομμουνιστικό παραλήρημα που εκτυλίχθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με αφορμή την «επέτειο» των «εκτοπίσεων πολιτών των Βαλτικών χωρών» από τη σοβιετική εξουσία το 1941, τη διαστροφή δηλαδή της Ιστορίας με την εξύμνηση όλων των φασιστικών στοιχείων και των συνεργατών του ναζισμού στις χώρες αυτές. Η σχετική συζήτηση που έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, επιβεβαιώνει την εκτίμηση του ΚΚΕ, ότι η ΕΕ εντείνει την αντικομμουνιστική της εκστρατεία, όσο η καπιταλιστική κρίση εξελίσσεται, όσο βαθαίνουν οι δυσκολίες της αστικής διαχείρισης σε μια σειρά κράτη - μέλη της, όσο οι δυνατότητες της αστικής τάξης να χειραγωγεί την εργατική τάξη δεν είναι οι ίδιες με παλιότερα.

Παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η χυδαία αντικομμουνιστική εκστρατεία, στην οποία πρωτοστατούν η ΕΕ, οι αστικές κυβερνήσεις και γενικότερα τα κόμματα του κεφαλαίου, δε στοχεύει μόνον τις μνήμες και τις συνειδήσεις των εργαζομένων στις Βαλτικές χώρες και την αντίδρασή τους στη δεινή οικονομική και κοινωνική κατάσταση που τους έριξε η ανατροπή του σοσιαλισμού και η παλινόρθωση του καπιταλισμού. Στο στόχαστρο της αντικομουνιστικής αναθεώρηση της Ιστορίας είναι συνολικά οι μνήμες και οι συνειδήσεις όλων των λαών. Και πρώτα απ' όλα των νεότερων γενεών, οι οποίες δεν έχουν ζώσα μνήμη του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε, της κολοσσιαίας προσφοράς του στην ανθρωπότητα, στους αγώνες των εργαζομένων απανταχού της Γης για δικαιώματα και ελευθερίες, στην πάλη των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων ενάντια στον ιμπεριαλιστικό ζυγό, στις επεμβάσεις, στους πολέμους.

Οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια υποταγής των εργαζομένων, στη στρατηγική επιδίωξη των μονοπωλίων να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, να εμποδίσουν την ανασύνταξη του ταξικού εργατικού κινήματος, τη λαϊκή αντεπίθεση. Αναπόσπαστο στοιχείο του αντιλαϊκού αυτού πολέμου είναι ο χυδαίος αντικομμουνισμός, η διαστρέβλωση της Ιστορίας, η κατασυκοφάντηση της σοσιαλιστικής εξουσίας, των κατακτήσεων της εργατικής τάξης στη Σοβιετική Ενωση, του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Στόχος τους είναι να εμπεδώσουν στη λαϊκή συνείδηση ότι το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα είναι αιώνιο. Την ίδια στιγμή, δείχνει και το βαθύ φόβο της αστικής τάξης μπροστά στην αναπότρεπτη ιστορική αναγκαιότητα της κατάργησης του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος, της αντικατάστασής του από τον ανώτερο σοσιαλιστικό - κομμουνιστικό κοινωνικοοικονομικό σχηματισμό που έχει στο επίκεντρό του τον άνθρωπο και την ικανοποίηση των διαρκώς διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών. Το φάντασμα του κομμουνισμού δεν έπαψε ποτέ να πλανιέται πάνω από την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο. Ο 21ος αιώνας θα είναι η εποχή νέων, μεγάλων, νικηφόρων σοσιαλιστικών επαναστάσεων

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

ΟΧΙ στις ιμπεριαλιστικές μηχανορραφίες στο Σουδάν

Οι πρόσφατες ένοπλες συγκρούσεις στο Αμπγέι, η εισβολή των στρατευμάτων του Βορείου Σουδάν και οι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους δείχνουν πόσο αβάσιμοι ήταν οι πανηγυρισμοί των ΗΠΑ και της ΕΕ μετά το δημοψήφισμα για την απόσχιση του Νοτίου τμήματος της χώρας στις 9 του Γενάρη. Αποδείχτηκε για άλλη μια φορά ότι η ιμπεριαλιστική ειρήνη είναι εξίσου αιματηρή με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Είναι προφανές ότι Βορράς και Νότος, στην τροχιά των ιμπεριαλιστών και θύματα του ανταγωνισμού των δυνάμεων αυτών και της πολιτικής του διαίρει και βασίλευε, δύσκολα θα μπορέσουν να αποφύγουν μια ευθεία σύγκρουση. Το πετρέλαιο, τα κοιτάσματα χρυσού, χαλκού και ουράνιου που διαθέτει το Αμπγέι είναι αυτό που εδώ και 20 χρόνια επιχειρούν να εκμεταλλευτούν με διάφορα προσχήματα ποικίλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Πότε ως "μεσολαβητές της ειρήνης", πότε ως πολέμιοι της Αλ Κάιντα, πότε ως "επενδύτες" ή ως "εγγυητές της αυτοδιάθεσης των λαών". Αυτός ο ανταγωνισμός ευθύνεται για την έκρυθμη κατάσταση και για τον κίνδυνο ενός νέου, ακόμα πιο αιματηρού εμφύλιου πολέμου αφού τώρα θα υπάρχει άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, όπως φαίνεται να επιδιώκουν οι ευρωενωσιακές δυνάμεις μετά και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Λιβύη.

Είναι επιτατική η ανάγκη να τεθεί τέρμα σε κάθε ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Σουδάν, σε κάθε πράξη εχθρότητας και αντιπαράθεσης μεταξύ του Βορρά και του Νότου.

Μόνον εάν ο λαός του Σουδάν στο Νότο και στο Βορρά πάρει την τύχη στα χέρια του και παλεύοντας από κοινού ενάντια στους ιμπεριαλιστές και στους τοπικούς υποστηρικτές τους θα μπορέσει να αποτρέψει τον πόλεμο, θα γίνει κύριος του φυσικού πλούτου για μια ανάπτυξη προς όφελος του λαού και των σύγχρονων αναγκών

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ 16ΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ Ε.Ε.Δ.Υ.Ε ΑΘΗΝΑ 28-29 ΜΑΗ 2011

ΚΙΝΗΜΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΔΥΝΑΤΟ
ΕΝΑΝΤΙΑ στους ΑΔΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

Το 16ο Συνέδριο της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), που πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή 252 αντιπροσώπων από 66 Επιτροπές Ειρήνης από όλη την Ελλάδα στην Αθήνα στις 28&29 Μάη 2011, διαπιστώνει:

Α. Ο ελληνικός λαός, η ανθρωπότητα ολόκληρη, σε περίοδο καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, βιώνουν την κλιμακούμενη, αχαλίνωτη επιθετικότητα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις ΗΠΑ, την ΕΕ, τη Ρωσία οξύνονται. Στο κυνήγι του κέρδους, του ελέγχου και του μοιράσματος των αγορών συμμετέχουν και νέες δυνάμεις όπως η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία. Σ’ αυτό το πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών κινούνται οι ελληνικές κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα που τις στηρίζουν, μέσα και από τη συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ αλλά και με κινήσεις οικοδόμησης συμμαχιών, συνεργασίας [πχ με την Ρωσία, το Ισραήλ κλπ] για να υπηρετήσουν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Γινόμαστε μάρτυρες του σκληρού ανταγωνισμού ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για νέες αγορές και πηγές ενέργειας και για τον έλεγχο των σφαιρών επιρροής. Η στρατιωτική και πολεμική βιομηχανία πετυχαίνει νέα ρεκόρ κερδών προξενώντας όλο και περισσότερη αιματοχυσία και δυστυχία στον κόσμο. Αυτές οι εξελίξεις αυξάνουν τους κινδύνους για κλιμάκωση των πολέμων και των επιθέσεων και σε νέες περιοχές.
Η ιμπεριαλιστική επίθεση ενάντια στο λαό της Λιβύης είναι σε εξέλιξη, με στόχο την εξασφάλιση και τον έλεγχο των πηγών πετρελαίου και φυσικού αερίου προς όφελος των πολυεθνικών εταιρειών. Όπως έγινε και σε Γιουγκοσλαβία (1999), Αφγανιστάν (2001), Ιράκ (2003) ο ιμπεριαλισμός και οι οργανισμοί του χρησιμοποιούν ανθρωπιστικά και άλλα ψευδή προσχήματα για τις επιθέσεις, την επέμβαση και την κατοχή. Η ΕΕΔΥΕ, παρά την όποια γνώμη που μπορεί να έχει κανείς για το καθεστώς, θεωρεί ότι είναι δικαίωμα του λαού της Λιβύης να αποφασίσει και να καθορίσει την ηγεσία και την κυβέρνησή του, όπως και οποιουδήποτε άλλου λαού. Κατά συνέπεια δεν πρόκειται να συναινέσουμε και ν’ αποδεχτούμε καμία παρέμβαση ή προσπάθεια «αλλαγής του καθεστώτος» ή «χρωματιστή επανάσταση» και εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας με το λαό της Λιβύης, την κυριαρχία του και την εδαφική του ακεραιότητα.

Β. Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στη Λιβύη διεξάγεται ταυτόχρονα με τον πόλεμο που έχουν εξαπολύσει τα μονοπώλια στους λαούς με αφορμή την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση. Ο ελληνικός λαός βιώνει καθημερινά τις επώδυνες συνέπειες αυτού του πολέμου στη ζωή, στο παρόν και το μέλλον του. Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με πρόσχημα τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος, με την στήριξη του ΛΑ.Ο.Σ και της ΝΔ έχει εξαπολύσει σφοδρή αντεργατική, αντιλαϊκή επίθεση καταργώντας τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Με απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και την ουσιαστική στήριξη της αντιπολίτευσης της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, η ζωή του λαού μας έχει μπει στη μέγγενη του «μνημονίου» και του λεγόμενου «μηχανισμού στήριξης» της Ε.Ε. Με πρόσχημα την κρίση και το πρόγραμμα σταθεροποίησης, η άρχουσα τάξη στην Ελλάδα εφαρμόζει με τον πλέον βίαιο και τρομοκρατικό τρόπο προγράμματα, που έχουν προαποφασιστεί τα τελευταία 20 χρόνια, από τη «Συνθήκη του Μάαστριχτ» και μετά. Προγράμματα, που αφορούν στις εργασιακές σχέσεις και στο λαϊκό εισόδημα, στη φορολογία, στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό, στην παιδεία, στην υγεία και την πρόνοια. Προγράμματα, που οδηγούν στην ακόμη μεγαλύτερη συγκέντρωση του πλούτου και της οικονομικής δύναμης σε ελάχιστα χέρια και στην εξάπλωση της φτώχιας σε ακόμη μεγαλύτερα τμήματα του λαού. Αντίστοιχο είναι το «μνημόνιο 2» που ετοιμάζουν και απαιτούν την συναίνεση και των άλλων πολιτικών δυνάμεων. Στόχος τους είναι να οδηγήσουν τον λαό μας στην πτώχευση και να σωθεί η πλουτοκρατία.

Γ. Το ΝΑΤΟ γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνο, με τη νέα στρατηγική που υιοθέτησε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας, το Νοέμβρη του 2010, Προετοιμάζει έτσι το έδαφος για νέες επεμβάσεις και πολέμους, με παλιά και νέα προσχήματα, όπως την «τρομοκρατία», την «ενεργειακή ασφάλεια», τα «μεταναστευτικά ρεύματα», τις «κλιματικές αλλαγές», τις «κυβερνοεπιθέσεις στο διαδίκτυο» και άλλα.
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η ΕΕ. Με τη λεγόμενη Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της Ε.Ε., ακολουθεί αντίστοιχη επιθετική και επεμβατική πολιτική και υιοθετεί τα ίδια προσχήματα με το ΝΑΤΟ. Αυτό φαίνεται και από τα σχέδια για αποστολή χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων (EUFOR) στην Λιβύη και τις ασκήσεις στην Αργυρούπολη και την Νέα Σάντα του Κιλκίς.

Δ. Όλες οι εξελίξεις δείχνουν ότι πληθαίνουν οι κίνδυνοι για ξέσπασμα τοπικών, περιφερειακών αλλά και γενικότερων συγκρούσεων για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών. Οξύνονται οι ανταγωνισμοί των ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και οργανισμών, όπως των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, της Ρωσίας αλλά και της Κίνας. Το δείχνουν αυτό οι εξελίξεις στη Β. Αφρική και τη Μ. Ανατολή, στην περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και ευρύτερα της Μεσογείου, της Κασπίας και του Καυκάσου. Οι εξελίξεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, όπου συνεχίζεται η κατοχή με χιλιάδες θύματα. Οι εξελίξεις στο παλαιστινιακό ζήτημα, όπου, παρά τους αγώνες για μια δίκαιη λύση του προβλήματος, οι ΗΠΑ και η ΕΕ εξοπλίζουν και στηρίζουν το Ισραήλ –όπως και η ελληνική κυβέρνηση που πραγματοποιεί προκλητικά και κοινά στρατιωτικά γυμνάσια μαζί του- και προωθούν μια συμφωνία – «παρωδία», με ένα παλαιστινιακό κράτος χωρίς σύνορα και στρατό ενώ μεθοδεύουν και την αυτονόμηση της Λωρίδας της Γάζας. Οι εξελίξεις στο Κυπριακό όπου οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις όλο και περισσότερο λαμβάνουν υπόψη τους το αυξανόμενο «ειδικό βάρος» της Τουρκίας, ενώ οι θέσεις - προτάσεις του ΟΗΕ τα τελευταία χρόνια (σχέδιο Ανάν κλπ), δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα ως διεθνές πρόβλημα, ως ζήτημα εισβολής και κατοχής, αλλά κινούνται στην κατεύθυνση της συνομοσπονδιακής λύσης, καλλιεργούν την ιδέα της διχοτόμησης.
Συνεχίζονται τα προβλήματα παραβίασης των θαλάσσιων και εναέριων συνόρων της Ελλάδας. Η ηγεσία της Τουρκίας με τη στήριξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αλλά και με ευθύνη της ΕΕ, καταπατά τις διεθνείς συνθήκες με τις οποίες καθορίζονται τα σύνορα, στοχεύει στην ανατροπή της Συνθήκης της Λοζάνης, διαιωνίζει την κατοχή μεγάλου μέρους του κυπριακού κράτους. Το Αιγαίο σταδιακά διχοτομείται με την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας στο βωμό της προώθησης της συνεκμετάλλευσής του από τις αστικές τάξεις της Ελλάδας και της Τουρκίας. Απεμπολούνται κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας με την απροθυμία ανακήρυξης και ορισμού της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Καστελόριζο και άλλες περιοχές. Έχουν μπει οι βάσεις για ακόμη πιο βαθιά εμπλοκή του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για τη συνδιαχείριση και συνεκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών, που σύμφωνα μ’ όλους τους διεθνείς νόμους και συμβάσεις ανήκουν στην χώρα μας. Έτσι το Αιγαίο μετατρέπεται σε «ΝΑΤΟϊκή λίμνη», αυξάνοντας τους κινδύνους για τους λαούς και των δύο χωρών. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη ανησυχία μας προκαλεί η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση της γνωστής «Αντιπυραυλικής Ασπίδας» στην άμεση γειτονιά μας στην λογική του πρώτου πυρηνικού πλήγματος.

Ε. Παράλληλα, οι ιμπεριαλιστές και τα προπαγανδιστικά επιτελεία τους, πλαστογραφούν και διαστρεβλώνουν την ιστορία για να σβήσουν από τη μνήμη των λαών τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα, τους αντιφασιστικούς-αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες, την ιστορική προσφορά της ΕΣΣΔ, με στόχο την ιδεολογική κυριαρχία τους και την αποτροπή της μελλοντικής λαϊκής αμφισβήτησής τους, ιδιαίτερα από τις νέες γενιές.

Στ. Οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, συνεταίροι και σύμμαχοι των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, δέσμιες των ισχυρών εγχώριων οικονομικών συμφερόντων της πλουτοκρατίας, που διεκδικούν κομμάτι της καταλήστευσης των λαών, συμμετέχουν στους διάφορους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Η χώρα μας διατηρεί στρατεύματα κατοχής σε χώρες, όπως στη Βοσνία και το Αφγανιστάν, συνεργεί στις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις και τις σφαγές των λαών (όπως στην Λιβύη), μέσω των Αμερικανονατοϊκών βάσεων που διατηρεί στο έδαφός της. Προσάρμοσε στις ΝΑΤΟϊκές ανάγκες τη δομή και το δόγμα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Ξοδεύονται εκατομμύρια ευρώ σε εξοπλισμούς για τις ΝΑΤΟϊκές ανάγκες.

Από την άλλη μεριά, το Συνέδριο διαπιστώνει με ικανοποίηση, ότι ως απάντηση στην επιθετικότητα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, εκδηλώνονται ισχυρές λαϊκές αντιδράσεις και αντιστάσεις. Η υλοποίηση των διαφόρων σχεδίων τους δεν είναι «περίπατος», συναντά τη σθεναρή αντίσταση των λαών. Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και επεμβάσεις απορρίπτονται από την πλειοψηφία των λαών.

Η. Στις συνθήκες αυτές, το 16ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ, δηλώνει την ετοιμότητα και αποφασιστικότητα της ΕΕΔΥΕ να συνεχίσει τη δυναμική, επίμονη προσπάθεια, ώστε να δοθεί νέα ώθηση στο αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό κίνημα στη χώρα μας. Αναδεικνύεται η ανάγκη πιο μαχητικά, πιο αποφασιστικά και με αισιοδοξία ν’ ανεβάσουμε τη δράση μας, ώστε οι επιτροπές ειρήνης και συνολικά η ΕΕΔΥΕ να συμμετέχουμε πιο δυναμικά στους αγώνες του ταξικού εργατικού κινήματος κατά της αντιλαϊκής πολιτικής και του μνημονίου στηρίζοντας τη θέση ότι: Για την καπιταλιστική κρίση, τα ελλείμματα και το χρέος δεν έχει ευθύνη ο λαός. Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία.
Γνωρίζουμε καλά ότι μία είναι η δύναμη, που μπορεί να βάλει φραγμό στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα. Το συλλογικό και οργανωμένο λαϊκό κίνημα, αναπόσπαστο τμήμα του οποίου αποτελεί το Κίνημα της Ειρήνης. Χρειάζεται σήμερα ένα κίνημα ρωμαλέο, μαζικό, μαχητικό και αποτελεσματικό, που θα διεγείρει και θα συσπειρώνει το λαό, που θα συνεργάζεται σε μόνιμη βάση με το ταξικό εργατικό κίνημα, με τις οργανώσεις των γυναικών και της νεολαίας. Στο στόχαστρό μας πρέπει να βρίσκονται σταθερά και η ελληνική αστική τάξη, και το ΝΑΤΟ, και η Ε.Ε. – το σύνολο των ιμπεριαλιστικών κέντρων και μηχανισμών. Μόνο έτσι μπορεί να ξεδιπλωθεί συντονισμένη αντιιμπεριαλιστική δράση στην ευρύτερη περιοχή με συνέχεια και διάρκεια.
Λύσεις υπέρ της ειρήνης στην περιοχή δεν μπορούν να υπάρξουν στο σύστημα του ιμπεριαλισμού. Το σύνολο των εξελίξεων αποδεικνύει ότι τόσο η υπεράσπιση της ειρήνης όσο και των κυριαρχικών δικαιωμάτων περνά μέσα απ' τον ίδιο δρόμο, απ' την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, την αποδέσμευση απ' το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για μία άλλη φιλολαϊκή διέξοδο.

Θ. Για την αποτελεσματική προώθηση της δράσης του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στην περιοχή μας, δυναμώνουμε την πάλη μας στα παρακάτω μέτωπα:

• Πάλη ενάντια στο ΝΑΤΟ και στη νέα στρατηγική του. Αποδέσμευση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ, διάλυση του. Να ενισχυθεί η αντιμπεριαλιστική πάλη των λαών των Βαλκανίων έτσι ώστε να διαμορφωθεί κίνημα ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ , κίνημα κατά των αμερικανονατοϊκών βάσεων. Να εργαστούμε για την επιτυχία της 2ης Τριμερούς Συνάντησης κινημάτων Ειρήνης από Τουρκία, Κύπρο και Ελλάδα τον Σεπτέμβρη 2011 στην Κωνσταντινούπολη
• Ανάπτυξη της πάλης ενάντια στην «πολιτική ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ». Ενημέρωση του λαού μας για τον επικίνδυνο, ιμπεριαλιστικό της χαρακτήρα. Να εξετασθούν δυνατότητες πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη κινήματος σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
• Συνέχιση της καμπάνιας για την επιστροφή των ελληνικών στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων από το εξωτερικό, με πολύμορφες κινητοποιήσεις, με την ανάπτυξη κοινής δράσης με άλλους φορείς του αγωνιστικού μαζικού κινήματος, με άνοιγμα στα σχολεία και στα πανεπιστήμια αλλά και στις οικογένειες των στρατιωτικών και αστυνομικών που έχουν σταλεί στο εξωτερικό.
• Πάλη ενάντια σε κάθε είδους συνδιαχείριση και ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου. Δεν αποδεχόμαστε τα σχέδια για την αντιπυραυλική ασπίδα και τις όποιες δεσμεύσεις στο ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. σε ότι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Αιγαίο, το Κυπριακό και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Είμαστε υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών Ελλάδας - Τουρκίας και προσδοκούμε στην ειρήνη, τη φιλία και τη συνεργασία ανάμεσα στους δύο λαούς.
• Εναντίωση στις υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες της χώρας μας που εξυπηρετούν, στο μεγαλύτερο μέρος τους, τις ΝΑΤΟϊκές ανάγκες, τη μετατροπή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε επιθετικό ΝΑΤΟϊκό τμήμα, στο μισθοφορικό στρατό που εξυπηρετεί τα φιλοπόλεμα ιμπεριαλιστικά σχέδια.
• Ανάπτυξη κινήματος αλληλεγγύης στον λαό της Κύπρου για τον τερματισμό της κατοχής, για μια Κύπρο κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στο πλαίσιο μιας Δικοινοτικής, Διζωνικής Ομοσπονδίας, που θα αποτελεί μια διεθνή οντότητα με μια ιθαγένεια, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου. Για μια Κύπρο χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες. Εντάσσουμε την πάλη για το Κυπριακό στη γενικότερη πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις.
• Ανάπτυξη κινήματος αλληλεγγύης στους λαούς που βρίσκονται στο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού επειδή διεκδικούν το δικαίωμα να αποφασίζουν οι ίδιοι για το μέλλον τους δίχως ξένη ανάμειξη. Στη σοσιαλιστική Κούβα, στους λαούς και τα αντιιμπεριαλιστικά κινήματα στην Λατινική Αμερική. Στο λαό της Παλαιστίνης, στήριξη του αγώνα για την αναγνώριση του Ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατούμενων και το δικαίωμα στην επιστροφή των προσφύγων.

Με αυτό το γενικό πλαίσιο δράσης χρειάζεται να δυναμώσουμε τις προσπάθειές μας για την ανάπτυξη συγκεκριμένης δραστηριότητας για να κινητοποιήσουμε τις λαϊκές μάζες ενάντια στον πόλεμο και στον ιμπεριαλισμό, τις πολιτικές του και τις δομές του.
Το επόμενο διάστημα, χρειάζεται να εντείνουμε τη δράση μας για την ανάδειξη του άδικου ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Λιβύη, των ευθυνών της Ελληνικής κυβέρνησης και να απαιτήσουμε:
• την άμεση επιστροφή όλων των Ελληνικών στρατευμάτων και αστυνομικών δυνάμεων από το Εξωτερικό. Να γυρίσουν τώρα οι Ελληνικές φρεγάτες από τα ανοιχτά της Λιβύης-Όχι στην αποστολή χερσαίων δυνάμεων της Ε.Ε. στην Λιβύη.
• το κλείσιμο της αμερικανονατοϊκής Βάσης της Σούδας και των άλλων Βάσεων των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Ανάδειξη του ρόλου των στρατηγείων και Βάσεων στην Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Άκτιο, Άραξο και αλλού.
• Την απεμπλοκή της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας «ΠΟΝΤΟΣ» με έδρα την Νέα Σάντα/Κιλκίς από τους ιμπεριαλιστικής σχεδιασμούς της Ε.Ε. (σχηματισμός Μάχης HELBROC) και του ΝΑΤΟ

Γενικότερα, η ΕΕΔΥΕ να εστιάσει στις παρακάτω πλευρές δράσης ώστε:
• Να είμαστε σε ετοιμότητα να στηρίξουμε τις πρωτοβουλίες του εργατικού και λαϊκού κινήματος, αναδεικνύοντας την περικοπή κοινωνικών δαπανών με την ταυτόχρονη άνοδο των στρατιωτικών δαπανών.
• Να αυξήσουμε την ενασχόληση μας με τα ζητήματα αλληλεγγύης με τους μετανάστες αναδεικνύοντας την αντιδραστική πολιτική της Ε.Ε. με την συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ και τα γεωπολιτικά σχέδια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή.
• Να προετοιμάσουμε κεντρική εκδήλωση-παρέμβαση της ΕΕΔΥΕ γύρω από τα θέματα της Πυρηνικής Ενέργειας, Πυρηνικών Όπλων, αντιπυραυλική ασπίδα.
• Να οργανώσουμε «Μήνα Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης» το Μάη 2012, με πολύμορφες εκδηλώσεις, πορείες και άλλες πρωτοβουλίες
• Να αξιοποιήσουμε το περιοδικό της ΕΕΔΥΕ ’’Δρόμοι της Ειρήνης’’ με την προβολή της δράσης των Επιτροπών και την αύξηση της κυκλοφορίας και των συνδρομητών του.
• Τέλος, να στηρίξουμε ολόπλευρα το ΠΣΕ μπροστά στο επόμενο συνέδριο του το 2012.

Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ - Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 16ο Συνέδριο

Μεταφορά πείρας και ένταση της δουλειάς για να δυναμώσει η προσφορά του φιλειρηνικού κινήματος στους ταξικούς αγώνες.

Η καρδιά του φιλειρηνικού κινήματος χτύπησε επί δύο μέρες, το Σάββατο και την Κυριακή, στην Αθήνα, στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου όπου πραγματοποιήθηκε το 16ο Συνέδριο της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ). Περίπου 230 αντιπρόσωποι από 55 Επιτροπές Ειρήνης απ' όλη την Ελλάδα, μετέφεραν πείρα από τη δράση του φιλειρηνικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, συζήτησαν για τους επόμενους στόχους του και αποφάσισαν για την παραπέρα πορεία και δράση του, όπως αυτά αποτυπώνονται στο σύνθημα του Συνεδρίου «Κίνημα ειρήνης δυνατό, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους άδικους πολέμους, για τη φιλία και την αλληλεγγύη των λαών».
Το Συνέδριο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης Νίκου Νικηφορίδη, καθώς συμπληρώθηκαν 60 χρόνια από την εκτέλεσή του, γιατί μάζευε υπογραφές για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων. Μια ξεχωριστή στιγμή, φορτισμένη συγκινησιακά, ήταν η απονομή τιμητικών διακρίσεων σε δύο παλαίμαχους αγωνιστές του λαϊκού κινήματος, με μεγάλη προσφορά στο
φιλειρηνικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα και αγώνες πολλών δεκαετιών, στον Ευάγγελο Μαχαίρα απερχόμενο πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ και στον Παναγιώτη Μακρή, επίτιμο δήμαρχο Καισαριανής. Τιμητική διάκριση απονεμήθηκε επίσης στην Δανάη Μωραΐτου, για την ακούραστη και αδιάκοπη προσφορά της στην ΕΕΔΥΕ.
Στη διάρκεια των εργασιών της πρώτης μέρας εκδόθηκε χαιρετιστήριο ψήφισμα που μεταφέρθηκε στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, που την ώρα εκείνη ήταν σε εξέλιξη στο κέντρο της Αθήνας. Εκδόθηκε επίσης ψήφισμα συμπαράστασης στους στρατευμένους και στην πρωτοβουλία τους να καταδικάσουν την ελληνική εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Λιβύη.
Κίνημα με προοπτική
Στο Συνέδριο παραβρέθηκαν, ο Γ. Μαρίνος μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Θ. Παφίλης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και γγ του ΠΣΕ, ο Μπ. Αγγουράκης ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, επίσης καθηγητές Πανεπιστημίου και εκπρόσωποι φορέων του μαζικού λαϊκού κινήματος. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης Χρ. Κουρτελλάρης, από το ΠΑΜΕ ο Θ. Πατούλιας, από το ΜΑΣ ο φοιτητής Ν. Ζαχαρόπουλος, από την ΚΕΘΑ ο απόστρατος αξιωματικός Ν. Τζοβλάς, από την ΕΕΔΔΑ η Ευγενία Παπαμακαρίου. Στους συνέδρους απηύθυνε χαιρετισμό η γραμματέας της πρεσβείας της Κούβας στην Αθήνα Ελισέλια Ντίαζ.
Ο Θ. Παφίλης, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στην ανάγκη το αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα να δυναμώσει ακόμα περισσότερο, ώστε να συμβάλει αποφασιστικά μαζί με το εργατικό στη λαϊκή αντεπίθεση. Υπάρχουν, είπε, όλες οι προϋποθέσεις το κίνημα ειρήνης για το επόμενο διάστημα να κάνει ένα σημαντικό βήμα. Πρέπει, πρόσθεσε, να είμαστε προετοιμασμένοι, γιατί το σύστημα θα στήσει και παγίδες και διάφορα αναχώματα. Το κίνημα ειρήνης μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στον απεγκλωβισμό του λαού και στη δημιουργία των προϋποθέσεων για μια μεγάλη άνοδο του κινήματος στη χώρα μας.
Μέσα από τις 45 ομιλίες αντιπροσώπων αναδείχθηκαν τα πολύ θετικά βήματα, οι δυσκολίες, οι αδυναμίες, αλλά και οι προοπτικές για την ανάπτυξη του φιλειρηνικού κινήματος. Στόχος μας, τόνισε η Βέρα Νικολαΐδου, κάνοντας το κλείσιμο των εργασιών εκ μέρους της απερχόμενης Γραμματείας, είναι η ανάπτυξη του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, ο συντονισμός του με το ταξικό κίνημα και μέσω του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης ο συντονισμός του με το παγκόσμιο κίνημα. Στόχος όλων μας πρέπει να είναι το πώς θα λειτουργήσει καλύτερα η ΕΕΔΥΕ και πώς θα βοηθηθούν καλύτερα οι κατά τόπους Επιτροπές Ειρήνης.

Νέα Γραμματεία

Το σχέδιο απόφασης παρουσίασε ο Ηρ. Τσαβδαρίδης, μέλος της απερχόμενης Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ και οργανωτικός γραμματέας του ΠΣΕ, τονίζοντας ότι χρειάζεται σήμερα ένα κίνημα μαζικό ρωμαλέο και μαχητικό, που θα διεγείρει και θα συσπειρώνει το λαό, θα συνεργάζεται σε μόνιμη βάση με το ταξικό εργατικό κίνημα και στο στόχαστρό του θα βρίσκονται σταθερά η ελληνική αστική τάξη, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και το σύνολο των ιμπεριαλιστικών κέντρων και μηχανισμών.
Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με την εκλογή του νέου Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ που αποτελείται από 66 μέλη, το οποίο στη συνέχεια εξέλεξε την νέα 11μελή Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ την οποία αποτελούν οι: Νίκος Ζώκας, Αγγελική Σαμούρη, Ηρακλής Τσαβδαρίδης, Γιώργος Λαμπράκης, Βέρα Νικολαΐδου, Ελένη Παπαδοπούλου, Σταύρος Τάσσος, Γιάννης Αντωνίου, Νίκος Ζαχαρόπουλος, Χρήστος Μαργανέλης, Ευγενία Παναγιωτοπούλου.

Νέα Γραμματεία της Επιτροπής Ειρήνης Άρτας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Μάη η εκλογοαπολογιστική συνέλευση της Επιτροπής Ειρήνης Άρτας. Μετά από γόνιμο διάλογο, έγινε ομόφωνα δεκτή η εισήγηση της απερχόμενης Γραμματείας.

Ακολούθησε παρουσίαση των διεθνών εξελίξεων, των ιμπεριαλιστικών βαρβαροτήτων και των θέσεων του φιλειρηνικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος από τον Κώστα Κωτσαντή, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.

Η νέα Γραμματεία που ψηφίσθηκε ομόφωνα αποτελείται από τους:
1. Ξυλογιάννη Παναγιώτα
2. Σαπρίκη Ηλία
3. Αναγνώστου Γρηγόρη
4. Κοσμά Βούλα
5. Αρβανιτοπούλου Εύα
6. Σκορίλα Βούλα
7. Τάτση Πέπη
8. Γκεσούλη Νίκο
9. Παπαϊωάννου Βάσω
10. Ζιώβα Ράκια

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ «Κλείδωσαν» τη βαρβαρότητα και χιμάνε στο λαό

Tη σφραγίδα στο στρατηγικό σχέδιο της πλουτοκρατίας για το ολοκληρωτικό τσάκισμα του λαού, έβαλαν και τυπικά χτες η κυβέρνηση και τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών. Ευρωένωση, ΔΝΤ και ΕΚΤ προχώρησαν σε κοινή δήλωση, όπου και προδιαγράφουν τη σφοδρή αντιλαϊκή κλιμάκωση, τα απάνθρωπα μέτρα που ανέλαβε να επιβάλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με ορίζοντα το 2015.
Ταυτόχρονα, όπως ήταν αναμενόμενο και ήδη συμφωνημένο, προχωρούν στην εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου, προκειμένου να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των μεγαλοπιστωτών, ενώ συναποφασίστηκε η δημιουργία «μηχανισμών παρακολούθησης» της πορείας υλοποίησης των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
Τα βασικά σημεία
Μετά την κατάληξη της συμφωνίας σε επίπεδο κλιμακίου εκπροσώπων, οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία σημειώνουν ότι:
«Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στηρίζοντας έτσι την ισχυρή εξαγωγική δυναμική». Πρόκειται για την πολιτική και τα μέτρα που ήδη έχουν αναγγείλει για τις μειώσεις μισθών και στον ιδιωτικό τομέα, τη δραστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από τους μεγαλοεργοδότες κ.ά.
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σε στρατηγική που συμπεριλαμβάνει τη σημαντική μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, την αναδιάρθρωση ή το κλείσιμο δημόσιων φορέων και τον εξορθολογισμό των επιδομάτων». Είναι απόλυτα φανερό ότι προχωρούν σε λουκέτα και μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο, προκειμένου να πετύχουν και νέες εξοικονομήσεις για την πλουτοκρατία. Ο «εξορθολογισμός των επιδομάτων» σημαίνει την καρατόμηση του επιδόματος ανεργίας, ΕΚΑΣ, πολυτέκνων κ.ά., με εισοδηματικά κριτήρια κάτω και από αυτά της επίσημης φτώχειας, στην πραγματικότητα της απόλυτης και σχετικής εξαθλίωσης που για τα επόμενα χρόνια θα οξυνθεί παραπέρα.
«Από πλευράς εσόδων, η κυβέρνηση θα μειώσει τις φοροαπαλλαγές, θα αυξήσει τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και θα εντείνει τις προσπάθειες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής». Σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ άλλων: Καρατομούν το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς - συνταξιούχους αναδρομικά από την 1η Γενάρη 2011. Κουτσουρεύουν τις φοροελαφρύνσεις των νοικοκυριών και για δαπάνες που αφορούν νοίκια, τόκους στεγαστικών δανείων, φροντιστήρια, υγεία κ.ά. Νέα χαράτσια έχουν ετοιμάσει απέναντι στη μικρή ακίνητη περιουσία.
Νέα πεδία δράσης για το κεφάλαιο
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να επιταχύνει αισθητά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας». Για το σκοπό αυτό, «θα συστήσει φορέα ιδιωτικοποίησης με επαγγελματική και ανεξάρτητη διαχείριση». Είναι απόλυτα φανερό ότι το πρόγραμμα εκποίησης της δημόσιας περιουσίας είναι σε πλήρη εξέλιξη, ώστε οι μεγαλοπιστωτές να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους με λεόντειες νομικές ρήτρες, υποθήκες κ.ά. και την επέκτασή τους σε νέους κερδοφόρους τομείς.
Για το χρηματοπιστωτικό τομέα σημειώνουν ότι «συνεχίζεται η έλλειψη ρευστότητας» και ότι «παραμένει βασικά υγιής». Διαθέσιμη «δικλείδα ασφαλείας» είναι το «Ταμείο Δημοσιονομικής Σταθερότητας», δηλαδή τα 10 δισ. ευρώ που δίνονται απευθείας στις τράπεζες από το αρχικό πακέτο των ληστρικών δανείων με τα 110 δισ. ευρώ.
Κατά τ' άλλα, «η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες, για τον εκσυχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, τη βελτίωση της αγοράς εργασίας, την εξάλειψη εμποδίων για τη σύσταση και λειτουργία επιχειρήσεων και την απελευθέρωση των μεταφορών και της ενέργειας». Είναι σαφές ότι η τρόικα δεν είναι ικανοποιημένη από το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει θωρακίσει πλήρως το καθεστώς απελευθέρωσης, και στις μεταφορές και στον τομέα της ενέργειας. Αυτό που αξιώνουν είναι να αρχίσουν να εμφανίζονται συγκεκριμένες ιδιωτικές επενδύσεις, κάτι που στην ουσία σημαίνει ότι αξιώνουν να δοθούν πρόσθετες εξασφαλίσεις και κίνητρα για υψηλές κερδοφορίες.
Πιο στενή συνεργασία με την τρόικα
Επιπλέον, σ' αυτήν τη φάση, κυβέρνηση και τρόικα με προφανή στόχο την εξασφάλιση των συμφερόντων των πιστωτών και της ντόπιας πλουτοκρατίας, αποφάσισαν τη δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης, ο οποίος, μέσω συμβούλων που πιθανότατα θα εγκατασταθούν στη χώρα, θα ελέγχουν πιο συστηματικά την υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση, «προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το νέο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων θα είναι αποτελεσματικό το ταχύτερο δυνατό, οι ελληνικές αρχές θα ενισχύσουν τη διαδικασία υλοποίησης, μεταξύ άλλων μέσω τεχνικής συνδρομής από το ΔΝΤ, από κράτη - μέλη της ΕΕ και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και μέσω δημιουργίας μηχανισμών παρακολούθησης».
Επιπλέον, η κυβέρνηση δεσμεύεται να «δώσει νέα έμφαση σε παράγοντες ανάπτυξης όπως η αναζωογόνηση της τουριστικής βιομηχανίας και η εξάλειψη των διοικητικών εμποδίων στις εξαγωγές». Στην κυριολεξία, παίζουν τα ρέστα τους για την ενίσχυση ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων και κλάδων με στόχο τη διέξοδο από την καπιταλιστική κρίση σε όφελος των μονοπωλίων.
«Με βάση τη συμφωνηθείσα συνολική δέσμη μέτρων αναμένεται να λάβουν χώρα εντός των επόμενων βδομάδων συζητήσεις για τους τρόπους χρηματοδότησης του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας», δηλαδή για τα φρέσκα ανακυκλούμενα δάνεια από τους μηχανισμούς στήριξης προς την πλουτοκρατία. Τέλος, σε ό,τι αφορά την επόμενη καταβολή της δόσης του δανείου, σημειώνεται ότι μετά από έγκριση του ΔΝΤ και του Γιούρογκρουπ «θα διατεθεί η επόμενη δόση, πιθανότατα, στις αρχές Ιουλίου».

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Ψήφισμα του Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ

Το 16ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (Πανεπιστήμιο Αθηνών) στις 28 και 29 Μάη, με ψήφισμά του, «χαιρετίζει και εκφράζει την αλληλεγγύη του στην πρωτοβουλία που πήραν φαντάροι με επιστολές τους από πολλά στρατόπεδα της χώρας μας με αίτημα να σταματήσει αμέσως η ελληνική εμπλοκή στο έγκλημα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Λιβύη. Καταγγέλλει επίσης για άλλη μια φορά τη συμμετοχή της χώρας στον άδικο αυτό πόλεμο των μονοπωλιακών συμφερόντων και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που προσφέρει γην, αέρα και θάλασσα, αλλά και πολεμικά πλοία και αεροπλάνα στον πόλεμο αυτό διακυβεύοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Απαιτεί να σταματήσει οποιαδήποτε εμπλοκή της χώρας, να κλείσουν άμεσα οι ΝΑΤΟικές βάσεις της Σούδας και του Ακτίου, να γυρίσουν όλοι οι Ελληνες φαντάροι που βρίσκονται σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έξω από τα σύνορα της χώρας».